Tuesday, July 23, 2019

Vihmadega vaheliti

21.07. Jahedus ja vihmad taganesid selle nädala teises pooles ja tegid ruumi leitsakule. Jah, mõned pilvelambad lendasid võibolla kah üle, aga üldiselt selline eriti paganama hea soe, mis südapäevaks tuppa jahtuma ajab. Aga sellel nädalavahetusel toimus aia džungeldumise osas otsustav pööre. Kolm suurt hostat läksid uude kodusse ja õunapuu, mis tagaaia ühe nurga aastateks oma okste varju oli võtnud, andis selle nüüd jälle valgusele tagasi.
Hostade kohad täitusid ka kiiresti (wuh, wuh, wuh!). Mõnes mõttes on valgusolude muutumise suhtes väike peataolek, aga juba on mõtteid. Oh, ja see avarus....No ok, väike, aga sellegipoolest avarus. :)
Nädalavahetus oli üldse väga äge. Kõigepealt reedel lilleralli Gardena pimestavasse ostuparadiisi, siis Airi salapärasesse maamõisa Laitse kandis ja lõpuks Aavikuemanda valdustesse Kersalus.
Gardenast tulid kaasa kauatahetud sinine roos Novalis, hiina siidpööris ja apelsinivärvi liilia.
Aiakülastustest jätsid sügava mulje Airi aedade avarus, huvitavad viljapuud ja -põõsad, põnevad tikrisordid ning unistuste kallak (kivilategija jaoks ja üldse:) elumaja juures, mis pakub võrratuid võimalusi põneva kiviktaimla tegemiseks. Ühe tõeliselt intrigeeriva kiviktaimla, paeplaatidest teerada keskel nagu trepp alla tulemas ning kahel pool teed kivide vahel nurrumas väikesed kõrred ja kivirikumättad ja floksipadjandid. Ma lausa nägin seda, peaaegu.
Aavikuemand oli ka viimase aastaga imet teinud. Mitu aega kestnud väljakaevamised on uuesti toonud nähtavale endiste peenarde piirjooned, floksid alustasid õitsemist,  eksootilised põõsad sirutusid uhkelt esile ja lugematud roosid üllatasid oma lõhna ja värvidega.
Oi, ja laupäeval oli siis futulandis aiamale, mis nägi välja umbes järgmiselt: tihe mõttetegevus sellel teemal, et kui helmikpööris, siilkübar ja astilbe saavad endale hosta koha, siis helmikpöörise koha saab karuputkelehine elulõng ja selle asemele poetuvad siberi iirised jne. jne. Lõppkokkuvõttes nihutusid paraadpeenras umbes paarkümmend taime. Kasvuruumi tuli juurde kõrgetele kukeharjadele ja ka monardad sai üksteise selja tagant laiali istutada. Kõrvikud kolisid aia varjulisematesse osadesse. Istutamist jagus kaheks päevaks. Nüüd võiks lahkesti jälle vihma tulla (jah, juba esmaspäeval sadas padukat:).
Tühjad kohad täitusid välgukiirusel. Milline hosta on selles peenras uus? :)
Vahepealne vaade kribulillega
Kõrvalolev pisihostade peenar rahunes ka veidi madalamaks

Verandaesine fenku sai lõpuks ometi paika
Ja paraadpeenra purpursemaks muutumine. Tagumine ots tahab veel ümber tõstmist, sest teistmoodi valgusolud, perspektiiv :) jne jne. Igatahes ühena hakkab seal taga troonima Milda toodud valge delavayi ängelhein, kuid rohkem praegu muud paigas ei ole.
Uus liilia Eniac
Kivilapildid

Roosa kipslill koonuslauguga
Veel kivilat
Floksid alustavad, kõige varasemad kõrgetest on meie aias Rainbow Dancer
ja Flame Light Blue. Alustasid lausa koos Earlydega.
Sweet Summer Ocean ka, aga tema näeb natuke nirakas välja, sipelgad tegid vahepeal elu kirjuks.
Korralikku pilti ka pole.


4 comments:

  1. ziizas, sul ikka mahub sinna! :D (manasin su aia oma silme ette)... ja veel floksid ka, oh tore!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mahub, mahub, sepitsen just plaani kuidas ära mahutada kaks tikripõõsast.:) Esialgu on mõlemad muidugi väikesed.

      Delete
  2. Jah, sellesse aeda ikka mahub :D Ma iga kord olen natuke kade kui loen sinu nupumängudest. Mul on aastast aastasse aiakaustik tõstmisplaane täis kirjutatud aga tehtud saab sellest vaid mingi osa ja vahepeal on need kohad, mis kirjade järgi vaja ringi sead ennast juba ise ära seadnud. Vihma oleks väga vaja aga peale kokukat palun ja siis võiks kohe nädala jutti panna, sest meil on tegelikult ikkagi põud ja nii mõnedki hakkavad peenardes jälle kurvaks muutuma

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selle peale ma polegi tulnud, et üles kirjutada.:) Mul tekkivad need asja käigus. Käin, vaatan, vaen olukorda, olukord ON. Mõtlen kuhu saaks panna, aga seal on keegi juba ees. Kuhu see siis panna? No sinna. Tore. Ongi vahel nii, et kui olen mõttelohe sabani jõudnud ja sariistutuste järjekord just hakkab paika saama, tuleb keegi ja ütleb paganama heauskselt et näe, ei hakanudki täna sadama. Näe, ei hakanud jah...aga kus ma nüüd jäingi...kogu mõtterodu mokas, vaja jälle otsast pihta hakata. :)

      Delete