Monday, October 28, 2019

Kaamos

See tuleb vaikselt. Siis kui hommikuti äratuskella peale enam ärgata ei viitsi ja kui õhtuti töölt koju tulles juba pime on. Ja päeval...päeviti on päike tavaliselt paksude vihmapilvede taga. Nädalapikkune igatsus aia järele kuhu pole saanud minna sest on kas pime või sajab. Tusk liiga lühikeste nädalavahetuste pärast ja palju paksu und pikkade värviliste jaburate unenägudega.
18.10 Soe, pluss 7. Uduvihm. Puhastan roosipeenart. Lillepealsed ja umbrohi, lohkude täitmine.
Leian oma suureks rõõmuks Tantsiva Kaelkirjaku alt üles ka kaks Kesselringi liilia titte. Nad on küll väikesed kuid palju jässakamad kui eelmisel sügisel. Enam pole vaja pablada, et nad võiks kuidagi hukka saada. Istutan tited peenra äärde uude mulda.
19.10 Suurem mööbeldamine ülakorrusel, õnneks on lapsed abiks. Ja täiesti poolkogemata saab mööbeldamisest õdus poolpidulik õhtupoolik omadega ja tutvumise mõttes ka. Pokumees teeb langosheid (Ungari tänavatoit) ja need maitsevad äärmiselt kaamosevastaselt. Külaline toob urjukke, teistmoodi lõhnavat sidrunit, suuri tumedaid huvitava maitsega rosinaid ja muud idamaist kraami.
20.10 Nädalavahetustel on kombeks häbematult kiiresti mööda vuhiseda. Hommikul korraks linna, siis natuke kivilakribude istutamist, telgede uude kodusse saatmine ja  jälle algab vihm. Pimeduse saabudes läheb vihm eriti ülbeks. Lursslill, sügisheleenium ja taevassinine aster on ära õitsenud. Püsivad veel kaunid astrid ja krüsanteemid.

24.10 Neli kuiva hommikut lasevad aias toimetada. Päris mõnus. Ikka kolmveerand tunni kaupa, sest valgeks läheb alles kaheksast. Optimist minus loodab nädala lõpuks paraadpeenra korda saada. Oktoobri lõpu kohta ikka väga soojad ilmad. Päeval kuni +11 ja ööd ka soojad. Härra Tibu on jälle sõltumatu ja ööbib mõnikord väljas.
25,10 Ohhoo, polegi mitu päeva õieti sadanud. Nädala keskel olnud tuuline öö puhub puud raagu. Ikka veel soe. Maas on palju kuivi lehti. Puhas õnnistus. :)
26.10 Väga vihmane laupäev. Soe, kuid sajab jubedalt.
27.10. Eriti vihmane pühapäev. Väike tiir mööda botaanilisi allahindlusi. Ja muidugi vihm, vihm, vihm...
28.10. Temperatuur langes peale tormiööd nulli peale. Sellised ajad.
Mägileesikas on värvunud. Tegelikult on juba nädalajagu varemgi kuid siis oli veel muid õisi ka.
Kõige hilisem kivirik õitseb. Tervitused Tiile! :)

Valged alpikannid, mis ei taha mitte kuidagi pildile jääda
Neitsikummel on ka üks viimasemaid õitsejaid
Ja muidugi klassika - madal aster Lady In Blue.





12 comments:

  1. Hea, et sygis veel lõppeda ei taha ja kylmavõetud hilissygiseks saada.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kui kristalselt aus olla, siis soojalembena ma kaifin iga plusskraadi päeva mis novembrist kuni märtsini ette tuleb. Nagu talve käest saadud või nii umbes. Jah, muidugi, lund võiks olla, kasvõi taimede pärast, aga millalgi hiljem, jah.

      Delete
  2. no, mis kaamos, endal elu nagu lill :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mis ta nüüd nii lill, aga jah, ma püüan. Tõin raamatukogust viis kilo ja missa pimedaga ikka muud teed.

      Delete
  3. Just just! Kaa os tuleb siis kui ise lased tal tulla. Üks mees kirjutas siin et mõtleme nii: lehed läinud, aga puud on ju alles, elekter läinud aga maja ju alles.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aitüma, Muhedikupapa. :) Nii ta on, suvi läinud, aga saab jälle uut kevadet oodata ja ega polegi enam palju jäänud, kõigest neli kuud.

      Delete
  4. kisub kurram kaamoseks jah, natuke läheb aega enne kui kohaned selle pimedusega. muidu aias mõnus, mõnus!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jah, sügistöödega on tõesti mõnus toimetada kui paar kraadi plussis, mul pool aeda veel siblimata. Täna ongi hea pikk aialaupäev plaanis. :)

      Delete
  5. Mu meelest on kõik talutav sinnamaale, kui kell ära keeratakse. Sellega keeratakse kogu elu...

    ReplyDelete
  6. Sel aastal oli kella keeramisega selline lugu, et ma keeldusin seda tunnistamast, ärkan nüüd seitsme asemel kell kuus, toimetan hommikuposserdamised ja enne tööleminekut jääb tund aega üle. Kui aed parajasti külmunud on, lähen teen metsaringi. Kui ei ole, vuntsin kivilat. Õhtuti muidugi kaua ei seila. :)

    ReplyDelete
  7. Ilusaid sõnu on ikka eesti keeles, peab tänama neid, kes kasutavad.

    ReplyDelete
  8. Mis seal tänada, hea kui asja jaoks selline kokkuvõttev, mis siis, et laensõna, olemas on. :)

    ReplyDelete