Monday, November 11, 2019

Pärast marti.

29.10. Üle hulga aja jälle öökülmad. Teisipäeval on -1 ja kõnniteed jääs. Elu on õpetanud, et ilmad lähevad oktoobri lõpus külmaks. Käin veidi ümber kivila, siis kaevan terve suve põdenud noore kämmalvahtra välja ja topin potti. Kardan, et see põdurake õues talve üle ei ela. Pungad on tublid, aga igaks juhuks vedin ikka tuppa. Sellest suvisest sipelgatraumast ta sügiseks päriselt ei toibunudki ja pealegi on ta mulle südame külge kasvanud. Alustame kevadel puhtalt lehelt õiges mullas ja õiges kasvukohas ja katsetame õuetalve järgmisel aastal.
30.10. Esimene tõsine öökülm -6 kraadi. Kargele hommikule järgneb ilus päikseline päev. Kahjuks olen tööl, aga läbi akna on ka kena vaadata. Päike ja jahekarged taevad.
31.10 Lapsel abiks. Teen esiku põranda vuugid ja viskan kõige väiksema toa remondikraamist tühjaks. Järgmine kord jälle.
01.11 Linna peal. Ostan Bauhofist 10 sendise tikri. Endal on üks Sun Lady juba olemas, aga saab siis kasvõi sõbrale. Ilus tugev taim. Sümpaatne, et seisma jäänud taimematerjal siiski rahvale maha müüakse mitte ei utiliseerita nagu mõned suured taimepoed teevad. Pärast lõunat roobitsen natuke aias. Tuline kahju kui lumi peaks maha tulema ja see väike lõbu ka inimeselt ära võetakse...
02.11. Juhhuu, mul on maailma parimad naabrid, kompostikast ei jää ka tänavu puulehematerjalist tühjaks!:)
Eesaia ääred saab viimaks korda. Viimased alpikad lähevad jalaka alla pinnasesse koos pottidega talvituma, ainult näsiniine istutan päriselt alpikasse.
Võtan jugapuu hõlmad maha ja neist saab õrnukestele talvekate. On ikka lohmakad hõlmad küll. Mulle meeldiks kui ta ülespoole kasvaks, mitte laiusesse. Ehk saab veenda. Seekord tuli lausa saag appi võtta, aiakääridest ei piisanud. Jah, mõtleks, kui ma ta 15 aastat tagasi Keskturult ostsin, oli ta 20 cm kõrge.
Räägivad, et täna on viimane soe ilm. Mõnus temperatuur aiatöödeks, pluss kuus ja väike vihm.
05.11 Pole seda külma kuskil. Paarikraadised ööd ja soojad päevad, kuni pluss 5. Madalad tumedad taevad ja tugev tuul. Öösel tormas ka üksjagu. Hommikul on ämbrid krundi peal laiali.
06.11 Lõunalased kekkavad lumega, meil pole siin veel ühti. Kõigest -2 ja lihtsalt NOVEMBER.
07.11 Fui! Meil on ka varahommikul lumi maas. Õnneks kaob see õhtuks ära nagu poleks olnudki.
10.11. Soojalaine. :) Juba eile oli mõnusalt pluss 6. Käisime aiaekskursioonil Tabasalus. Õhtul Lapse juures paar tundi remtöid. Täna on lihtsalt veel üks hea soe ühtlaselt pilvise taevaga hall ilm, pluss 7.
Poputan kivilas paremat mulda tahtvaid tegelasi, rohin ja mediteerin. Kangesti selline tunne on, et teisena valminud alpikalju tahab renoveerimist. Liiga tasane, liiga malbe. Rohkem kivisust, rohkem järske jooni tahaks näha. Aga nii see aiaelu käib, ikka peab midagi kogu aeg ehitama elik liigutama, sest vana tüütab ära või kasvab täis. :)

4 comments:

  1. Aednikud on ikka väga rahutu rahvas :D Kohe ikka peab midagi pidevalt torkima ja näppima :D Eile oli meil + 11 C, milline ilm !

    ReplyDelete
  2. Jah, ma kuulsin.:) Kaasa oli lõunas pillilaagris.

    ReplyDelete
  3. Viimast sooja päeva ilmselt ei olnud, sest soojad päevad alles tulid ja tulevad! Homseks lubab suisa paiguti +14. Novembris!
    Aias tahaks tõesti toimetada niikaua kui võimalik! :)

    ReplyDelete
  4. See on nüüd küll hea uudis. :) Ma vaatasin just eile eelmise aasta novembri blogisid ja seal oli kirjas, et novembri alguses oli mõnel päeval +11 ja keskel +7 kraadi. Tali saabus peale 25.11 ja kestis nädala, siis oli 2 nädalat sula ja edasi juba talve moodi asi. Tänavu näikse veel soojem november olevat. :)

    ReplyDelete