Wednesday, February 17, 2021

Talveplaneet

 06.02. Lumi on aias üle põlve ning iga päev sajab midagi juurde. Kaevasin täna oma nunnu lume alt välja, toppisin pagasniku kotte täis ja viisin ehitusprügi vastuvõtupunkti. Sõiduteed olid ahtaks jäänud, sest lumi surub mõlemalt poolt peale, meie tänaval võib vabalt tõukekelguga sõita ja Jaama tänava lumekuhi on omandanud elajalikud mõõtmed. Ilmselt tõstetakse sinna kopaga peale. Suitsevad korstnad, lumevaalud teede ääres, üksikud külmetavad teekäijad - meil on siin ikka paras Jakutsk küll. Ilmad on külmad, kuid sellega kaasnevad imelised lume-päikse-lume etendused. -13, päike.

10.02 Meie selle talve külmarekord (-24,4) ja nunnu jaoks ka, nii krõbeda ilmaga me pole varem startinud. Sõbrakese automaatika ei vedanud hetkekski alt, kuid loomulikult toimib kõik vaid eelsoojendusega. Energiat jätkub linna ja koju tagasi sõiduks, kuid salongisoojenduseks mitte. Aknapuhurist tegelikult piisab ka ja vahepeal lülitan sisse roolisoojenduse.

12.02 Külmakägistus hakkab järele andma, veel üks külm öö ja siis peaks hakkama soojemaks minema. Noor ilmatark telekas teadis rääkida, et tegelikult on meil tänavu soe talv, lihtsalt et need arktilised õhumassid ei lasknud soojemat õhku ligi, seda mis meil siin tavaliselt talveti viimasel ajal ilma on teinud. Kena, kena. Vähemalt on lootust mingisuguselegi olukorra normaliseerumisele. Või siis ei ole. Sest arktilised õhumassid võivad sooja õhu juurdepääsu takistada kuni märtsi lõpuni.

15.02. Vahepeal olid TÕEPOOLEST kaks õnnist maheda ilmaga päeva, kus külma kõigest -2 kuni -4, kuid täna on selline päev mida nimetatakse "imeilus talveilm" ja sellise talve vastu pole mul küll midagi. Viis tundi päikest ja kolm tundi päiksekütet täisvõimsuse peal. Vara hommikul -10, päeval varjus -6. Kuid verandal tuulevarjus on nii soe, et Bondi süsimustast kasukast õhkub kuuma. Võtame päikest, mina kerin lõnga, küll on hea, talvepuhkuse viimane päev. Pilt aiast on ülimalt lumine. Tammepuised pokud on ülepea lume all ja kivila "elevandipoeg" samuti. Katuselt on selle talve jooksul juba kolm korda lund maha aetud.

 17.02  Hommikul -11. Veebruar võiks päikselisem olla, ikka on see taevalaotus lumepilvedega pooleks. Ausalt, mul on ettepanek: homme võiks olla selle talve viimane pakasepäev.


2 comments:

  1. Minust lähevad talve nüansid täiega mööda, toas on soe ja vaade akendest talviselt taevalik :) aga ma mõtlen ikka teekäijatele ja -sõitjatele ja soovin neile kohalejõudmist

    ReplyDelete
  2. Talv on tõsine olnud! Nüüd on küll juba vähe kevadisemaks muutunud, kuid kes teab, kas ta ikka päris läbi on!

    ReplyDelete