Tuesday, March 23, 2021

Lumine kevadkuu.

 01.03. Ikka veel plussis! :) Arvestades üüratute lumekoguste järgi, ega poleks nii vara julenud kevadelaadset kliimat oodatagi...meil on siin olnud küll märtsikuus alla miinus 20 pakaseid jne jne, aga seekord siis sedasi. Igastahes pidupidupidu! :)

Eks ka neljajalgsetel viskab talvest kopa ette, sest laupäeva öösel magas plusskraade nautiv Härru Tibu verandal ja hommikul kui kardinad eest tõmbasin, kohtus pilk kuuri trepil esimestes päiksekiirtes kikerdava kassi omaga. Stoiline silmavaade, kust plinkis vastu 97 protsenti uuelt läikivat vastavastatud sõltumatust. Tule ometi tuppa, viipasin ma käega.  Ma olen metsik ja vaba, jäta mu hing rahule. Teame, teame, see "vabana sündinud" hoog läheb varsti üle, sest hoolimata jumalikust päikesepaistest varitsevad nurga taga arktilised tuuled mis vapramatelgi õhtuks peffa viluks puhuvad. Kaks ööd varakevadel õues on liig mis liig. Ja siis tuleb Härra Tibu õuest ja istub kinnisilmi kamina ees, lastes süte hõõgusel end soojendada. Vana lord tulevalgel, silmad poolkinni, valge manisk hämaras helendamas...

05.03 Üheksapäevane sulailmapidu sai eile otsa. Hommikul oli viis miinust ja päeval nullis, kuid see null tundus nagu -3. Täna hommikul oli väga ühemõtteline -10,8 ja 5 cm lund. Pilvitu taevas ja ergav kevadpäike tühistavad tõenäoliselt selle lume, kuid ega tantsud talvega veel läbi pole. Tasakaalustuseks on valgust ja kevadetunnet juba nii palju, et see korvab mõningad ebameeldivused. Küll tahaks juba kivilatesse nokitsema minna kuid lähima kümne päeva jooksul ei ole veel ühtegi sulailma ette näha. Eks saab see kuu siis veel seinte vahel sahmitud. Telgedel on selle lõime viimane vaip - värvigammaline ja ehk jõuab sel nädalavahetusel ka uue lõime käärida.

11.03 Vahepeal tuli talv tagasi, oli nädalajagu miinuskraade, need on need tantsud Talvesepaga. Sadas maha ca 10 cm lund ja siis virutas ühe öö pärispakast (-16,8) ka. Hea, et just selles järjekorras, sest lumi on külma eest kõige parem kate. Hoolimata vägagi talvemaigulisest kevadkuust, on kõige hullem juba selja taga ja ees ootavad head ajad...mulle näib, et kui silmi pingutada, siis võib isegi hea tahtmise korral näha kuidas nad lehvitavad, need head ajad. :)

14.03. Aga praegu on veel kõigest paar nädalat tubaseid toimetusi. Võtsin maha viimase vaiba, käärisin uue lõime ja panen seda telgedele. Seekord proovin peale panekul ka ühte uuendust (iseleidur :), sest tavalise 24 meetri asemel on seekord 28 ja tahaks, et tõesti midagi sassi ei läheks. Lasen lõimel minna läbi hõreda soa ja reha tagapool ka veel lisaks. Saab näha.

Koroona on jõudnud haripunkti ja riik pannakse kinni. Koroonaehmatus oli meilgi korra ära. Esmaspäeval tundsin, et oleks nagu tõbine. Selline korralikule tatitõvele viitav komplekt. Kohe testima ja õnneks oli negatiivne.

13-14.03 algas vahelduseks külmadele ilmadele taas sula. Täna sajab suisa vihma. Kuulsin metsas musträstast laulmas ja talvised lumekupud hakkavad peale sadanud lume alt jälle välja paistma. Ma tean, et see talve ja kevade piir on selline õhuke, ühel kenal päeval tuleb palju päikest ja pluss 8 ning lumed ongi kuni järgmise jaanuarini unustatud, kuid millal ta ometi ükskord tuleb...Sellist talve ei olegi tükk aega olnud, et lumi ligi kolm kuud püsivalt maas.

16.03. Nirutame edasi, eile oli pluss 2,7, täna on miinus 2,9. Pilves ilmad ja kuni selle nädala lõpuni veel võimalik lumi ja miinuskraadid. 

18.03 Noh ja ongi lumi platsis, kergeid helbeid lendleb....-1,5.

20.03. Tere kevad! Aga Eestis on koroona nagu eelmiselgi kevadel, kuid kümme korda hullem seis. Vaktsineerima! Sellele järgneb kaks päeva minigrippi, palavik kuni 38 ja lihasvalud. Üpris nõme nädalavahetus, sest suurelt plaanitud vaibalõime peale panemine jääb tegemata ja ainus sõber on voodi. Aga pole midagi teha, veel veebruari lõpus avastati päevas üle tuhande koroonahaige päevas.

22.03. Öösiti miinused ja päeval plussid. Vaikselt ikka sulab see lumi vähemaks...kui vahepeal jälle juurde ei saja. Sel nädalal lähevad ilmad kevadeks. Huh, kolm pikka lumist talvekuud saavad kohe mööda, sest pluss 8-ga sulab lumi ka varjus. Kolmapäevaks ja neljapäevaks lubatakse suurt sula ning reedel, laupäeval kevadvihma pluss 9-ga. Praegu on veel talvine, täna päeval varjus 1 kraad sooja.Tänahommikuse seisuga oli terve aed veel lume all...mida ei saa öelda õhtu kohta. Puistasin hommikul tuhka sinna kus tohtis ja õhtul oli kena vaadata millistes kogustes päike halli lund oli söönud. Floksipeenar oli peaaegu vaba ja aknaaluses peenras lumeliustiku serva alt vabanenud lüükia võrkiiris `Lady Beatrix Stanley` lõi ka kohe esimese õie lahti. See on teistest võrkiiristest varasem ja paistab, et õiepungad olid juba lume all valmis tehtud. 


7 comments:

  1. See on imeväärne kuidas need varakevadised lillekesed suudavad kõik need ilma vintsutused ja väntsutused üle elada ja millist rõõmu me nendest tunneme :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Me just eile heietasime sel teemal, et ikka metsik vastupidavus, päeval pluss 5 ja öösel -7. Ela siis niimoodi ja õitse ka veel. Aag paistavad olevat just sellise asjade seisuga täitsa rahul. Kusjuures, ei nad närbu ka stabiilse ööpäevase plussi või miinuse juures.

      Delete
  2. Mul paraku ühes peenras andis suurem osa lumikellukeste õisi alla. Varred külmavõetud. Just uuemad ja peenemad sordid. Jube narr tunne... terve talve oled just neid oodanud, sest tead ka, et tulevad esimestena, ja siis selline lugu! Juba ootan järgmist kevadet!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Täitsa suur üllatus, ma arvasin, et nad on igapidi kuulikindlad.

      Delete
  3. PS! Ja kus on kevade esimese õie pilt?!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mul on telefoni ja arvuti vahel viimasel ajal mingi error, aga lähiajal pidi spetsialist asja uurima tulema.

      Delete