Monday, February 8, 2016

Veebruari mahe esimene pool.

Eelmisel nädalal tegin külvid ära. Külvamisel täheldasin, et sellel tegevusel on natukene selline rituaali mekk man. Tuua alateadlikult kevadet lähemale ehk jne. Kuigi tegelikult pole vist väga enam vaja. Helsingi loomaaia karud ärkasid talveunest, kassid lasevad talvekarva maha ja sulapäevade hommikulaulud võsast on üsna kevadesed olnud. Laupäevahommikune täiesti ootamatu miinus 10 tarretas võsa küll vaikseks kuid see liigitub senise ilmakorralduse juures nüüd pigem juba erandite kilda. Mahe veebruar on asunud oma kingadesse.
Lumeseis on jätkuvalt selline, et hangealused kohad kannatavad tihenenud lumemattide all ning rajad, teed ning sõiduteed juhulumega kaetud, mis tuleb ja läheb väga sümpaatses rütmis (rohkem ikka lumeta kui lumega).  Asfalt on paar nädalat paljas olnud. Ja kui mõned aastad tagasi oli veebruaris kibe hunditali, siis praegu on kena-armas küünlakuu.
Külvikastid said täis, kuid seemneid jäi üle. Kas keegi on huvitatud Carex oshimensis `Evergold`, Bletilla striata `Albostriata` ja Liriope muscari seemnetest?
Vaibavabrik töötab tasastel tuuridel. Eile hakkas Härra Tibul nii igav, et ta tuli kangasteljetoa ukse taha laamendama. Hüppas oma tosin korda vastu linki (kui kass midagi tahab, siis on ta neetult järjekindel), kraapis ust, logistas seda (külg vastu ust ja siis toetub-ei toetu) ja lõugas nagu mardus. Lõpuks lasin kiusukoti sisse. Oh seda õnne!:) Absoluutselt rahulolev kass kadus lõngakastide ja kaltsukerade vahele nagu lutikas seinaprakku. Kuna kangasteljetuba on üsna jahe, mingeid mugavusi seal eriti pole ja kõik nurgad said ka põhjalikult läbi vaadatud, siis hakkas Tibul varsti igav. "Lase välja". Kena tööhoog oli sees ja ma ei viitsinud telgede tagant tõusta. "No kas siis siin ei ole kedagi kes ühe väikse vaese kassi uksest välja laseks?", ütles Härra Tibu kehakeel natuke kõvemini. Vaatasin ka ringi, ausalt, ma ei näinud kedagi kes oleks sellega tegeleda viitsinud. Istu aga edasi, nii kiire sul ju nüüd ka ei ole. Kudusin edasi. Noolekujuline Härra Tibu ukse juures tõmbus mõtlikult kössi. Siis tuli tal mõte, seda oli isegi selja tagant näha.:)
Ta hakkas kangasteljetoas "päästikut" otsima.:)
Päästik on see, et kui sa oled tüütu, ronid teleka ette, ajad kamina ääre pealt ja kummutilt asju maha, kraabid diivanit, siis muutuvad laisad inimesed virgaks, hüppavad vägisõnade saatel püsti ja teevad sulle uksi lahti (eriti muidugi välisust). Kangasteljetoas valitsevas loomingulises segaduses jäi aga karvik hätta. No ajas paar kera maha, aja veel, mul vahet pole kas need on maas või puus. Kratsid kaltsukera? Kratsi, kratsi, kassikene.:) Telgede kraapimine ka ei aidanud, no mis veel, suslik? 
Vaatas otsa, hüppas aknalauale ja ajas sealt ka kerad maha. Aga nüüd? Psoltõ.
Tibu jäi nõutuks. Siis otsustas ikkagi, et tuleb kõnekeelele üle minna, marssis ukse juurde ja lasi kuuldavale MÄÄUUUU!!!
Selle peale saab iga loll aru, et kass tahab välja...ja ei sobinud minulgi nii selget küsimist eirata. Härra Tibu sai oma tahtmist...et poole tunni pärast jälle ukse taga kolistama hakata.:)

9 comments:

  1. Jaa, mahe on see algus tõepoolest. Ma käisin eile aias ringi nagu Hr Tibu kangatoas :)
    Kevadkülvii veel jõudnud pole, tore, et teised juba külvavad.
    Pakast ei igatse, nüüd maa paljas ka.

    ReplyDelete
  2. Bletilla kõlab huvitavalt, aga ma olen endale tõotanud, et ei mingeid toakülve. Mul on siiamaani õudusunenäod sellest, kuidas meil aiapoe esimesel aastal tuba taimeriiuleid täis oli ja suurem osa neist haruldastest taimedest on siiamaani müümata.
    Mul on ka tunne, et kevad on kohe käes. Aeda sellegipoolest ei tõmba.
    Tibul olete lasknud endale lihtsalt pähe istuda :). Aalu katsetas algul samasugust terrorit, aga nüüd on märgatavalt distsiplineeritult. Kui inimesel aega pole, siis kass ootab.

    ReplyDelete
  3. Veebruari algus on vesine ja mahe tõesti,ega suurt külma ei igatsegi ja tõenäoliselt vast ei tulegi.Kui peakski tulema oleks see aiale katastroof.
    Külvanud ei ole ,aga Bletilla striata `Albostriata`huvitaks mindki.

    ReplyDelete
  4. Kassid sellepärast ongi lahedad, et neil on iseloomu :D <Meil on 2 x 1 päev lumevalge maas olnud sel mahedal küünlakuul ja täpselt need 2 päeva on mu süda igati rahul olnud. Lumeta talv tundub nii kohatu ja maitselage, et kasvõi ulu :D

    ReplyDelete
  5. Lumeta talv pole kellegi talv, kevadet ka veel pole. Ei saagi aru, milline aastaaeg meil parasjagu on :)

    ReplyDelete
  6. Kas saab varem või hiljem oma tahtmise. :)

    ReplyDelete
  7. Bletilla sobiks meie kliimas vist rohkem toataimeks ja seemnest ei kujuta hästi ette tema kasvatamist. Anna märku, kuidas õnnestub!

    ReplyDelete
  8. Kassidel on iseloomu jah :)
    Vanadel eestlastel on sõna "kevadtalv ". Kujutan ette, et iga mõnekymne aasta järel on selliseid sooje talvi. Mu põhikooli ajal 80-tel oli mitu aastat, kus ei pidanud tõrvamata puusuuskadega Paganamaa mägedel koperdada :)
    Kylvihooaja algusrituaalid on väga tähtsad, hooaja algus ja.

    ReplyDelete
  9. Sel nädalal kadus valgus kuidagi ära, pime nagu novembris. Loodan, et veebruarivalgus tuleb ruttu tagasi. Muidu on pehme mõnus.

    ReplyDelete