Saturday, June 11, 2016

Kassirahva kombed, peatükk võõrastest kassidest sinu aias.

Üldiselt on läbikõndijad viisakad, nagu kassirahvas ikka. Enamikul juhtudest nad lihtsalt uudistavad erapooletult, et mis teitel siin ka põnevat on, "loevad teatetulpade sõnumid" läbi ja kaovad nelja tuule poole.
On ka teistsuguseid. Ta vaatab sulle sellise näoga otsa nagu te oleks juba sünnist saati tuttavad. Kõnetab. Uurib kuidas sa reageerid. Saab aru, et sa saad temast aru. Ühesõnaga, tuleb selline fantastilise olemisega kodukass, kes käitub millegipärast kontakti otsivalt. Põhjus pole teada. Oled loksutatud, suhtled temaga, teed pai, poetad kausikese krõbinatega rõdule, ta sätib ennast teie verandal sisse, aga nüüd stopp! Kas sa tahad endale veel ühte kassi? Ei taha? Õigus, sul ju on neid juba kaks tükki. Sellisel juhul oli kostitamine jäme viga. Kassietiketi järgi andsid sa võõrale mõista, et talle pakuti praegu kodukassi töökohta.
Võibolla sa ei teagi, aga see sümpaatne võõras on vahepeal su pisikesed okaspuud täis piserdanud (sõnumiga, see on nüüd minu territoorium!) ja kui sinu enda kodukass tahab verandal oma pesas magada või tuleb akna taha sisselaskmist küsima, siis saab ta võõralt kolki (see on minu söögikoht ja konkurente ma ei vaja). Heal juhul hakkab majakass õigusega vastu ja ajab võõra minema kuid teine võib olla tugevam. Jama ja kaklust tekkib kindlasti, sest võõral on moraalne õigus - perenaine ise lubas, andis süüagi ja nüüd on see minu koht!
Jah, kassiseadused, mida ma alguses ei teadnud. Seega, kui hoolid oma lemmikust, siis pole soovitav enda aias võõrastele mäugamitele poolehoidu avaldada või süüa anda.
Hoopis teine asi on kui vaatad, et talvine aeg, naaber kodust ära ja tema kass tuleb küsib, et miu? Seda on vahel ette tulnud, tavaliselt saab eine pandud tolle loomakese enda kodutrepile. 
Siis on veel selline tore nähtus nagu sinu kassi sõbrad.:) Tavaliselt on need lähimate naabrite kassid ja tuttavad näod. Tullakse kui on parajasti surmavalt igav, sätitkse akna taha istuma. Vaadatakse läbi akna tuppa, kael õieli, et kas Härra Tibu on ikka kuskil näha ja ei tea kas ikka tuleb õue.:) See on armas nähtus. Nemad ei kakle ega märgista. Nendega on reviirid paigas. Kui Tibu sõpra märkab, siis on kange valu õue minna. Ega midagi erilist ei tehtagi, hängitakse niisama mööda peenraääri ja puuriitu või mängitakse puutükiga. Seltskond. Bondi käib vahel otsimas üks hall koheva sabaga preili nooruspõlve radadelt.:)



2 comments:

  1. Need kassilood on vahvad!Küsin,millal küll nendest raamatu kord kokku paned?

    ReplyDelete
  2. Huvitav on see jah, et meil on naabrikasse küll vähe, aga nendega suhtlemises on omaette etikett ette nähtud. Vahel nendega mängitakse, vahel urisetakse.

    ReplyDelete