Sunday, August 26, 2018

August on jätkuvalt kõige kiirema ajakavaga kuu.

Eelmisel nädalal vahetusid helesinine taevas ja kõrvetav päike megamõnusate vihmapilvedega ja  vihma tuli üksjagu. Nii öösel kui päeval. Madalrõhkkonna ajal oli öösiti sooja 12-15, kuid paistab, et kurgipeenra kasvuisu see õnneks kinni ei pannud. Sel nädalal on päike ja jahedad ööd (5 kraadi) kuni neljapäevani. Vahelduseks jälle leitsakut ka.
Tüüpiline august ongi selline, et algas...ja juba läbi. Kõik asjad on augustis hästi korraga ja ühel ajal. Meevõtud, perede koondamine, söötmine ja meehooaja lõpetamine. See tähendab vurritamist ja söödasiirupi vaaritamist. Jõudumööda olen ikka abiks. Istutamine ja aias siblimine on augustis samuti päevakorral.
Aga loomulikult mahub igale poole vahele ka mõni kontsert (Puuluup), lilleralli ja aiakülalised on ka alati teretulnud.
Eelmisel pühapäeval käisin Aavikul sulaseks. Mesistele kodustele posserdustele oli tohutult mõnusaks vahelduseks tõistre pool haruldusi uurida ja umbrohtu killida. Ja haruldustest see aed lausa kubiseb. Mereäärne elukoht laseb aias vabalt kasvada ka sellistel tegelastel, kellest Sakus vaid und võib näha. Tiigi ääres troonis kopsakas Zebrinus, nägin viit eri sorti kämmalvahtraid (üks ilusam kui teine) ja kahemeetrist väga heas konditsioonis olevat tulbipuud. Rääkimata muudest põnevatest tundmatute nimedega puudest ja põõsastest. Jäin päevaga väga rahule. Kodus oli muidugi jälle mesi. Öäk. :)
Kuna ma armastan väga flokse, siis toovad ka aiakülalised viimasel ajal flokse ja mul pole jõudu ühestki ära öelda, käsi tõuseb iseenesest ja suu venib rõõmsalt kõrvuni. Sel nädalavahetusel ostsin ühe, külalistega tuli kuus uut kaunitari ja kõige tipuks sattusin üleeile ise hea sõbra floksiaeda. (Pluss kuus!)
Õnneks on nad kõik praegu ühe-kahevarrelised ja ei uputa aeda ka veel järgmisel suvel endi alla ära, kuid see võib väga lihtsalt juhtuda ülejärgmisel. Plumps! Ja ongi korras.
Floksirahvas on äraütlemata mitmenäoline ja kaunis. Ah, et nimed? Aga muidugi. :)
Adessa Special Lilac Twist, Flame Blue, Bright Eyes, Cool Water, Elisabeth Arden, Franz Schubert, General Petain, Gold Mine, Knjaz Serebrjanyi, Niebesa, Raving Beauty, Svjatogar, Varenka, Mia Ruys. Ma olen püüdnud vene sortidest mööda vaadata, aga pole võimalik. Liiga palju omanäolisi ja ilusaid õisi on seal leiutatud.
Täna oli palju kõndimist floksidega, aga õhtuks on ainult kaks veel jäänud...
Kahjuks pole äsjajagatud floks augusti lõpus kuigi fotogeeniline ja õisi pole ka enamusel peal. Seega, pilte pole. Aga järgmine suvi saab august väga lilleline olema, isegi naabri aeda panin kaks tükki.
Sealt paistab meile ka hästi ja just see koht oli tühi.
Eile sai tehtud viimane söödasiirup ja meevurr sahvrisse viidud. Oli haruldaselt hea meesuvi.
Kass ööbis juba ühe öö toas. Kassist paremat baromeetrit ei ole. Kui Härra Tibu juba tuppa magama kobib, on sügis käes. Mis siis, et õues kõik veel lilleline ja mõnus on.
Kena sume augustiõhtu, võis praetud tatikad ja suvelõpuvein. Verandal näeb veel tunnikese jutukat lugeda. Pilves, pluss 16.


14 comments:

  1. Oeh, meil pole tatikapoegagi :( minu floksihullus on järele andnud, liiga paljud lähevad roosaks kätte, hetkel tegelen mööbli ploomilillaks tuunimisega ja isegi ei vaata aia poole, lihtsalt polegi nagu midagi vaadata. Kõrbesime täiega. Küll kevadeks jälle vaimu sirgu saab. Et meeaasta oli külluslik, on tore. Nii head mett nagu sa mulle kinkisid pole ma vist kunagi saanud ja ma panin selle üksi pintslisse, ruttu :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Otse vurrist ongi alati hea. Oo, värvitoon tuli kohe silma ette. Väga peen sisedisain. :)

      Delete
  2. Jaa, ilma floksideta pole sügistja vastupidi. Loendasin ühel päeval ka omi, sain nii suure arvu, et isegi vanemaid oleks uuendada vaja...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jah, floksid võluvad kuidagi niimoodi märkamatult. Alguses oli mul pikka aega ainult Helmi Puur. Nüüd on neid igal pool.

      Delete
  3. Floksid tulid minu ellu eelmisel aastal. Neid peab ikka olema. Vanasti öeldi, et vanaema lilled, ju mu vanus kisub ka sinnakanti. Kuigi ma ei kujuta ette, kuhu sa need floksid kõik mahutasid.
    Meie kass ka rohkem toas kui õues. Niiskus vist ei meeldi neile.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Põhiliselt paningi lahkunud liiliate peenrasse, see oli ju üsna tühi tänavu. Kaks vihmast suve pluss viimane vihmane talv ja vähemalt pooled panid saba maha. Tugevamad jäid alles. Selline omamoodi looduslik valik.

      Delete
  4. Hi-hii, ma ei saa ka aru, mis sel augustil küll viga on - aeg lihtsalt kaob kuhugile musta auku. :D
    Mulle ka floksid meeldivad. Võiks muidugi palju vähem meeldida, sest roosasid variante on mul juba natuke liiga palju siginenud :D Aga eks peab siis siniseid ja valgeid variante juurde soetama :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eriti meeldib mulle flokside puhul selline puhas beebiroosa või valge ja roosa vaheline varjund. Sinised ja varjundiga sinised on ka muidugi ägedad.

      Delete
  5. väga hästi kokku võetud see augusti iseloomustus. Meitel meevärki pole, aga kujutlusvõime on :)

    Foksid on moodulilled ja eks põhjusega, nii palju sorte ja värve ja lihtne paljundada. Mönusat kuu lõppu!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tänud, teitele ka. :)
      Seoses floksidega avastasin huvitava asja - neid peaks istutama siis kui õied on peal. Näeb kõrgust ja värve. Kõrgused on väga-väga erinevad ja kõik värvid ei sobi omavahel kokku.

      Delete
  6. Oli järjekordne kiire suvi ;)
    Floksidele see palavus ei meeldinud, meil mõnevõrra, aga mõnes teises aias täiesti korralikult jahukastes. Hilisemad sordid tunduvad õnnelikumad, nt Nora Leigh on kaugelt vaadates veel väga kena.
    Mesilased on viljapuukasvatajale asendamatud. Meil on neid õige mitu sorti, aga vaat mesinikku ei ole. 😁

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jah, hilisemad sordid saavad tõesti rahulikult õitseda. Kõige varasemad lausa kõrbesid mõni. Kui peres kellegi allergiawärki pole, hakka mesindama, see ei ole keeruline. Mesinik ütleb, et meevõtu ajal ei saanud nädalate viisi ühtegi nõela. Nüüd söötmise ajal on küll kaitsel, sest kahtlustavad igas lähenejas talvevarude röövijat.

      Delete
  7. Floks on kaunis ja lõhnav. Käisin eile Palusalu aias... ai oli ilus!

    ReplyDelete
    Replies
    1. See on tõesti võimas aed, olen seal ka kunagi käinud, aga mitte flokside ajal. Kuid kuulsin just uudiseid Tallinna BA floksinäituselt. Üks oli selline, et kuna inimestel on tänapäeval palju allergiaid, siis püütakse uued sordid aretada sellised, mis ei lõhnaks. Kahju küll, sest neil on nii sümpaatne ja iseloomulik lõhn.

      Delete