Sunday, September 30, 2018

September, suvekuu.

Sai läbi see soe ja kaunis september. Õisi ja värve on aias veel küll. Kõrged kukeharjad on praegu pooled veel ilusad, roosides on palju lootust ja krüsanteemide ning sügisastrite aeg alles algab.
Eelmine nädalavahetus oli mõnusalt aiatöine. Tegin hea suure lapi uuspeenart rooside ümber, asendasin paesillutises nirud plaadid suurematega, rohisin, nakitsesin viimase alpikalju jupi kallal, segasin kokku hapupeenra mullasegu alpikannide jaoks, tegin mõned külvid ja istutasin kõik taimed maha. Oli päikest, oli tuuli ja vihmu, kuid kõik sai kenasti ühele poole.
Kaifin sellist sügist. Täiega mõnusmõnus. :)
Päike oli eelmisel reedel ja laupäeval nii soe, et võis toariidega õues olla, samas ei hakanud kivide ja mullaga rassides hullult palav kui suvel. Sel nädalal on palju jahedam.
Seda võib küll öelda, et seekord sügisese aedniku tembud mind kevadel enam ei üllata, panin kenasti kirja kuhu miskid Pottertoni sibulad maha said pandud ning uskumatu, isegi suhteliselt läbimõeldud projektina. :)
Aga esmaspäeva hommikul näitas kraadiklaas 0,3. Öökülmad ei olegi enam kaugel. Seekord läks siiski veel mööda.
Teisipäeva hommikul oli 2,1 kraadi. Mul on tunne, et kolin mõned krüsanteemid  kasvuhoonesse. See on selline nagu vene rulett, et vaatad hommikul kui valgeks läheb, et kas on ikka alles. Seni veel on olnud, aga meie kandis on öökülmad kergelt tulema. Nii oligi. Neljapäeval saabus esimene öökülm (-2,7) ja vihm järgneb vihmale. Reedel sadas rahet.
Esmaspäeval läks suur vana puispojeng oma uude kodusse. Meile ta enam ei mahtunud, aias läks kohe valgeks ja õite avaraks kui ta läinud oli. :)
Kuna mul ei olnud varem selle taime ümberistutamisega kogemusi ja võibolla ei ole teistel ka, siis mõned faktid: Puispojengi jagada ei saa. Juured on lihakad, kuid sitked, ei murdu nagu pojengil, juurestik on põõsaga võrreldes ikka vä-äga tagasihoidlik. Peajuur on pikk ja läheb sügavusse. Põõsa kompaktsemaks muutmiseks saagisin ühe haru maha, puit on tihe nagu saarepuul, andis ikka nüsida. Kõlab omapäraselt - pojengipuit. :)
Loodan, et põõsas läheb kevadel uues kohas kenasti kasvama.
Aga töödega on praegu nii, et poola taimed said kõik maha ja kui viimased murumättad loodavast roosipeenrast minema saab, siis ongi kõik selleks suveks. Uskumatu, kuid puudub pikk nimekiri mis kõik tuleks ära teha.
Ega tea kedagi, võibolla järgmiseks nädalavahetuseks on juba teine pilt, aga praegu tundub küll, et see hooaeg hakkab läbi saama.

11 comments:

  1. Hooaeg võiks lõppeda küll :) Aga mina roogin oma peenraid ilmselt viimase oktoobrini või tegelikult paar päeva varem. Lootuses, et järgmine hooaeg tuleb parem. meie elame endiselt + kraadides ja ootan, et servikud pakkudel veidi mõõtu võtaks, saaks viimase seeneprae enne talve kui viimane muidugi tuleb. Miskipärast on mul tunne, et novembris tuleb veel ilus ja mõnus

    ReplyDelete
    Replies
    1. Viimastel aastatel on olnud enamasti üks ja sama talvemuster: Vihmane ja pikk sügis kuni jaanuari pooleni ja veebruar, märts talvekuud. Jah, võiks olla küll pikemalt soe, aga tavaliselt võtab meil mõni pakasenädal oktoobris aia ära ja siis on juba kevadeni hooleta.

      Delete
  2. Meil ei ole külm veel üle käinud ja tööd jagub. Pealsed kõik veel ilusad. Mul isegi pojengid veel nii ilusad rohelised.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Õnneks see öökülm läbis aia ühe joomena, enamik taimi jäi puutumata.

      Delete
  3. Meil ka kõik veel roheline ja öökülma pole olnud.Ilusat värvilist sügist!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Juba hakkab vaikselt looma.
      Kaunist teilegi. :)

      Delete
  4. jaa, kujutan seda päris hästi ette, kuidas sa seal mõnuga toimetasid, peaaegu üminal :)
    Pottertoni sibulatest tahaks rohkemgi kuulda.

    Sul on seal nüüd kõik nii teisti, väga huvitav on uuel hooajal vaatama tulla .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ega seal midagi erilist polnudki - võrkiiriste sordid, krookuste sordid ja üks tulipa humilis. Sügisene aednik hoolitseb selle eest, et kevadisel aednikul ikka ka põnevust oleks. :)

      Delete
  5. Mul on küll listid pikad. Vaja on mitmed potitaimed maha saada, hüatsindi-tulbisibulad ka. Ja lehtede riisumine-aiakoristus on veel kõik alles ees. Tavaliselt läheb mul ikka lumeni välja ja ega siiski ei pruugi kõik tehtud olla.
    Aga aias on praegu mõnus toimetada küll, tõsi! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma ei saa ikka su daaliaid silma eest ära, aga jätan selle mõtte kevadeni laagerdama lootuses, et kevad on sügisest targem. No tõepoolest,kuhu ma ta paneks? :D Ja eriti nunnud on just ühekordsed, sest nad lõhnavad.

      Delete
    2. No ma saan aru, et aknaaluse liilapeenra oled Sa juba asustanud uute tegelastega?! Ma otsiks sinna mõned pesad - päike kogu päeva ja kompostitsiooniliselt ka hea paik! Juurikaid annab täitsa kenasti jagada! ;)

      Delete