Thursday, March 21, 2019

Kevaad!!! :):):)

15.03 Pilves, soliseb ja sulab. Pluss neli. Mammutipuu pojuke on lumekilbi alt välja sulanud ja paistab elus olevat. Kuigi lumekilbi poolt pisut kühmu vajutatud.
Aknalaual särab ka elu. Rekordlühikese ajaga (5 päeva) teel olnud postipakis oli kena ja kopsakas pojengitaim täiesti avanenud lehtede ja kahe õienupuga.
 Kasutaja Tiina-Mari Viides foto.
Kui muud kribunad-krabunad sirutavad mullast lehti välja ja vaatavad niisama ringi, siis pojeng lõi õied lahti. Pisikeste pojengide lõhn meenutab nelki. Maailma kõige ilusamad kaks õit kui õues on veel vastikult palju lund! :)
Kasutaja Tiina-Mari Viides foto.
16.03. Vihm on lumega tõhusat hävitustööd teinud. Vaheaia kivila on lumest puhas ja järg hakkab roosipeenrani jõudma. Esialgu vaid servad. Aga servadesse olen tippinud krookusi ja võrkiiriseid. Nagu ikka, on paraadpeenra Gargari krookus esimene. Imelist erkkollast juba paistab. Lumekupud said vahepeal lund pähe, kuid selle all peidus olles tuli neid veelgi juurde.
Kõnniringi peal oli kuulda musträstast metsas musitseerimas ja mõnus uduvihm õnnistas ilma.
Kevad on käes ja head ajad alanud. :)
Sarikülvajana ei sobinud ju nädalavahetust uue külvita minna lasta ning nõnda said külmikus olnud seemned mulda. Loomulikult proovisin ka tänavu õunapuud pookida. Eelmise aasta poogetest ei õnnestunud mitte ükski. Seekord siis uuele katsele. Pokumehe poolt poest avastatud ülivingete pookimiskääridega ei tohiks enam probleeme olla.
18.03 Eesaia kivilast on neljandik väljas. Ootan põnevusega sügislill Tivi asukoha väljasulamist. See on väga põnev tegelane. Triinu pildi peal näeb ta välja nagu pisike valge tulp.
19.03. Hiilisin hommikul aknaalusesse peenrasse ja kühveldasin seal lösutaval liustikul kõva jääst katuse maha. Vastik vaadata KUI aeglaselt mõni lumekuhi sulab!
Ühtlasi tegin ka aiatiiru. Nelgid olid kõik peale jääkilbi alt väljasulamist vinks-vonks, kivirikel palju õienuppe ja päriselt lahkunud tegelasi ei paistnud olevat. Selles märtsis pole olnud mõrvarlikke ööpäevi a la päeval kuum päike, öösel pakane -15. Kui miski üldse mättaid ja mägisibulikke tapab, siis kõige rohkem just see.
20.03. Tivi on väljas! Nagu väike roosakasvalge nukutulp.  Uskumatu fenomen, ma ei tea kuidas nad seda teevad, aga väiksem õieke on ennast sõna otseses mõttes läbi jää surunud.

Kasutaja Tiina-Mari Viides foto.

Õhtul algab kalendrikevad. Juhhuu!!!:)
21.03.19 Kevad näikse soe olevat. Juba varahommikul pluss 2. Päevaks lubatakse kuni pluss 7. Õues oli kuulda kuldnokkade iseloomulikku kahinatega laksutusi-naksutusi. Muld lõhnas ja mingi pisike lind oli tagaias kevade pärast puhta arust ära. Siristas nagu jaksas. Võsas kilkasid tihased ja muud metsalinnud. Tegin lühikese hindava aiatiiru, lumi sulab püüdlikult, ehk homme näeb juba ka alpikanne.


12 comments:

  1. Et üks pojeng nii nunnu võiks olla, seda ei osanud oodatagi! Mingi "mägitegelane"?
    Ma soetasin ka eelmine sügis SS-lt 'Tivi' ja nüüd ka ootan! Eelmine pühapäev lõikus mullapinnale kerkinud pruunikast pungast valge õietipp välja, kuid õiget ilu saab ehk see kord näha!
    Lumikellukeste tõusmed suudavad tõestatult genereerida keskkonnast kõrgemaid temperatuure ja külmunud maa ning jää sulatada. Nagu elus asi! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pojengi nimi on paeonia cambessedesii, kuid tõenäoliselt peab teda katma või lausa kasvuhoones talvitama. Kaunitar, kuid, selline, pigem eksoodi moodi asi. Väidetavalt alla -4 ei kannata. Lehed ilmuvad veebruaris ja õitseb märtsis. Kuid Inglismaal ja Shotimaal ta kasvab. Ootan ja vaatan huviga, et mis edasi saab.

      Delete
  2. Pojeng on võrratult ilus1 Selle "Tivi" pean ka sügisel endale muretsema,armas pilgupüüdja.
    Kevad algas küll väga kevadise ilmaga,eks näis kuidas edasi.

    ReplyDelete
  3. kevad käes jah, Tivi ja teised kohustuslikud õitsevad, adoonis tuli ka välja :) ja täna tõotab ILMA, mis tähendab, et ka mina pean õue kobima. Eile tegin tiiru, pole pori ega midagi. Ilusat kevadet meile ullikestele :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Läheb lahti jah, eile juba rohisin terve ämbritäie. Umbrohi on praegu veel nii lahti, lausa vedeleb mullas ja ootab noppimist. :)

      Delete
  4. Pojeng on ikka väga, väga põnev, hoian pöialt, et sul õnnestuks kodustada, väga ilus!
    Tivi tulek on ka üsna hämmastav :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tivi oli ka minu jaoks uus nähtus, võib nimetada esimeste kevadlillede hulka kuuluvaks nagu lumikelluke ja teised.

      Delete
  5. Eriti nunnu pojeng, kohe nagu mingi ime

    ReplyDelete
    Replies
    1. Seemnekupar on peal, aga kas ta suudab potis selle säilitada, seda ei tea. Teise seemnekupra lõikasin maha, et ilmaasjata jõudu ei raiskaks. Talvekindel ta meie kliimas muidugi pole, aga kuna pealsed on rohtsed ja sügisel kaovad, siis on ehk lootus juurikat lehtedega katta või mõnel muul viisil hävimast hoida.

      Delete
  6. Tõeliselt imeline pojeng nagu ei olekski päris! Kui me Tiiga seda saadetist lahti arutasime, siis selle pojengi 2 suurt õienuppu olid juba paras üllatus!

    ReplyDelete