Thursday, December 5, 2019

Päiksene detsembri algus ja sealt edasi.

Suvel kirjutab aiablogija ilmast, taimedest, aiarallidest, istutamisest, ümberistutamisest, aiamalest, potikõnnist ja kollektsionäärid ka hamsterdamisest. Talvel on kõik muu peale ilma välistatud.
Niisiis:
27.11. Külmunud maapinnale sadas jäidet. Miinus 1 ja muidu suht igav novembrielu muutus plaksupealt maruhuvitavaks. Meie tänaval said kõik lapsi kooli viivad vanemad uljalt driftida ja linnas uisutas kõnniteedel igas vanuses rahvast. Autost oli seda natsa võõrastav vaadata, kuid tööle jõudes tuli mul ka oma osa vapralt ära liuelda, sest ukseni on tervelt 20 meetrit.
28.11. Tööandja koolituspäev Radisson Blue konverentsisaalis. Mõnus vaheldus keset karmi kaamost. Psühholoogiast rääkis Anu Virovere. Särav ja vaimukas lektor meeliköitva loenguga.
Kell 16 on siinmail juba kottpime. Sadas peenikest uduvihma. Paljukest see maainimene ikka puht niisama päälinna sattub...Ei jätnud ka mina olukorda kasutamata. Surfasin niidiotsinguil tunnikese Kangadzunglis (et oleks millega me plastmassist Singerit sööta) ning muidu õhtuse linna peal. Jaht oli hea, komistasin asja käigus unistuste ridikyli otsa. Vat naisteraffa õla- elik käekott on selline asi, millel peab olema kindel mõõt ja kuju. Sellistega kohtub elus vaid loetud korrad.
29.11 hommikul pluss 2,6. Novembri lõpu kohta sümpaatselt plussine, sajab uduvihma. Õhtul hakkab sadama jäidet ja öösel lund. Paistab, et praegusel ajal on hästi päevakorras, et kogu aeg midagi sajaks, mis see iganes ka poleks. Lõikasin plastikust koogikarbi kaanele ümmarguse augu, sikutasin sellest hiina siidpööris `Zebrinus` lehed läbi ja karbi alla, varte ümber puistasin purukuiva turvast. Nüüd peaks olema kaitstud küll. Ei mingit saba maha panemist! Vaata sa mul, kevadel näeme!
30.11 Andresepäev, päike ja lumi pluss helesinine taevas. Mis siis nüüd lahti on...ei sajagi midagi? Päkapikud käivad ka juba. Olid toonud verandale kena rasvase hiire.
Tutvun oma uue Singeriga. Mis siis, et plastmassist ja elektriga. Me saame esimese pooltunni jooksul sina peale ja paistab, et see oli üks väegade hea ost. Söödan Singerit kuni pimedaks läheb. Eks ole neid õmblemist ja parandamist vajavaid asju aastate jooksul päris kenake hunnik kogunenud.
Õhtul miinus 5.
02.12 Sadamisega on kõik jälle korras, iga öö sajab 5 cm lund ja juba kolmandat päeva antakse imeilusat ilma. Hajameelne päike hõljumas kusagil tagapool taevas, helesinine taevalaotus ja mõned unistava väljanägemisega süütud pilved (teame, teame, õhtul tõmmatakse hall vammus selga, sirutatakse hõlmad üle taeva ja sealt tuleb jälle järgmine 5 cm).
Käisin eile aias ja katsin õrnukeste areaali pakasekangaga.
03.12 -8 hommikul. Päeval päike ja dramaatilised taevad ning siis läheb sulaks. Prognoositavalt ka pilve. Järgmise nädala ilmateade ütleb, et igal pool on kogu aeg ühe tilgaga pilv.
05.12. Sula, mõnus. :) Eile oli pluss 6, täna sama. Ka loomad tunnevad, et tore on. Meie muidu nii flegmaatilised kassid jooksid eile õhtul rõõmust kruuksudes majas ringi ja kaklesid rõõmsalt. Peaaegu nagu kevad. :)

7 comments:

  1. Jaj,eks ta ole tõesti nii et kevadel ja suvel on blogida paljustki,nüüd talvel ainult ilmast või lihtsalt vaikida.Aga hea on jäädvustada ka ilma olukord,siis hea võrrelda aastate lõikes.

    ReplyDelete
  2. Jah, et kümne aasta peale saab suba väikese ilmavaatluskomplekti kokku. Ja teinekord on hea vaadata, millal tali lõppes 2012 aastal jne jne

    ReplyDelete
  3. eks ilmajutud ole olulised jäädvustada küll aga mina ei suuda ennast järjel hoida. Õnneks on piisavalt neid blogijaid kes seda suudavad ja sina suudad seda veel eriti ilmekalt :)

    ReplyDelete
  4. Ma tänan :), aga ilm on väga oluline asi ka.

    ReplyDelete
  5. Hetkel on ilmad suisa kevadised. Väga soe! Muru roheline. Väga kontrastne saabuda polaarjoone tagant, kus on tõeline lumine talv! ;)

    ReplyDelete
  6. Wõdish! :)...Vabatahtlikult ma küll ei läheks eluilmaski polaarjoone taha. Aga meil pole praegu viga jah, võib elada. :) Päris lõnamaalaste jaoks on ka meie praegune kliimavöönd üsna "polaarjoone tagune". Jah, mõelda kust päike praegu tõuseb suvega võrreldes ja kaua orbiidil püsib...

    ReplyDelete
  7. sedasorti ilamjutud on alati kosutavad. Zebrinuse nipp on tähelepanuväärne, ootan huviga, kas töötab. (muidugi töötab)

    ReplyDelete