Friday, May 15, 2020

Lehekuu lehtimine ja muud pongestused

06.05 Metsade raagus võrad on kaetud õhkõrna rohelise nimbusega. Selline just peabki kevad olema: kõigepealt paksult mõnusat vihma, mis kõik janused kastab, siis mõned head pilvealused päevad, et aega rohkem maisse nihutada ja siis sooja ja päikest, kuid mitte väga kuumalt. Eile oli õues päris suve moodi. Muidugi reageerisid ka puud kohe välkkiirelt, öökülma ei olnud ja kaskedele ilmusid hiirekõrvad paari päevaga. Toomingate rohelisest ülemaalitud metsaservad ei domineeri enam, ka kased on lehtimas. Aasta kõige ilusam aeg.
Tulpidest õitsevad mõned algliigid, kaheldav jefersoonia sätib õisi
Aia kõige ilusam lill on puhkenud. Kunagi kui kevadmagunat esimest korda Räpina aiakooli aias nägin, siis ei jõudnud ära imetleda, läksin järgmine päev fotokaga uuesti  ja tegin pilti. Missugune ilu!
Nüüd on endal aias ka olemas, kuid kui see lill puhkeb, siis läheks nagu ilmgi väheke valgemaks :)

soldanellid sätivad õisi ja priimulad koos kobarhüatsintide ja kõrgete tulpidega asuvad maastikke üle võtma.
Muscarid on täies ilus
ja veel
ja veel
ja veel

Baleaari pojeng sel aastal ei õitse. Eks kurnas ära see eelmise aasta kaks õit sisuliselt reisi ajal kasvatada ja peale seda naistepäevast kuni suveni pikk potielu.
10.05 Verandapidu koos kõige armsamatega. Õnneks ilmaga siiski vedas. Vahepeal oli päike päris soe. Lapselaps kinkis enda õmmeldud juuksehoidja. See on teksariidest ja väga ilus. :)
11.05 Puhkuse esimene päev. Loomulikult vuhisesin kohe aeda. Pluss 15 ja pilvealune, oli väegade hää. Kõigepealt rändasid viimased paljasjuursed hamsterdused potti või peenrasse, edasi läks asi keerulisemaks, sest taevast hakkas vihma sadama. Suurepärane, kasta polegi vaja. :) Istutasin ka põlvamaa rabarberi maha. Veel paar vangerdust-vingerdust ja majaesise vihmaveetoru alla õnnestus monteerida vihmaveeanum. Kena, nüüd on uus koht kastmisvee ammutamiseks.
Ilm oli hea paras, ainult see vihm segas, käisin kaks korda riideid vahetamas. Viimane kord vaatasin, et huvitav, termomeeter oli 15 pealt pluss 2 peale kukkunud. Mullaveoga ei pane ju tähelegi, et vähe jahedam või mingi ilmauperpall!  Aga kui lund sadama hakkas, tulin ära tuppa. Ei tahtnud käru ees libedaga käntsu käia, ei no kena küll, tee või lumememme! Õhtuks läks päris nulli, tere Urr!
12.05. Mulla vedamine jätkub kuid hapuala rajamise käigus tegin täna eesaeda uue kivila. Sipsti ja valmis. :)
Pildi peal on tegelikult alles veel toorik, vaja veel mõned taimed lisada, üleliigne ära koristada ja kõik üle kruusatada, aga hetkel näeb ta välja nii.
Tegelikult päris nii ei olnud, et sipsti, kokku kulus 7 tundi (kivitööd on aeglased, neid peab ju valima), pinnase segamine, istutamine, kastmine, multšimine. Peenhäälestuseks ei saa neid tegevusi enam nimetada, sest kogu krunt näeb välja nagu pommiauk. Uus kivila pole veel päris valmis ja hapuala tagaaias ka mitte. Ise olen häppi.
Härra Tibu väärikus on omaette nähtus. Kuidas, palun!

Metsad on ikka veel hiirekõrvus, sest eilne lumesadu ja muud ilmaüllatused on lehtimise peatanud. Õhtul taas öökülm, tere Urr!
13.05 Kui blogis kirjutada, et 2020 aasta mais sadas üle päeva lund, siis poleks see üldse vale. :) Täna suplevad tulbid jälle lumes. Paistab, et võilillemeest võib tänavu jälle ainult unistada, kuid pajumesi volbripäeval ja vahtramesi emadepäeval olid ka omamoodi ilmaüllatused. Pajumett on korra varem valekärjest mekkida saanud, kuid purkipanekuks oli seda toona liiga vähe. Vahtramett pole varem üldse maitsnud.
Edulugusid ka. Kuna nii mitu katsetust kuradiküünega on untsu läinud, siis sebisin igaks juhuks kevadel teise isendi veel. Kui seda maha istutasin, siis märkasin, et oh õnne, ka esimene on talvitunud ja täiesti vinks-vonks. Nüüd on nii, et seda uuekest siiski ööseks ilma katteta ei julge jätta, liiga palju on ta püsielanikust arengus ees, aga tohutu rõõm, elukoht sobib neile. Viimaks ometi! :)
Sügisel Võhma Juurikal vahetatud väga põnev hübriidtaim talvitus kenasti ja on täitsa elus

14.05 Öösel oli  -3. Katan õrnakesi iga öö. Muud suvitajad võibolla kurdavad, et pole rannailma, kuid uskuge, parim temperatuur aiatööde tegemiseks on pluss 9. :) Ega viimasel ajal Sakus rohkem ei antagi.
Priimulatele meeldib. Sel kevadel õitsevad nad pikalt ja mõnuga. Imeline punane hamsterdus küla pealt.
Milda toodud kuulikindla vana sordi külv
Ja veel üks isekülvi omadest. Pikapeale olen hakanud priimulate juures hindama nende püsivust.
Vahel on isekülvi seemikutel ka huvitavad värvid
Täidisõielised on imekaunid kuid pahatihti ei jää nad aias pidama. Suvelillekese Creami võib küll vastupidavuse poolest lausa kuulikindlaks nimetada
Jahedus annab taimedele uskumatult pika õitseaja. Kuigi karukellad ja ülased on veel endiselt täies õies, alustab teises aianurgas tasapisi juba kullerkupp.
Veel karukelli, jahedaga ei veni nad välja vaid õitsevad justnagu kasuka seest
Ilupilte ka, tulp Honeymoon, esimene avaneb
Minu suured lemmikud, valge püvilill
Koerahammastel on stiilitunnetust, milline elegants!
Avastasin, et junodel on väga peen kannikest meenutav lõhn

Eesaia rodod on koos jaapani azaleade ja penstemoniga kenasti uue koha peale kolinud ning üks neljandik hapualast sai valmis, uskumatu, kuidas see dimensioone muudab ja üldse.
Ideaalis peaks kogu kuuskede esine ala olema turbaaed. Saab näha, palju jõuab nelja nädalaga teha, see on ühe nädala töö.
Pokumees tõi eile toreda laua, puhas taaskasutus. Kellegi jaoks üleliigne võib olla teise jaoks kirss tordil. Just see oli meil verandal puudu. :)

15.05 Tohutu mühinaga on see esimene nädal läinud, juba reede käes. Paraku võttis aga entusiasmi maha see, et täna on ka meil järved taevas. Üks tuleb, teine läheb. Daisi ütles hommikul oma pildiloos, et Rae vallas sadas rahest maa valgeks, meil siputas niisama külma vihma ja tuul, see tuleb küll otse jäämägede vahelt.
Väga aeglaselt hakkavad ka teised tulbid oma nägu näitama
Aga nüüd jälle ööseks katteid peale panema, sest juba on pluss 2 kraadi peale langenud ja usaldamatus öösel sigatseva külmataadi vastu on mul juba krooniline, sest viimasel ajal ilma miinusteta ööd olnud ei ole.

6 comments:

  1. Jaah, kui vaid neid pidevaid öökülmasid või peaaegu öökülmasid ei oleks, siis tõesti eriliselt värviline kevad ja seda kevadlillede ja puude pika õitsemise tõttu, kuid ka eriti erksate tasapisi lehtivate põõsaste tõttu. Jaapani enelad ja kukerpuud kõik pingutavad üksteise võidu silma paista.

    ReplyDelete
  2. Jahedus venitab vähemalt õitsemisaja pikemaks. Lumikellukesed said ka ju sel aastal väga pikalt oma õisi näidata.

    ReplyDelete
  3. oo, kui palju toredaid uuendusi, turbavärk on ilus ja kui valmis saab, siis ka põneva taimestikuga.
    Meil on siin vastikult külm tuul viimastel päevadel, aga päikesega läheb mõnusaks. Öökülmad brrr

    ReplyDelete
  4. Aina põnevamaks sul seal läheb. Ehk saan kunagi ka oma silmaga näha. Õitsemine on sel aastal tõesti kõigil pikk ja väärikas. Muidu polekski ilmal nagu midagi viga aga need öökülmad :( Meil pole sademeid peaaegu olnudki ja mingit pehmet rahet sadas ükspäev umbes pool minutit

    ReplyDelete
  5. jefersoonia on üks mu lemmikutest. ja kevadmagun kahtlemata. sul on imeilus aed!

    ReplyDelete
  6. Mida rohkem peenraid, seda vähem muruniitmist ;) Su kivilamaailm on väga põnev ja turbaala tõotab ka äge tulla.
    Muide, teist 250 km lõuna pool sajab samuti iga päev rahet ja ylepäeva lund, no tõesti eksootiline maikuu on.

    ReplyDelete