Tuesday, April 16, 2013

Soe ja vihmane.

Viimaks ometi! Lumi sulas eile peaaegu areaalide kaupa. Suur osa paraadpeenrast ja enamus roosipeenrast on lumeta. Suuri talvekahjusid  võib prognoosida aediiriste osas. Kui isegi liivases kõrgpeenras  suur tugev taim (Desert Echo) on otsad andnud, siis mis võib vastu vaadata madalamas ja hariliku mullaga iirisepeenras, mis on veel lume all? Samas loodan veidi ka vanadele vene sortidele, kes ei ole võibolla ehk nii nii õrnakesed kui kõik need uued peened sordid. Hävinud oli maukleht, nimetu liik kevadikku, peaaegu kogu tupsuke kirjulehist aubrieetat, kukehari Angelina, pool mätast harkjat azorelli mäda ja ripsjalehine hanerohi ka mineku ääre peal. Niisugune kummaline kevad. Lumi oli nagu ikka lumi (paks ja vastik), kuid niipalju aiakadu pole kunagi olnud. Midagi oli selle lumega teisiti. Kas tõesti vahepealne talvine sula? Tavaliselt lahkub talve jooksul viis kuni kuus aiaelanikku, kui sedagi.
Iga halva asja juures on alati ka veidi midagi head. Teadmised ühe või teise aiaelaniku talvekindluse(tuse) kohta ning vaba aiapind lahkunute tühjade kohtade näol. Sest on nigu on.
Väga hästi tegid selle kehva talve läbi minu arvates veidi õrnakesed kõrvikpriimulad, tume maohabe, leviisiad, kuld-vastakhari, kevadikud ja kummalisel kombel ka enamus niiskust jälestavaid sibulaid nt. Juno jne. Triksis-traksis olid ka juba sügisel ninad välja ajanud kobarhüatsindi pealsed.
Talvine lumekupp ja lumikellukesed õitsevad.
Hommik, sooja neli kraadi. Sajab.
Tallinna teed pole olnud kunagi nii halvas seisus. Kui vanasti oli Männiku tee üks hullemaid kohti, siis nüüd on selliseks muutunud ka Pärnu maantee, Mustamäe ja vaikselt hakkavad hävima ka uus Järvevana tee ja Suur-Sõjamäe(eile olid seal nii sügavad rööpad, et oleksime auto põhja ära rühestanud), täna olid asfalditükid sellel kohal laiali, ilmselt mõni suurem ja madalam auto. Ja nii lausa kahes kohas. Ei taha mõeldagi.
Mind huvitab siiralt mida teeb riik bensiiniaktsiisiga, mis ei ole sugugi väike summa ja peaks olema justnagu mõeldud teede korrashoiuks?

7 comments:

  1. Tänavune talv polnud ettearvatult taimesõbralik.Pikk sügisene külm vihm, lumi tuli külmumata maale, seejärel oli meil 2 pikka paduvihmaperioodi ja uuesti kogu selle märja otsa paks lumi. Enamik padjandeid ju lihtsalt haudub ära. Mind huvitab see, kas need taimed, kes läksid, olid Sul kaetud? Arvan, et katteta aedadesi on olukord parem. Mina ei oska veel kahjuks midagi öelda, sest aed on veel 30cm paksuses lumes, üksikud väljasulanud kaktused ja mägisibulad on küll heas korras.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ei olnud kaetud. Tavaliselt ma ei kata midagi või kui, siis kuhjan kuuseoksi näiteks krüsanteemide, budleiade ja viali priimula ümber, et toetaks veidi ja korjaks lund. Üldiselt, mauklehte ja muid kuivalembeseid alpiasju, kellest ma väga sisse olen võetud, hakkan sügisest vist pleksiklaasi vms asjaga katma.

      Delete
  2. Mina pakun, et kurja juur on sulad ja olemuselt väga heitlik talv. Lugesin kokku, et jaanuari algusest kuni 21.märtsini oli kokku 8 korda sula . Mõned neist seejuures väga vesised-vihmased. Eks vesi külmus, tekitas taimedele õhuvaeguse ja paljud selle nahka minna võisid.

    Kütuseaktsiisi osas on tõesti huvitavad lood. Kusjuures selle 75% osas, mis peaks teede korrastamisse minema, arvestatakse sisse ka eurotoetused. Ehk euroraha + aktsiisiraha, kokku 75% kogulaekumistest teedesse. Suur küsimus on, kuhu tegelikult aktsiisiraha läheb.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oi, nii palju sulasid on tõesti ebaloomulik. Jah, talvel on endal nagu leevendus kui vähe soojemaks läheb, kuid aia jaoks oli näha mis tähendab. Kuidas sinu aed talvitus?

      Delete
    2. Mul on veel vähe välja sulanud ja eks paljude ärkaminegi võtab veel kenake aega. Mu taimemajandus on väga algusjärgus. Eelmine aasta sai palju uusi asju istutatud ja nende osas, mis sügisel sai maha pandud, pelgan kõige enam. Mägisibulatega on hästi, kevadiste sibullilledega näib kah. Loodetavasti tuleval nädalavahetusel saab enam aimu ja koostan sellest ülevaate-postituse.

      Delete
  3. Oh, ma loodan, et ehk pole ikka kõik ülesloetud taimed hingusele läinud. Mõnel on lootust? nt kui vähekese kuivemaks läheb?

    Võtsin google abiks, sest mõned nimed olid küll minu jaoks tundmatud.

    ReplyDelete
    Replies
    1. See vaimustav alpikribu on väga suures osas mu endagi jaoks veel tundmatu.:)

      Delete