Monday, January 26, 2015

Külm

Ei saa muidugi märkimata jätta, et viimase viie päeva hommikused temperatuurid on olnud miinus 8 kuni miinus neli.
Lugesin eelmise aasta märkmeid ja sääl on ülesse tähendatud kuidas taevalised jaanuari teises pooles ligi kolm nädalat külma väntavad (ja kui kole see kõik on). Aga sedasi alla kümne miinuskraadi pole väga viga. Talv ikkagi.
Nädalavahetusel oli plaanis alustada ühe pikema projektiga - taimesildid. Mind on surmani ära tüüdanud need valged taimelipikud, mis pole kuigi dekoratiivsed ja mida nii külm kui kassid üksteise võidu maast välja armastavad sikutada. Lisaks veel vildikatõmmekad kus waterproof on osutunud ebawaterproofiks. Ja kevadel lebab siis peenras pealsete vahel selili ja näoli erinevaid taimelipikuid, millel mõnel on kiri ja mõnel ei ole. Alustasin tasapisi, kiiret kuskile pole. Esimesena said kirjaga kivi endale mõned hostad. Juba seegi oli paras nikerdamine ja siis said ka sobivad kivid otsa.
Pühapäevaks lubati lumesadu, aga meil pole helvestki tulnud. On nigu on.


11 comments:

  1. see igavene tainelipikute probleem :( kivisildid on ilusad aga minu aias vist kaoks ka need ära, sulle jõudu nikerdamisel, talv kestab veel ja uskumatu aga meil sadas päris kena kogus lund alla, aial ilus talve nägu peas :)

    ReplyDelete
  2. Ma mõtlesin ka nendele kividele aga esiteks pole mul neid praegu kusagilt võtta, peaks rüüsteretke kuhugi tegema ja teiseks kahtlustan, et ilusad siledad kivid on mängimiseks palju paremad kui valged plastmass-sildid :)

    ReplyDelete
  3. Ei, kivid on lindudele-loomadele mängimiseks liiga rasked. Mul on mõni ilu pärast peenras olnud ja ei liigu sealt kuskile. Aga suuruse poolest on parimad peopesa suurused veerised (mahub ka pikem nimi). Saxifragadele plaanin alpikaljule pisemad panna, nad ju ise ka väiksed.

    ReplyDelete
  4. Aga see on pikem projekt, sest sobivaid kive leidus esialgu vaid paarkümmend.

    ReplyDelete
  5. Meil on just sellise mõnusa talve aeg. Külma -4C ja lund muudkui sajab igal öösel, päeval paistab päike :)

    Mina kahjuks ei saa taimerohkuse tõttu kivisilte kasutada :(

    ReplyDelete
  6. Tubli, ma olen loobunud, mul kaoksid ilmselt ka kivid paigast. Eelmisel talvel said ka puidust sildid kuidagi otsa ja astilbed on nüüd nimedeta kuni ôitsema hakkavad, sest üldnimekiri on ikka olemas.
    Üldse on selline seis, et nagu ühtegi taimenimegi ei tea, ajus mingi vaakum

    ReplyDelete
  7. Mina tõsise talve tulekusse enam ei usu. Meri on endiselt lahti, jaanuar on juba läbi ja päike teeb kõrgemaid kaari. Pole seda potentsiaali pikema stabiilse külma tekkeks.
    Taimesildid, olgu lahendus milline tahes, kipuvad moel või teisel ikka probleeme tekitama. Igal omad head ja vead. Kivide puhul ma pelgaks nende nihkumisvõimalust ja kui taimi on palju, siis ei teagi äkki, millise taime juurde milline kivi kuulub. Aga see ei olnud üldse innustuse vaigistamiseks. :)

    ReplyDelete
  8. Jah, ega kõikidele ei panekski. Põliselanikud on niikuinii pähe kulunud. Aga hostad, helmikpöörised ja alpikalju asukad tahaks ära kivisildistada küll.

    Ka mul haihtub talve jooksul umbes pooltest taimenimedest. Kevadel tulevad jälle meelde tagasi.:)

    Taimelipikud nihkuvad meil igatahes rohkem. Kesiganes ka ei marodööritse (kahtlustan oma karvikuid:)...teele ette jäänud silt tõmmatakse välja ja lastakse kukkuda kuhu juhtub. Ma arutlesin umbes nii, et kivi sobib kohta mis umbrohtu ei kasva ja kuhu pole plaanis multshi panna. Igale poole ei paneks. Kuskile tihnikusse näiteks. Nii ilusad olid need Kata kivisildid.

    ReplyDelete
  9. Varesevaeses piirkonnas võite muidugi kivisilte kasutada. Kraaksujatele meeldib kivide ümberpaigutamine isegi rohkem kui igavate valgete lipikute mullast välja sikutamine.Ja nad on väga tugevad.

    ReplyDelete
  10. Hmm. meil 30 kilomeetrit eemal pole mingit külma, selline plussmiinus null ja umbes sentimeeter lund. Mina olen igatahes rahul.
    Sildimajandusega lähen ma metallsiltide peale suuremate taimede puhul, roosid ja pojengid said omad enamuses sel suvel kätte. Ülejäänud aegamööda, kallid on ja kõike korraga ei saa. Pisemate ninnude jaoks on rohelised plastiksildid head ja sealt ei tule see Garden Marker maha ka.

    ReplyDelete
  11. Meil pesitseb ainult üks paarike, aga nemad käivad vähe maas, sest kassid tõstavad kohe pea.

    Muidugi, Thelal ju meri suisa külje all. Viimased päevad pole meil ka enam külma eriti olnud. Nullilähedane.

    ReplyDelete