Sunday, October 4, 2015

Õnnis laupäev.

Terve tegus päev aias ja õhtul Päevakoerte saun, mida hing veel võib tahta.:)
Kuna mägitaimed on paari viimase suvega kõvasti südame külge kasvanud, siis tekitasin neile veel ühe nurgakese juurde, et tuleb kes tuleb ja tuleb kuna tuleb...
Ühtlasi oli plaan ka liiliapeenart natuke õhutada ja kui täna vähegi ilma on, siis lõpetan eile alustatud projekti. Kuna sipelgainvasioon läks suvel nii massiliseks, siis eemaldasin peenra äärest paepiirde ja asendasin selle plastikribaga mis käib maa sisse. Katsetus ka ühtlasi, et kuidas see variant toimib. Ja mis seal salata....väikeses aias on kogu aeg nii suur ruumipuudus, et iga ruutsentimeeter kulub marjaks ära. Paepiirde likvideerimisega vabanes 600 x 20 cm, mis teeb kokku terve ruutmeetri istutuspinda! Haa!:D...tõsi küll, see on veidi niisugune kingipaelakujuline maariba, aga siiski...Mida sellega siis toredat ette saaks võtta?:) Ilmselt saab liiliapeenra servas üksteisele juba kukile kasvanud krookused kenasti laiali soputada ja kevadine krookuseilu saab uhkem, ega muud midagi.
Ja üldse, kogu möödunud nädal oli suvine ja mõnus. Käisin reedel Linnametsa krüsanteeme imetlemas ja sügisande maitsmas. Viinamarjad olid valmis ja ploomid ja lõpetuseks tegi Tii selle suve hitti - akvamariinsinist teed. Lukswärk.:)
Natuke halvem on see, et need ploomid olid nii head, see ploomipuu loomult isetolmlev ja nii väikest kasvu, et nüüd ei saa ma enam rahu. Käin muudkui aias ringi ja kaalun erinevaid variante kuhu mahuks üks ploomipuu. Ta ju mahuks. Teoreetiliselt. Elupuude kohale näiteks... Kunagi olid nad nii väikesed, ohjah.:)

8 comments:

  1. mis ploom? Nimi? Oi, kuda mulle ploomid maitsevad.

    ReplyDelete
  2. Ma tunnen alati väikeaedade omanikele kaasa. Sulle ka. Maailmas on nii palju ihaldusväärset ja hingelähedast, istuta või endale pähe, sest aeda ei mahu. Ploomipuu pisitaimede juures väga hea mõte pole. Kui nad alla kukkuma hakkavad ja seda teevad nad ilmtingimata, reostavad ära kogu ümbruse ja taimed ka, mõnele pisile võivad isegi otsa peale teha. Käi parem sagedamini külas :)

    ReplyDelete
  3. Kui ploomipuu all kasvatada ainult kaht varjutaluvat taime, siis nad elavad vast reostuse üle. Panin siia lingi oma blogist, kus õunapuu on heledate taimedega hõljuma pandud, see pilt on ühe väikse aia nurgast. http://tulpjatulp.blogspot.com.ee/2015/07/kaunis-koduaed-7-maastiku-ehitamine.html

    ReplyDelete
  4. Ilmad on imelised, mõnusad, lausa inspireerivad aga kle ploome võiks tõesti seal Linnametsa mändide all sagedamini söömas käia :D

    ReplyDelete
  5. Isehakanud Lillekasvatajale: Ploomi nimi on Victoria.
    Muhedikule: Selles kohas kuhu ploomi plaanin, pole pisitaimi. On rodgersia, astilbed ja kõrged priimulad. Sinna ta sobiks küll. Ja mahuks ka.
    Tulp ja Tulp: Tõesti imekaunis.:) Mulle näib, et see hele õunapuualune võib olla kadakkaer.Teisel juhul ehk Fortuney kikkapuu, oleneb valgusoludest
    Rahutule Rahmeldajale: Häid ideid saab Linnametsast jah.:) Ilma Tiita ma poleks selle ploomimõtte peale ealeski tulnud.

    ReplyDelete
  6. Meil olid kunagi lapsepõlves siin vanad ploomipuud, väga maitsvate ploomidega, sorte ei tea. Teistpidi paras õudus, kuna olid majale liiga lähedale istutatud ja üsna kõrged, oli terve majaümbrus ploomide ajal purjus herilasi täis. Nüüd pole ühtegi ploomi kodustada õnnestunud, maja ligidale ma viljapuid ei luba, aga ju siis majast eemal on nii kehv muld, et miski ei edene.

    ReplyDelete
  7. Just täna tegin platsi puhtamaks, juurevõsudest siginenud alõtšasid ja kreeke sai maha võetud ja enne kui õhtu käes, saan ma siit lugeda, et mul on ploomi vaja... :) Paistab, et see idee on kontrollimatult paljunema hakanud :)

    ReplyDelete
  8. Ploomid on head jah ja imelik, kui mõnes aias neid ei ole. Siiski ettevaatust. Victoria on hiline ploom, on ka varasemaid olemas. Kesk-Eestis võiks ploomiaias olla kindlasti ka paar kindla-peale külmakindlat, mis valmis jõuavad.Mul ploomid sellises kohas, kuhu isegi ei tule pähe pisitaimi istutada. Isegi ploom tahaks paremat ja valgemat kohta ;) Ühe all on isehakanud maasikad, teise all ajutiste asjade panipaik ja paar lumeroosipõõsast. Need ju ka lubjalembid. Ploomiajaks enam-vähem ohutu.

    ReplyDelete