Sunday, November 1, 2015

Päikseline hingedeaeg

Päevad kulgevad valguse tähe all, nädalavahetused on mõnusate retkede ja logelemise pärusmaa. Jah, eks aednikki ole valguslemb nagu tema taimed ja lastagu ainult tal kümmelda paar tunnikest päevas päiksekiirtes ning ta on rahul ja häppi.
Eile uurisin Bauhofis lehepuhurit-imurit, aga asjaks ei läinud. Noppisin laupäeva hommikul alpikaljult ükshaaval astelpajulehti ja siis tuli äkiste niisugune mõte, et võiks...Aga poes läks masinaisu läks üsna ruttu üle kui nägin, et see on überkallis, tuleb käima tõmmata nagu mootorsaagi ja see käib bensiiniga (*luku kinnitõmbamise heli*).
Elektriline variant tuleks kõne alla, aga plärin ja bensuhais...tänan väga. Internetis tuhnimine andis tulemusi, leidsin just sellise mis peale läheks.
Kas keegi aednikest kasutab oma aias sellist tööriista? Millised on hinnangud?
Muidu on november nagu ikka, enamus pealseid on maha lõigatud, roog-sinihelmikat ei raatsi (kasvõi külvaku kui tahab) ning ainult üks aianurk on veel läbi siblimata (teotõrje mõttes ja üldse). Kiiret  kuskile pole, umbrohigi kasvab aegluubis.
Täna on tavatu hommik maheda sooja ilma ja lauspilvitusega. Pluss 7,5.



7 comments:

  1. oo kui soe, meil vaid +4 aga lehepuhur/imur on hea riist, Sinu aias oleks tõeti elektriline vist õigustatud, kergem ja vaiksem, võimekus küll bensukast väiksem aga Sul pole ju ka mahud suured aga elu teeb lihtsamaks ja see on peamine :)

    ReplyDelete
  2. November algab küll jahedamalt, tuuliselt ja sombuselt, aga see ei loe, ongi aeg veidi tubasemaks jääda.
    Lehepuhur-lumeluud on majapidamises hädatarvilik asi. Meil on küll bensukas, ma ei kujuta ette, mismoodi me peaksime neid pikendusjuhtmeid mööda aeda vedama, aga kui võimsust jagub, siis väikeaias on ilmselt ka el.masin omal kohal. Lehed ja muu sodi kivimultšilt puhub ta kindlalt ära, aga kas ta ka teerajalt lume suudab ära puhuda, ei tea. Uuri, äkki on ka elektrilist lumeluuda, siis on kindlam, et ta on aastaringselt kasutuses. Ega see lume rookimine teeradadelt ka lihtne pole.

    ReplyDelete
  3. Meil on küll umbrohi põlvini, aga ega ma pole septembri algusest aias midagi teinud ka. Täna on üldse olnud selline sombune päev, et kui ma avastasin, et kell pool viis pole ma veel hommikumantlist välja saanud, siis pole vist ka enam mõtet.

    ReplyDelete
  4. Suruõhku teeb ka kompressor, hobiehitajatel ja autohuvilistel leidub neid majapidamises. Suruõhku saab voolikuga nii kaugele venitada, kui tarvis. See on elektrimootoriga, aga ka maksab midagi. Osadel tolmuimejatel, nt Kärcheri omadel, on ka puhumisfunktsioon.
    Lumest ei taha ma veel midagi kuulda.

    ReplyDelete
  5. Jah, täna on nii sombune ja nii kohutavalt pime, et minulgi oli (peojärgselt) väga raske tõusta ja algul mõtlesin, et nina ka õue ei pista, aga naabri-Nellet õnnitlemas käies jõudsime lõpuks ikka taksikutsikatega jalutama. See oli küll lihtsalt mõnus liikumine ja pisut lehtdes sahistamist, ilu see pimedus pakkuda ei suutnud.

    ReplyDelete
  6. Mina testisin eile kivilas KSJ puhurit. Sai vist liiga äge võimsus peale keeratud, killustikku ikka tuiskas ka :) Otsustasin esialgu käsitööga piirduda, kuigi KSJ ütles, et saab ka vaiksemalt puhuma panna.
    Seni kuni sinu lehemaht nii suureks ei lähe, pole ikka mõtet raha magama panna, no kui just lund ka puhuda ei taha.

    Tööriistad teevad elu kergemaks küll, aga müra on ka ikka kogu rahja eest. Mu kabineti akna taga puhutakse neid lehti iga jummala hommikul, saaks need pärnad ometi kord paljaks :)

    ReplyDelete
  7. Pole kogemust ei üht- ega teistpidi, kuid need puhurivariandid on kõrvaltvaadates tundunud parajad komejandid. Ajavad pigem lehti laiali kui kokku ja igat pinna külge kleepunud (märga) lehte ka üles ei korja. Pigem tunduvad asjalikumad imurid-kogujad. Aga lehti olen ma valmis riisuma. Pigem soetaks mina lehepurustaja, millest saab ka kõik kõrred-varred läbi lasta, et siis kiiremini head komposti saada.

    ReplyDelete