Saturday, November 7, 2015

Pimeneb.

Nagu ikka sellel ajal novembris. Hiiglaslik tiigrihüpe kaamose poole toimus kella tagasi keeramisel. Päevapealt oli tunda. Järgmisel nädalal peale päevatööd ei olnud enam tunnikest päikesevalguse aega preemiaks nagu seni. Ja pimeneb jätkuvalt. Jõuan koju umbes selleks ajaks kui päikese ülemine serv tehaste taha vajub. Toas on soe valguse jälg, mis vaikselt aknani roomab ja hääbub. Tore fenomen see varakevadel ja hilissügisel toaaknast risti läbi maja köögi tagumisse seina paistev madal päike. Nagu mingis kiviaegses keldi koopapühamus, kus pööripäevane päike piki käike sirutub ja hetkeks sõrmed üle põhipuusliku näo libistab. Ma olen vahel mõelnud, et äkki peaks külmiku ukse peale mingi kollinäo tekitama. Siis on nagu päris.:)
Aga ilmad on jätkuvalt mõnusad. Pluss 9 - 13 ja umbes pooled päikselised. Ööd on samuti soojad. Nii mõnusate ilmadega ei saanud isegi alpikann teisiti kui lõi külmavõetud õienuppude vahelt uued õied lahti.

Aias olen käinud ainult jalutamas ja uurimas. Et kas veel midagi peale öökülmade kogupauku õitseda söandab, millises konditsioonis on viimati tulnud alpiasukad ja millal potsatavad viimased lehed.
Väike kollane belarina priimula õitseb uhkelt. Talle sekundeerivad raudne sarvkannike, madal aster  ja öökülmašokist toibunud alpikann.
Mustikad on lihtsalt ilusad.



5 comments:

  1. Novembris on meil tõsine päikesepõud ka siis, kui päike tegelikult paistab. Neljast küljest ümbritsev mets varjab madalal oleva päikese lihtsalt ära.

    ReplyDelete
  2. Jah, nii on, see madala päikese triip läbi maja, see madala päikese triip, mis paistab silma rohkem kui miski teine, see sügisene lõpetatus, midagi ei pea enam aga võiks kui ilma jätkub :) nautisin seda tunnet täna Muhedikemaal kuju ülesupitamise vahele, lihtsalt istusin metsaaias ja nautisin :D ometi on selleks aega antud :D

    ReplyDelete
  3. Madal päike ja udu muudavad kogu maailma kuidagi irreaalseks, naudin seda aega alati. Ja aias käib elu aasta läbi, tänavu õitsevad taimed ilmselt detsembri keskpaigani.

    ReplyDelete
  4. Pime ja soe on see november sedapuhku küll. Mina jõuan töölt juba pimedas ning varsti lähen ka pimedas. Nädalavahetused siis. Mõni õhtune vahetus lisaks. Kivila asukad on mul õitsemas, leidsin gentiana õie ja mägitähk pole ka veel mudrustunud, alpiaaed on tänuväärne.
    Sarvkannike õitseb ilmselt aastaringselt, olgu siis lume all või palja maa peal.
    Transilvaania sinilill hakkas ka õitsema, üks väike nupuke tervitas eile :)

    ReplyDelete
  5. Oi no palju õnne alpikanni õite puhul! Sa ootasid neid nii kaua ja pikisilmil. Kellakeeramine on üks hull asi. Ükskord võiks ise jõuda selleni, et saaks olla sõltumatu muust maailmast, et elu käikski vaid päikesekella järgi. Siis, mis enam sellest keeramisest?!

    ReplyDelete