Friday, October 20, 2017

Esimesed öökülmad.

Eile 0, täna -5. Autoaknad olid mõlemal päeval korralikult jääs. Maa külmunud ei ole, sest päeval säras üle hulga aja päike ja soojendas veel päris mõnusasti.
Meie kreisivõitu idee vastu talve poolast mägitaimi tellida lõppes üle ootuste hästi. Sügisel on ilmselt vähe tellimusi ja pakk tuli ruttu kohale - kõigest nädalaga. Eksitusi seekord ei olnud, lihtsalt mõned taimed olid vahepeal otsa saanud ja mõnda pani tarnija kahe asemel üks, et ei ole vaja siin ahnitseda, aitab ühest küll.:)
Aga taimed olid hästi pakitud nagu ikka ja heas konditsioonis, sest jahedaga kannatab säärane kaup paremini reisimist. Tellime sealt viimasel ajal ainult kahe peale sest poola aednik on kohusetruu kuid tal on "oma stiil" ja sellepärast on saadetist (nagu körtpärtli särk) kahekesi märksa lihtsam lahti harutada kui terve kamba peale. Aga odavam tuleb kui eestist osta ja valik on muljetavaldav. Pakki saades oli kangesti jõulune tunne - tosinajagu põnevaid kribudikke, missa hing veel oskad tahta.:)
Arenaria alfacariensis (seekord panin ta koos Riho sõnajalaga klaasi alla)
Asplenium viride
Asplenium ruta-muraria
Dianthus freynii
Dianthus microlepis
Dianthus webbianus
Dianthus wettsteinii
Epimedium grandiflorum `Creeping Yellow`
Silene hookerii
Incarvillea younghusbandii
Saponaria pumilo
Selaginella borealis
Soldanella minima
Pulsatilla campanella
Natukesehaaval olen kümnele juba kohad leidnud. Neli jäi veel. Selaginellile peab varjulise koha tekitama ja pisi-sõnajalgadele sobilikud kivipraod elukohaks vormistama. Soldanellike vajab ka erikohtlemist, seekordne mägilane on nimelt lubjalembene.
Üldiselt võib hooajale joone alla tõmmata. Paar istutust, külmavõetud pealsed komposti ja potielanikud kasvuhoonesse. Ja siis alpikaljult lehti nokkima, sest kased on nüüd juba raagus ja rohkem lisa ei tule. Kena, kena.:)

6 comments:

  1. Need kribudikud teevad pisikese kadeduseussi hinge küll :D aga -5, no ei kadesta

    ReplyDelete
    Replies
    1. Täna varahommikul aga juba -7. Ma ise ka ei kadesta ennast.:)

      Delete
  2. Ideel on jumet :) Minagi olen tellinud, aga teisest kohast. Taimed kaevasin kasvukasse ja talvitusid ok. Muidugi ega neid talvi ju tea ka.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eelmine talv oli periooditi küll täiesti istutuskõlblik. Kivilas saab seda sellepärast teha, et kobedam pinnas ei kerki külmudes üles. Tavalises peenras pole peale septembri algust istutamine enam soovitav, muld ei vaju ära ja külmakerge on suur.

      Delete
  3. Oi, need Sinu miinused on ikka väga karmid, meil täna 0 ümber.
    Kributaimedele head elu oma kodus :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Noojah, meil on ju see Külmakandi.:) Loodan ka, et lähevad kasvama, sest eks mägedes ka karmid tingimused.

      Delete