Monday, May 14, 2018

Maikuumus

Tohutu aias uuristamise entusiasm on põrganud vastu kuumalainet. Peale talvekõledusi tõrgub keel sooja ilma kohta midagi halvasti ütlema, et päike ikka parem kui põhjatuuled või lumelobjakas. Sestap me ütleme ilma kohta, et hea soe ja lähme keskpäeval tuppa varjule siestat pidama. Eile oli +25 varjus. Hea soe.
Aga istutuste ja maapööramiste suhtes olen ettevaatlikuks muutunud ja pigem mitte, sest pikapeale on hakanud ligi hiilima põud. Eriti just meiekandi liivastel muldadel. Õnneks tuleb seina seest vett, lasen hommikul nõu täis ja kastan hommikul ja õhtul neid kes hädalisemad.
Kuumalaine on kevadised sibullilled kiirelt läbi õitsetanud, tulbidki hakkavad lõpetama, toompihlakas on hetkel valges rüüs ja  varsti alustavad kullerkupud. Emadepäeva kimbukesega pole varem probleemi olnud, ikka need uhked Darwini tulbid pihku ja asi vask, aga eile hommikul aeda minnes selgus, et need on juba pudenemas. Tuli kombineerida midagi nartsissidest ja kullerkuppudest.
Laupäeval oli aiatöödele mõnus vaheldus, käisime Sadulatalu Sekeldajal külas. Esimesed püvililled hakkavad juba õielehti poetama ja aiva uusi tuleb peale. Küll oli neid väikseid ja suuri, kirevaid ja kahevärvilisi tagasihoidlikke, aga ühine nimetaja on kõigil: kaunilt keskkonda sobituvad ja dekoratiivsed püsikud. Tore ja huvitav taimegrupp. Ning natukene isegi selline kättesaamatu, sest igal pool nad vat ei kasvagi.
Täna on + 27 varjus, aga üle taeva sõuavad sümpaatsed pilved ja see annab vahepeal hõlpu. Panin kurgid kompostihunnikusse maha ja kui mai ei ole ainus soe kuu sel hooajal, siis peaks paari kuu pärast ehk saaki ka saama.
Toas on mõnusalt jahe ja kui keegi ukse poikvele jätab, siis karjatatakse talle "Ära lase sooja sisse!" Absurd, eksole.:) Alles kuu aega tagasi sai veel maja köetud.

11 comments:

  1. Absurd jah, keegi võiks nüüd sellele seniilsele ilmataadikõbile meelde tuletada, et on mai ja mitte juuni või juuli. Sel aastal saavad siis kirsid ja õunapuud ühel ajal õitseda ja kui kõik samas tempos jätkub, siis juulis võib vast peenrad püsikupealsetest puhtaks lõigata ja talve ootama jääda :P

    ReplyDelete
  2. Hi-hii, mina kütsin maja viimati vist eelmine nädal. Meie palkmaja hoiab kaua jahedat, nii et hetkel lasen ikka õuest sooja tuppa, et kütma ei peaks hakkama. Aga tänane +28 võttis küll lõõtsutama (vähese trenni viga :P). Ja vihma oleks küll juba vaja, aga samas... on see kõik ikkagi parem, kui +7 ja lõputu vihmasadu. Fui! Praegu on ikka väga mõnus :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oleks muidugi mõnusam kui nii palju kastma ei peaks.Öösiti võiks sadada. :)

      Delete
  3. Mõnus soe jah.
    Selle otseseks tagajärjeks on, et just mulle vajalikus mõõdus ja hinnaklassis veevoolikud on ehituspoodidest lootusetult otsas.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mul ikka vanaviisi, ämbritega, varsti käed maani, peaks kaelkoogud tegema. :)

      Delete
  4. Ma kohe ei salli neid kuumalaineid, sestap võtan nuriseda, aga tubane majapidamine saab korda.

    ReplyDelete
  5. Eehhh... see inimene pole ikka kunagi rahul... Küll on liiga külm, küll liiga palav, küll liiga kuiv, küll sajab liiga palju :)

    ReplyDelete
  6. Pöörane mai! Loodetavasti on suve veel ka juulis! Aga see tundub kõik nii kauge muusika veel.

    ReplyDelete