Monday, November 25, 2013

Lumi

Eile õhtul ulpis kuu kõrval ka mõni pehme valge pilv (sellised nagu Navitrolla maalide peal) ja ma mõtlein kohe, et ega see ikka head ei tähenda. Hommikuks oligi maa valge. Päeval paistsid aknast kuldses päikesevalguses suplevad tööstushooned. See oli ilus. Kuid kui õueõhku nuusutama minnes selgus, et lumi on ikka veel maas, siis sain aru, et see jama läheb edasi. Tõenäoliselt kevadeni. (Seda nimetatakse talveks ja mida rutem see ükskord läbi saab, seda parem.)
Aeda pole mitu nädalat saanud. Kodust saab mindud pimedas ja kui tulen, siis läheb ka kohe pimedaks. Niipaljukest tegin, et külvasin Himaalaja südaliilia seemneid (Heleni hiidlille otsast) ja panin külvi kilekotti imet ootama. Olgugi, et kogenud liiliakasvatajad on öelnud, et ega sellest asja ei saa, siis minutaoline peab ju ikka kõik ise järgi proovima. :) Esmajoones huvitab mind see, kas seeme idaneb? Kui idaneb (jehhuu!:) siis kuidas taim edasi areneb ja kaua see aega võtab. Ja nii edasi ja nii edasi.


9 comments:

  1. Ootan suure huviga Su külvikatsetuse tulemust, sest olen ju näinud Su jumalarohelisi näppe:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tänan.:)
      Aga vahel tundub küll, et aednikutöö on üks lõputa praktikaplats ja elukestev õpe. Kogu aeg on midagi uut.

      Delete
  2. Idanemisest õitsemiseni läheb himaalaja südaliilial väidetavalt seitse aastat, nii et varu kannatust. Need sibulad, mida Aavikuemand sel aastal müüs ja mis kohe õitsema hakkasid (vähemalt pooled), kaalusid 1,1-1,3 kilo.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jah, ma tean. Uba võib olla hoopis elles, et Himaalaja südaliilia seemnest kasvatatud sibulad ei suuda meie kliimas elujõuliseks kasvada, rääkimata õitsemisest. Väidetavalt ei suuda seda ka tütarsibulad. Kõik on, aga midagi jääb puudu. Eks soojast, ehk päevapikkusest, ehk on magnetväli teine vms.
      Seda nüüd tahangi katsetada, et kuda ja mis. Kas ülde idanevad ja mis edasi saab.
      Liiatigi on ka meie laiuskraadi kliimatingimused nii erinevad. Ehk mul kasvab. Nii, et puhtalt labor.:)

      Delete
  3. Tavaliselt õnnestub just sellel, kes midagi ei tea ega oska :D Kui tärkab, siis kasvab ka elujõuliseks, selles pole mingit probleemi, lihtsalt kannatust peab varuma ja olema. Elukestev avastamisrõõm :) Aga need suured, valmis sibulad, on nüüdseks hävinud, kes seemet ei võtnud, on neist iludustest ilma.
    Talve veel ei tule, jõuab alles uuel aastal. Meil pole veel lund olnud, külma küll veidi. Tänane näitab, et läheb sooja poole, ainult -0,6C

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mis mõttes hävinud? Kas kevadel mulda pandud suur õitsemisealine sibul ei jõua viimase suve jooksul enam tütarsibulaid valmistada?

      Delete
  4. Ehk see oleneb sibulast ja kasvukoha mullast, et kui lahjad olud, siis ei teegi alati tütarsibulaid...Väidetavalt soovitatakse see kolakas sibul istutada korjuse peale, et oleks võimalikult rammus pinnas ja et taimel oleks mida võtta.

    ReplyDelete
  5. Futu, kas sa pisikest draakonipuud ei vaja tuppa?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oi, tänan pakkumast, aga üldse pole ruumi. Igal vähegi horisontaalsel pinnal on kuukingad, osa ruumipuuduse tõttu isegi tööjuurde viidud.:)

      Delete