Wednesday, January 29, 2014

Külm on.

Aga see pole mingi uudis. Hommikuti ikka 16, 17, 18 pügalat miinust.
Eelmine nädal linnas kultuuri ahmimas käies sattusin korraks ka raamatupoodi sooja. Võttis päris hämmelgile KUI palju uusi raamatuid vahepeal ilmunud on. Miks mina neist kõigist midagi ei tea? Aga sellepärast, et meie raamatukogusse ei ole enam üldse uusi raamatuid juurde ostetud. Ostetakse ehk ka, aga see on sedalaadi kirjandus mida mina ei loe. Olen suures lugemisnäljas hakanud lausa riiuleid ükshaaval läbi lappama, et vanast rasvast midagiGI leida. Viimaste aegade saak on olnud kehva. Toitun vaikselt halisedes kriminullidest ja spioonisaagadest. Head romaani või head ulmekat pole kaua aega näinud. Ma ei hakka ju ometi meie tuntud inimeste elulooraamatuid lugema...või suvalist eesti kirjandust. Sest seda...on meil riiulitel tõesti küllalt. Darja Dontsovat ka ei taha. Tunnistan, et võtsin eelmine kord suure näljaga Tiit Sepa "Hommik ühele" ja see oli mulle täitsa paras! Lugesin, kiunusin ja ahhetasin mõttes igal leheküljel. Ten points! Üllitis sobib musternäiteks meie oma "heast" kodukootud maarjamaisest kirjandusest, mida eelmine kultuuriminister jõrmi jõuga raamatufännide lugemislauale üritas toppida. Raamatukogu hõredate riiulite põhjal võib oletada, et see tal peaaegu õnnestuski. Aga too kodumaine spioonilugu oli tõesti nii friik, et ma lugesin raamatu perversevõitu huviga kaanest kaaneni läbi, et kus ja millega kirjanik veel kõvatada võtab. Kirjanik paistis minategelase rolli ennast niijube hästi sisse elavat, et peaaegu võis tunda tema sokkide lõhna...Pole vist vaja lisada, et minategelane üks igavene "kift ja lahe" mees oli. Isegi võitluskunste oskas, kung-fuud ja. Oeh.
Pidasin lausa aru, et mis küll on ometi see miski nimetu, millega on läbi imbunud mõned meie oma saamatud romaanid ja mis need nii söödamatuks teeb?  Kas keegi võtaks puhtast uudishimust ja loeks toda teost, äkki olen ma kuidagi mingile poole "kallutatud" ? Jube huvitav oleks veel mõnda hinnangut kuulda.

9 comments:

  1. Olen ka ühte TS raamatut lugenud. Diagonaalis, sest enamaks jaks puudus. Huvi tekkis ka vaid seetõttu, et ikkagi kodukandis toimuvad seiklused pidid olema.
    Piinlik, aga oli väkk, rohkem ei taha

    ReplyDelete
  2. Külm jah. Norrakad on ka nädalavahetuse sulaennustuse -8 peale korrigeerinud.
    Tunnistan, et mina neelan Darja Dontsovat suure mõnuga ja loen mõnda raamatut lausa teist korda, kui tuju sant. Krimka ise on seejuures ebaoluline, aga need tänapäeva vene elu kirjeldused, vahel naeran üksi ja laginal.
    TS-ga see-eest sama kogemus kui Mildal.

    ReplyDelete
  3. Meie raamatukogus on sel aastal uudiskirjandust päris ohtralt ja igasugust, nii, et mina ei kurda. Mingi jama sekka ikkagi ka midagi head juhtub. Kui ma olen väga väsinud, siis see Darja Dontsova on just säärane mõnus-tobe lugemine, sealt ju mingit elamust ei ootagi. Ulmekad mind ei tõmba, nad pole kunagi minu kirjandus olnud ja TS senised üllitised on pehmelt öeldes...jubedad:)

    ReplyDelete
  4. Darja Dontsovat on jah, terve riiul. Võtan järgmine kord prooviks.

    ReplyDelete
  5. Mina loen teist korda Söö, palveta, armasta. Väga meeldib ! Ega ma teist korda vast ei loeks, aga pole midagi muud siin. Terve päev sajab välja ei saagi. Aga kihvte ilmasid on ka olnud. Vesi!!!!!!Super!

    ReplyDelete
  6. Jah, see oli tõesti üks hea raamat.:)
    Muide, üks sinu kuuking teeb juba õisi, aga värvi pole veel näha.:)
    Meil siin on väga pikalt külm olnud, enam ei kujutagi ette, et oli mingi suvi ja kahemeetrisaed liiliad ja 30 kraadi sooja. kindlasti on seal väga põnev taimestik...Kas seal mägesid on? Põneva alpitaimestikuga näiteks kaetud?:)

    ReplyDelete
  7. Ma ei tea mis tarkvara su raamatukogu kasutab. Neil peaks toimima raamatukogude vaheline laenutus ka. Maakonna keskkogust saaksid ehk midagi kobedamat?
    Ma olen aeg-ajalt mõnda sellist "romaani" sirvinud, vastab täiesti kirjeldusele.

    Mul oli huvitav kogemus, et autor, kes inglise keeles on täitsa loetav, oli tõlkena väga halb, haltuura. Ja seda mitte tõlke pärast, lugu ise oli täisjama.
    Mina loengi põhiliselt krimkasid ja enamasti inglise keeles - valik on suurem. Sekka igasugusele eestikeelsele puidu - ja muidu raamatutele.


    Külm on minugi ära tüüdanud, toas muutun üdilaisaks.Tahaks veidi soojemat, siis tuleb tegutsemistahe ka tagasi, praegu ei saa maja soojaks.

    ReplyDelete
  8. Ei,siin ei ole mägesid ega alpiaedu.On igat sorte palme, plumeriaid ja palju ilusaid taimi, mida kahjuks ei tea. Muuseas, siin – Loxahatchees kasvab palju piiniaid. Kanalites on alligaatorid, hea, et näinud ei ole. Sellel arvutil ei saa ma blogisse kirjutada. Varsti tulen tagasi– 13. veebruaril.Õitsegu kuuking Sulle mälestuseks !

    ReplyDelete
  9. Rõõm kuulda.:) Loodetavasti hakkab siis üsna pea ka reisikiri ilmuma...:)

    ReplyDelete