Friday, June 6, 2014

Suure Suve algus

Kolmapäeval jäime kauemaks metsatööle. See krunt mis tuleb puudest puhtaks teha, on meie majast ca 100 m kaugusel. Päike vajus juba madalale, Saemees ütles, et täristab veel ühe paagi tühjaks ja sedakorda tänaseks aitab. Mina tegin abitöid.
Aga siis tulid kassid. Kahekesi rohu sees, mõõdukal sammul nagu delegatsioon ikka, kaelad pikal ja näol küsiv ilme "Kas te täna koju ei tulegi?".
Kui nad juba kohal olid, siis hakkas kehakeelset jutuvada lausa riburada pidi tulema: "Mis kell me koju jõuame kui me nüüd kohe minema hakkame?" "Kas täna süüa ei saagi?" "Ei vist ei saa jah, no sa vaata neid." "Jama." "No ega meil kuskile kiiret ka ei ole," istus Härra Tibu maha. "Neid samu asju nad siin siis tükeldavadki millegipärast," nuusutas Proua Muri lähimat pakku. "Hah, oled sa kunagi näinud, et nad midagi mõistlikku teevad!" keeras Härra Tibu ennast raskelt ohates sinnasamasse uinakule, sest tööl ei paistnud veel otsa ega äärt olema.
Aias on alanud Suur Õitseng. Kui varakevadel on iga talvise lumekupu õiekribal lausa kulda väärt, siis nüüd hakkab õie väärtuse mõiste vaikselt devalveeruma - korraga on kõike nii palju.
Hispaania ebahüatsint on suure puhmana väga maaliline ja õitseb kaua.

Roosa variant ei ole mitte vähem kaunis.

Paraadpeenar jätab värvilise mulje, kuigi peale inkarvillea ja kullerkuppude .keegi seal väga ei õitsegi.
Karatau laugud on lihtsalt võrratud!:)
Madal iiris `Maroon Copper`karvase raudrohu taustal.
Tundmatu sinine iiris on kõrgetest esimene õitseja. Peale vihma on tiivad vähe sorakil.
Harilik harfiõis talvitus imehästi, on end mullale külili visanud ja üleni õienuppe täis.
Sulnis nurgake, moused ja Sieboldi priimula `Winter Dream.
Võrratu `Winter Dream` pärineb Milda aiast.
Lehvikjas kurekell `Alba`

Varretu kuningakepp Helle aiast, väga omapärane ja kaunis lill.

Sieboldi priimula `Manakoora`
Puispojengi esimene õitsemine.
Tiarell `Pink Skyrocket`
Vääris-lõokannus alustab
Valge Jaapani priimula.
Lõhnav varjumadar
Kullerkuppude õitseaeg on lühike, kuid ma pole suutnud neist mööda vaadata. Seetõttu on aias rohkem kui üks kullerkupupuhmik. Need lilled kasvavad aeglaselt. Eelmisel suvel tulnud taimedel on kõigest paar õievart ja seetõttu ma neid ei pildistanud. Mingit muljet hakkab neist ehk saama alles järgmisel suvel.

12 comments:

  1. hakkab jungliks kiskuma jah, igas mõttes :D

    ReplyDelete
  2. Harilik harfiõis! Kirjelduse järgi eriti õrnake. Kuidas sa selle peale tulid, et püsikuks muretseda (ega ometi inglise vastupidiste külmatsoonimärkide tõttu ;) Või hoopis mina pole midagi kuulnud ja igaühel aias juba.

    ReplyDelete
  3. Ei ole õrnake, vintskem kui santoliin. Vaatasin, et santoliin talvitub enam-vähem, miks siis mitte ka harfiõit proovida? Ja sain mina tema Edronist mullu kevadel. Taim on igihaljas - nii nagu ta lume alla läks, sellisena tuli ka välja. Ei ainsatki külmakahjustust. Sel talvel oli meil lühikest aega 20-30 cm lund, aga kuidas talub ta pikka aega paksu lumekihti?

    ReplyDelete
  4. Kullerkupud olid Sul küll tõeliselt uhked, minu "Alabaster" õitseb esimest aastat, ootan ka juba kannatamatult, millal ta suureks puhmaks kasvab

    ReplyDelete
  5. Kesse käib öösiti aeda pintseldamas, üks tõmme siia, teine sinna ja ongi maal valmis :)

    ReplyDelete
  6. Ma just täna vaatasin aias, et kui kevadfloksi õiemöll välja arvata, on nagu hetkel pausikoht, aga sul siin õisi lausa lademes.

    Logimata Kadakas

    ReplyDelete
  7. Minu Missuuri oenothera on küll teistsugune , või on mul vale nimi ?

    ReplyDelete
  8. Ole kallis, kirjuta neist kassidest ja mesilastest ja kasvõi lindudest rohkem ja lase trükki. Saad oma botaanikaaia jaoks lisaraha.
    Tegelikult ka.

    ReplyDelete
  9. Tänan:)...komplimente võtan ma alati heleda heameelega vastu.:)
    Kirjutamisega(nagu muude asjadegagi) on lihtne. Kui teed midagi lõbu pärast, siis on see meelelahutus, kui teed raha pärast, siis on töö.
    Aiablogi on meelelahutus, ühtlasi on sealt ka hea vaadata mis ilm oli kolm aastat tagasi veebruaris või mis ajal tuli esimene mesi.
    Aga ma luban, et ma mõtlen sellele...:)

    ReplyDelete
  10. Aednik Tiia, uurin selle oenothera kohta, ma ise ka kahtlen...

    ReplyDelete
  11. Mismoodi selle (hispaania) ebahüatsindi selliseks kenaks puhmaks saab? Pool elu ootama või vägisi kokku istutama?
    Ja need kassijutud on tõesti võrratud.

    ReplyDelete
  12. Tii, vabandust, see on varretu kuningakepp, mitte missuuri. Eksisin.:)
    Kadri, hispaania ebahüatsint on mul parasniiskes liivmullas ja poolvarjus. Panin maha umbes 10 sibulat, kolm suve hiljem on tõesti padrik. Roosa on istutatud eelmisel aastal.

    ReplyDelete