Thursday, June 26, 2014

See suvi

See suvi erineb eelnevatest nagu taks dogidest ning paistab olevat tõetera sees kui arvati, et ega peale seda naljatalve ikka õiget suve ei tule. Kummalistel aegadel puhkenud kuumalainetele järgnesid rängad öökülmad, siis oli mais vahepeal kena suve vihmaga pooleks ja terve juunikuu on olnud jahe ning vahelduv pilvitus. Rääkimata vihmast. Öösiti 6-7 kraadi ja päeval 15-16.
Loodust ei näi see väga morjendavat, sest aed on hiilgevormis. Pole siin kunagi olnud nii lopsakaid mättaid ega puhmaid. Enamus lehti, varsi ja kõrsi on kaunid ja veatud, isegi liiliatele näib meeldivat, rääkimata "kahepalgelistest" kuivalembestest, kes naudinguga vett sisse kuukavad ja aina ilusamaks lähevad.
Ainsad, kellele see taevane kastmine väga kasuks pole tulnud, on floksid ja täpiline metsvits.
Floksid ("Tenor") kipuvad lamanduma ja metsvits on suisa mingi söödiku ohvriks langenud.
Ka meie elurütm on teine. Tavaliselt algab ilmade soojenedes hool mesilaste üle.Viimasel neljal suvel on juhtunud nii, et millalgi mais-juunis avastame, et oleks vaja varuda kütet. Siis kui me parajasti sellega tegeleme, siis lisandub vajadus teha 300 vihta sauna jaoks ja mesilastega tegelemine kulmineerub, sest on meevõtu aeg. Järgneb kuu aega hullu palundrat. Vahepeal läheb aed rohtu ja muru pole keegi kuu aega niitnud, sest lihtsalt ei jõua ja elutähtis ka pole. Sel aastal on teisiti. Kuna pole enam vaja vihtu teha ja töökoormust ka vähem, siis on vabanenud ajaga talveküte kenasti riita saanud. Jäävad vaid mesilased ja ülejäänud metsatöö, millega kah enam nii kole kiire ei ole. Ning ees on veel terve juulikuu. Ehk saab suvegi.:)
Pean plaani nädalavahetusel mõnda lähemal asuvat aeda vaatama minna. 



5 comments:

  1. täitsa kahju, et mina lähedalolevas aias ei ole, muidu mõjutaks autonina enda suunas :D

    ReplyDelete
  2. Jah, aga Lõunasse aasta pärast kindlasti.:)

    ReplyDelete
  3. Meil on kütteteema tavaliselt suve teise poole projekt. Mõnel päeval on tunne, et see suvi on juba lõpmatult kaua kestnud ja siis avastad rõõmuga, et oeh, ikka veel juuni ja nii palju head veel ees.

    ReplyDelete
  4. Minu aed ei ole ka vist väga lähedal asuv...või on ikka? Igatahes homme oleks ma kodus küll (pühapäeval kahjuks mitte). ;)

    ReplyDelete
  5. Kata, hea, et ütlesid, võtan juulikuu plaani. Auto tahab minuga vaikselt hakata pikema otsa sõite harjutama ja see oleks just paras kaugus. Liiga kaugele ma ei julge veel minna.

    ReplyDelete