Friday, September 11, 2015

Tantsib hostadega

Einoh, sügis tõepoolest juba kohal:). Emand Aktiniidia on produtseerinud oma okstele marjataolised mummud ja osad neist kõlbavad süüa. Väga sümpaatne nähtus.:) Kui ma nüüd mõtlema hakkan, siis õitses ta kevadel täitsa pikka aega ja ilmselt valmib mumme veel mitme nädala jooksul. Valmimise järjekorras puudub igasugune korrapära, marjad võivad üle ühe, kahe või kümne olla täiesti pehmed, kuid vahepealsed on täitsa kõvad. Maitse meenutab suuresti kiivit.
Juba kaks mõnusat õhtupoolikut on möödnud istutamise ja ümberistutamise tähe all. Uued floksid said endale koha eesaias, kullerkupud kolivad sireli alla kõik ühte peenrasse ja üldse niisugune kange istutamise õhin on peal.  Leiutamisega pooleks muidugi, et mis kuhu mahub jne.
Üllatusi tuleb oma aias ka ette: Verandtrepil vaadet nautides sõnas Pokumees järsku, et näe, jugapuul marjad küljes. On ta jee, see on isane. No mine vaata lähemalt. Ja olidki marjad (korrektne on "marikäbid")! Ostsin selle jugapuu aastal 2003 Keskturult ja müüja ütles, et `Hillii`. Mingil ajal tuli jälle jugapuu isu ja siis mõtlesin, et nüüd peaks talle paarilise sebima, et siis on ilusad pärlid põõsa peal. Ostsin `Hicksii`. Nüüd on sellest kuus aastat. See kevad vaatasin, et õitsevad. Asja käigus vahetasid ilmselt omavahel sugu ja sedasi see isane need marjad omale peale saigi (peen botaaniline iroonia). Ehk siis loo moraal, et kui ostad emase siis saad isase ja vastupidi, aga lõpp hea - kõik hea.:)
Eile oli hea päev.:) Kaljule lisandusid mägisibulad `Pacific Blazing Star´ ja jumalik `Goldsternchen`, kusjuures esimene taimevahetus Tii juures toimus natuke enne päiksetõusu. Aednikud on varased inimesed.:)
Köögikata leiutatud idee nimetud mägisibulad paepragudesse istutada on kuldaväärt! Hoolimata nimetu seisusest on kaljul mõned väga ilusa välimusega mägisibulad, millest pole loobuda raatsinud. Selles mõttes on olukord natuke eksitav, et kui vares viib nimega mägisibulalt sildi, siis muutub ka too nimeline kohe nimetuks ja ei ärata tähelepanu, sest nimetuid on veelgi. Kui aga kaljul poleks nimetuid, siis oleks sildi kadumine kohe märgata.
Hommikune paks udu hakkab hajuma. Armastan reedeid!:) Tõotab tulla ilus päev. Täna saab veel nii mõnigi hosta ümber istutatud.


6 comments:

  1. Meil täna suisa suveilm, sügisetunne hakkab mööda minema :) minu ümbertõstmise soolikas on sel aastal vist umbes, las laagerdub aga aktiniidia käitub sama müstiliselt :D

    ReplyDelete
  2. Reedene rõõm :)
    istutamine kui seisund :)

    ReplyDelete
  3. P S aktiniidia teebki nii. Sa võid kõik marjad ära korjata ja seisma panna, nad lähevad seismisega söödavaks.

    ReplyDelete
  4. Khmm, need on head uued mägisibulasordid küll! :P

    ReplyDelete
  5. Seoses igapäevase linnastöllerdamisega on ka minu ellu reedene rõõm tagasi tulnud. Jee, homme ei peagi autoga sõitma!

    ReplyDelete
  6. Meil on iga päev reede või midagi säärast :D
    Ilmad on suvised, annab aias veel tegutseda küll

    ReplyDelete