Monday, October 19, 2015

Haned läinud, ilmad kenad.

Imekaunis päikseline nädalalõpp on selja taga.
On jätkuvalt kuiv, nii kuiv, et olen uusistutusi kastnud. Teisipäev ja kolmapäev olid sel nädalal soojemad, kuid ülejäänud hommikutel on meie kandis püsivalt miinus 3,5-7,5.
Uudisekünnist see enam ei ületa, aga statistika mõttes ikka...lursslill, siilkübarad, kõreliiliad, hostad ja astilbed on silostunud, alpikannil on õied mida ta pole veel avanud. Kas jõuab enne lund?

Õitsema on jäänud maatõugu sügisheleeniumid, taevassinine aster, krüsanteemid ja madal aster.
Erilise nähtusena õitseb öökülmadest üle olles Eve imekaunis floks. Kas libisevad külmajoomed sellest kohast kahju tegemata üle või on floks tõesti eriliselt külmakindel?
Kased ja lepad on meie kandis juba tükk aega raagus.

Lõikasin laupäeva hommikul natuke pealseid, aga rohida ei saanud, sest maapind oli kõva kui kivi, seekord oli isegi veeämbril korralik jääkaan jne
Öökülmad on enamuse taimi ära võtnud kuid leidub erandeid...roog-sinihelmikas troonib uhkelt üle kõige.
Ainuke madal aster aias kelle levimiskommetele ma läbi sõrmede olen vaadanud, sügisel saab temast staar, sest enamasti elab ta kõik hallad ja hullud ilmad üle, vahel ka lühemad lumed. Tore vinske sort.
Bond vaatas tähelepanelikult aedniku tegemisi.

Soe päike meelitas eesaeda. Panin mõned paelatakad sillutisse. Töö käigus sattusin sellise koha peale kus mägisibulate kaitseala kaar koledasti silma riivas. Kuidagi kohe eriti riivas. Asi lõppes sellega, et ajasin kaare õigeks. Juurde tuli ruutmeetrike mägisibulamaad ja sillutise tegemise ajal välja tulnud paeprügi leidis ka endale õige koha. Päris valmis veel ei saanud, ei sillutist ega uudismaad. Kuskilt tuleb leida veel umbes 10 kivi väravaalusesse siis on valmis nii üks kui teine.
Sügis süveneb, õhtute pikenedes hakkab lugemiseks jälle rohkem aega olema.
"Põgenemine" (autorite trio, kellest üks George R.R. Martin) osutus üle hulga aja tõeliselt heaks ulmekaks. Mis teeb ühe sedalaadi teose siis teistest hinnatavamaks? Kõigepealt peab hea raamat olema hästi kirjutatud. Ja hea ulmeka kõige olulisem osa on osavalt lugeja vaimusilma ette manatud võõrapärane kuid loogiline keskkond, kus sündmustik vähehaaval lahti hakkab rulluma. Raasuke raasukese haaval poetab kirjanik hinnalisi üksikasju kohaliku fauna, floora ja loodusolude kohta. Keskkond on äärmiselt põnev.:) Ja ka stoori on võimas.
Viletsavõitu elukäiguga tequilast läbi imbunud mehhiklasenäru pussitab võõrplaneedi asulas pummeldades surnuks Europa saadiku ja pageb karistuse eest esimesel võimalusel kõnnumaale, lootes leida mõne maavarakaevandajaid huvitava maagimaardla ja ühtlasi ka veidi teenida (väikese lootusega, et ehk on ka mõrvajuurdlus ta naasemise ajaks asulas suletud). Maavarajahil olles märkab mees mägedes midagi huvipakkuvat ja otsustab järgmisel päeval asja lähemalt uurima minna. Kõrgendikule jõudes paigaldab ta lõhkelaengu, et paremini näha pinnaaluseid kivimikihte. Laeng tekitab maalihke, maha variseb terve mäekülg, mis paljastab hõbedaselt läikiva seina. Mees pageb halba aimates. Tagasi vaadates näeb ta, et seinasse moodustub ümmargune avaus ja sellest väljub ühte koma teist...Algab jaht. Plaanitud rahulikust kõnnumaaretkest saab painajalik unenägu...



7 comments:

  1. Täna hommikul on veel eriliselt soe sügis, veidi sademeid on õhus. See on nii mõnus, et lähed kivi panema ja lõpetad kaare korrigeerimise ja lisaruutmeetriga :)
    Roog-sinihelmikas on ikka uhke! No ja siis meenuvad mulle need sinu ümarad laugud. Äge.

    ReplyDelete
  2. Sellise kõrge koha peal mõjub ta eriti võimsana. Isegi siis kui ta ennast külvata võtaks, ei raatsiks pähikuid maha lõigata.

    ReplyDelete
  3. Ilus sügis,lausa lust aias toimetada.Aga täna nägin luigeparvi lahkumas,kas ka lumi taga eks seda on näha.

    ReplyDelete
  4. Kui kõrge see tore sinakaõieline aster on ja vaata kui uhke Su kõrreline on

    ReplyDelete
  5. Luiged ennustavad lund jah, kuigi...minu lemmiktalved on ikka sellised soojapoolsed nagu kaks eelmist on olnud.
    See madal aster on 20-30 cm kõrge, ei lamandu, ei hallita ja ma jagan seda kevadel heameelega, sest muidu ta kolmekordistaks suvega oma mahu. Soovitavalt panna täispäiksesse kuiva koha peale ja lahjasse mulda.

    ReplyDelete
  6. Mõnda head ulmekat loeks küll hea meelega, pageks sest va "toimetamisest" :) Aga Bondi pilt on seekord erakordselt hästi õnnestunud ei mingit põlglikku "Ah mine Sa ka oma kaameraga...."

    ReplyDelete