Monday, October 12, 2015

Südasügisene

Laupäeva hommikul öökülma polnud ja päeval oli selline kena kuiv tuuletu pluss neli. Läksin tegelikult tulbisibulaid maha panema, aga ploom vaatas nii etteheitvalt otsa, et istutasin tema ka maha. Asja käigus tekkis tore lapike uudismaad. Loodus tühja kohta ei salli. Tõin tagaaiast laigulise floksi, kes seal mitu aastat virelenud on ja panin ploomi ette teiste flokside kõrvale. 
Külvasin kastidesse ühte ja teist, lihvisin natuke alpikaljut, kirjutasin uutele pisinäsiniinedele hästi suured sildid ja panin nende kõrvale kivid, et keegi neile peale ei astuks, istuks, ega hüppaks.  Lõikasin hostapeenra lehed maha ja uurisin natuke lähemalt seda tigude asja. Nälkjaid ei olnud kuid lehevarte pealt leidsin väikesi karbitigusid. Teomune ning noori tigusid võib olla ka koorepuru sees. Las külmetab pealsekontsud ka ära, siis saab platsi puhtaks lüüa ja uue multšiga asendada. Kuna hostade vahel sibullilli ei ole, siis panen sinna lubjakiviseguse kruusa. Sellisel multšil pole ma ühtegi tigu ega nälkjat kohanud. Kas saab tigudest lahti? Jälle üks katsepolügon.:)
Pühapäev oli veel ilusam ja päikselisem, kuid varahommikune külmatraditsioon jätkub. Eile -2,5, täna -5.
Aia suhtes sügiseks enam mingeid konkreetseid tööplaane pole. Niisama tavapärane pealsete lõikamine, siblimine, rohimine (praegu saab hästi võililli kätte), talvituvate pottide ja külvikastide maasse kaevamine. Kolm kuni neli elupuud tahaks lastele ära anda. Liiliapeenra ääre võiks ju ka korda saada ja ongi kõik.
Meie `Talvenaudingul` oli 16 õuna otsas. Korjasin nad eile ära ja panin jahedasse. Ühtlasi väike test ka, et kas seisavad jõuludeni? Väidetavalt ei tohi säilitamiseks mõeldud ´Talvenauding` külma saada, aga esimeste öökülmade ajal olid nad veel õues.
Kaeralilledele peab rohkem tähelepanu pöörama. Väga kaunis kultuur. Sel suvel õitses ainult Lucifer, kes peenras kenasti talvitus. Üldiselt aga pole nad talvitumise mõttes siiski Saku laiuskraadi lilled ning parem on mugulad üles võtta ja toas hoida. Bauri punatähe  ja Sveta pillerkoonid napsasin ka enne külmade tulekut õuest ära. 
Kased-lepad on raagus, vahtrad leegitsevad ja pimeda aja pealetung on tunnetatav.

3 comments:

  1. no vot ja meil pole juba mitu ööd külma olnud. Kõige ilusam ilm oli eile, pidin osad vatid maha ajama, täna on pilves aga tegelikult +8,6, seega supersügis. Naudin. Kõplan, rohin, lõigun ja seda teotempos. Saab siis nii palju kui saab aga sellest kiirrabamisest on villand. Ilutsema ka peab :D

    ReplyDelete
  2. Nüüd on juba nii jah, et iga soe ja päikseline on nauding, rabelema ei pea. See kõikse mõnusam aeg, veel on värvi. Ainult töönädala valgust jääb napiks.
    Mis seal ikka.

    ReplyDelete
  3. Kui Sul pole selliseid naabreid, kellega aiad koos, on lootust tigudest lahti saada, muidu ilmselt mitte.
    Tundub, et Eestimaa 100 km on palju rohkem kui kuskil mujal 1000km, meil pole ühtki raagus kaske.
    Aeg on vähemasti meil juba tükk aega laisa näoga, kõigeks on aega.

    ReplyDelete