Sunday, January 10, 2016

Nädalake julma külmaga lumevalges

Nädala teisel poolel on olnud püsivalt külm ning puud-põõsad kaetud õhkõrna lumevahuga. Härmatist esineb siinkandis kahjuks harva kuid seda nn "tasakaalulund" tuleb tuulevaikuse aegadel ikka ette. Ilmad on muidugi julmad. Kohutav külmanädal tipnes reedega, mille hommikul enne päikesetõusu sündis meie kandi külmarekord - 28,7.  Päeva peale hakkas see kuri nähtus siiski veidi järele andma, päevad on öisest maksimaalsest miinusest tavaliselt ca 6-7 kraadi soojemad.
Laupäeval sai juba ennatlikult rõõmustatud - öösel taas valusaks pakaseks paisunud külm tasanes lõunaks lausa miinus 16 peale. Käisime isegi linnas jne. Oli küll nägunäpistav kuid ei miskit pöörast. Õudne on see, et kui tekkib juba lootus: kohe see lõpeb ja jätkub normaalse talvena (-6 kuni -10), siis võta näpust! Täna hommikul oli jälle -27,5.
Tavalisele tööle-koju ajale on pakase tõttu lisandunud autosoojenduse sundaeg ja lumest puhtaks harjamine. Õnneks ei ole kange külmaga vaja klaase puhastada, see on pigem väikeste miinuste teema. Auto on väga tubli, poriseb kuid käivitub. Ainult aknapesuvedelik külmus ära. Ja-jaa, ikka see talvine variant.
Kui nüüd pakane kõrvale lükata, siis on see jaanuari algus väga ilus ja päikseline olnud. Päeval unine päike pikkade varjude ja sätendavate hangedega, uhked loojangud ja õhtuti sirav tähistaevas.
Mõnusad mööbeldused jätkusid kapiraamatute riiulisse kolimisega.






4 comments:

  1. Meil õnneks nii külm ei ole olnud ja auto seisab katuse all, pole vaja nühkida. Aga toas on külm, külm ja soojaks ei lähe.

    ReplyDelete
  2. Külm on küllalt tembutanud, võiks nagu veidikeseks juba järgi anda. Meil oli küll täna hommikul veidi soojem võrreldes eelmiste päevadega, aga ei midagi märkimisväärset.

    ReplyDelete
  3. Karmid numbrid. Millisesse kliimatsooni me siis ikkagi peaksime ennast lugema?

    ReplyDelete
  4. meie madalaimaks jäi -28 ühel päikesetõusul aga erilist sooja ka pole tulnud, täna -13,6 ja see tundub lausa leebe kui õue ei lähe, sest tuul on selle temperatuuri jaoks pisut tugevavõitu.

    ReplyDelete