Monday, May 30, 2016

Mai lõpp, veel nädalake paradiisis.

 Kiirelt läks see puhkus. Nädalake on veel jäänud. Et maailm valmis teha jne.:) Aga praegu on paradiis...
Õues lõhnab paksult sirelite järele. Tagaaias levitab aroomi palu-näsiniin. Võrreldes hariliku näsiniinega on tema lõhn  "vähem mürgisem" ja seal on mingid noodid kannikese lõhnast ja midagi põnevat veel. Kuigi ka hariliku näsiniinetihniku ambroosia on kevadel tuules lahjendatuna võrratu lõhnaelamus, siis sinna lähedale siblima või rohima minna hästi ei tahaks või siis äärmisel juhul ehk allatuult. Palu-näsiniinega on teistmoodi, tema aroom on kuidagi "tarbijasõbralikum".
Alpi näsiniin ja Daphne arbusto õitsevad ka, aga ülejäänud pisinäsiniined (Daphne petra, Daphne dominii, Daphne arbuscula, Daphne Hendersonii) on veel titad ja peavad kasvama.
Palu-näsiniin `Variegata`
Valged leheääred on vaevumärgatavad, kuid ta on tubli õitseja ja esindab näsiniinte sugu auga, oh...ja see aroom...mmh!:)
Praegu on siis see nn "peale tulpe" aeg, kus pojengid, iirised ja nelgid pole veel alustanud, aga ei saa kurta, et oleks kuidagi õievaene. Jumalatelill.
Primula yuparensis meenutab meie pääsusilma kuid on veidi kopsakam. Tulnud Tii aiast ja tänuga vastu võetud. Kuna ta nii hooga ja südamest õitses, siis loodan, et teeb ka isekülvi ja neid saab palju.
Ahtalehine pojeng
Ka kõige viimane kõrvikpriimula tegi õie lahti. Imelill Suvelillekese aiast.
Leviisiatele pole jube tali üldse halvasti mõjunud. Teinekord jälle põevad nad pool suve ega taha üldse edeneda. Üks hästi ettearvamatu taim.

Sellest hoolimata on nad mu suured lemmikud.
Nevada leviisia
Abiaednik kaalub seitse kilo ja kui ta läbi mätaste ja puhmaste rammiks, siis oleks kahju suur. Vaadake kuidas kass astub, ta läheb nagu oja kahe mätta vahelt.:)
Viimased üllatajad Heleni tulbimixist. Must tulp.
Sinine tulp.
Ja `Ice Cream`
Tavaline palu-näsiniin
Esimesed iirised alustavad. `Feine`
`Cherry Garden`
`Gingerbread Man`, tänud Rahmeldajale!:)
Ka sõnajalad edenevad, varvas-adiantum. Tervitused Merikesele!:)
Naistesõnajalad tulevad alles mai lõpus maa seest välja. Arvasin juba, et on loojakarja läinud. Harilik naistesõnajalg `Frizelliae`
Ka hostad seavad lehti. `Yellow Polka Dot Bikini`. Eelmise aasta ost. 
Madal arendsi kivirik Ülle aiast. Tänudega.:)
Väike, märkamatu, kuid olemas - Itaalia ebahüatsint
Palju rõõmu tekitanud Hookeri kuutõverohi.
Ranunculus parnassifolius näeb mul praegu umbes samasugune välja nagu Rahmeldajalgi. Ehk nii peabki...et kasvufaas selline...Eelmine suvi arvasin, et puhta hävinud, sest lehed kuivasid ära ja kuni kevadeni polnud temast jälgegi. Eks igal taimel oma kombed.



6 comments:

  1. Sinu parnassieolim on kobedam, ma olen omale nii palju kordi suurnud peale astuda, et hea kui üldse on :( Aga näsiniined on sul küll super, minu harilik palukas õitseb aga selline nadi on teine . Kassid oskavad lillemetsas käituda, harva kui müramiseks läheb, vahel läheb küll. Naudi oma paradiisi täie rinnaga :D

    ReplyDelete
  2. Näsiniined ja sõnajalad on üle kõige. Mind tõmbab ikka varju :)

    ReplyDelete
  3. Need palu-näsiniined on kütkestavad, kuid mulle täiesti tundmata maa. Väga õikerikas on Su aed! :)

    ReplyDelete
  4. Need näsiniined on hakanud mulle ka täitsa huvi pakkuma.

    ReplyDelete
  5. :) Huvitav lugeda ja vaadata - pole eriti näsiniinedega kokku puutunud... ka leviisiad on armsad!

    ReplyDelete
  6. see kuldpruuni täidisõiega kõrvikpriimula oli ka minul aias kõige kõige viimasem õitseja, ongi vist hilisem kui teised. Alustas, kui teised juba lõpetasid.

    ReplyDelete