Monday, December 16, 2013

Ilus talvepäev

Eile hommikul sadas pehme valge paks lumi maha nagu talvefilmi dekoratsioon. Eks see kulus ka marjaks ära, sest läksime Vabaõhumuuseumi jõuluküla vaatama. Oli üsna "ajas tagasi", oma 100 aastat kindlasti. Käisime kehvikute peres (vallalised õeksed) õuna viimas ja nende jõulujutte kuulamas. Tänapäeva elu-oluga oleks patt viriseda, kui kõigest veel 100 aastat tagasi elati mõnel pool suitsutares. Oi, pime oli seal küll koiku serva peal istuda ja mõelda, et  Päeva-ajalgi ei näinud toas lugeda. Õekesed ootasid peigmehi ja olid jutu lahti lasknud, et neil on palju raha. Olevat kohemaid hakanud kosilasi käima maad kuulamas ja pruute kaemas. Jutu kestel lasti muudkui näppudel käia, sest rikka talu perenaine oli toonud villaseid sokke parandada. Jõulualbumist sai jutte luuletusi loetud ja tarkust taga nõutud. Tore hubane veerandtund kehvikutalu tagakambris oli see.:)
Kui minema asutasime, soovitati kõrvaltallu ka vaatama minna kuidas vallavanem peremeestele kärbseid pähe ajab ja külakoolile lisaks tahab veel ministeeriumikooli teha. "Aga te vaadake teraselt, sääl pidada pudel lavva pääle olema. Päise päeva ajal nemad joovad sial. Teie tehke ettepanek, et asutagu parem karskusselts sial omale!", anti Nuki talust head nõu kaasa.
Vallavanema talus tegi vanaperenaine rehetoas krässi, kuid tagatoas oli kõva koosolek käimas. Pudel haljast seisis tõesti "lavva pääl" ja kange piigimurdmine käis, et miks ikka uus kool hea saab olema ja kuidas seda head mõtet ellu viia. Taluperemehed ajasid vastu, et "põle siiani old, põle ka edespidi  teda vajja", aga vallavanem muudkui rääkis hariduse häädusest ja laskis vahepeal pudelist "südame kinnituseks" ikka klähmaka võtta. Jutust aimus pikemalt kuulates servapidi ka seda kuidas ajast aega ikka seda eesti asja on aetud ja pole see tänapäevgi väga teistmoodi mitte.:)
Kuie koolis laulsime koolipreili juhatusel ja harmooniumi saatel jõulupuu laulu, tegu oli hääleharjutustega "Vaestemaja jõulupuukontserdiks". Edasi oli külapood, kus müüdi klaaskommi ja "Kristallkümmelit", kuid kus leti all asus siiski ka " see imemassin", miska kaardiga maksta soab".:)
Lumi muudkui sadas ja lattaiad olid väga maalilised.
Täna hommikuks on 2 kraadi plussis ja lumest vaid mälestus.

4 comments:

  1. meil on tänavu jah kordamööda detsember - korraks valge, siis jälle vesi peale.

    ReplyDelete
  2. No aga super ju, kui lume ajastus niiiiiiiii õige oli.
    Vahva üritus, oleks ka tahtnud osaleda.

    ReplyDelete
  3. Jah, kahjuks ainult kolm päeva oli, kuid elavad näitemängud on sääl aasta läbi. Tasub kodukalt vaadata. Kui on mardipäev, siis joostakse marti jne.

    ReplyDelete
  4. Samas...nii sümpaatne on see iiri tali, ei pea libisema, külmetama ega kütma.:)

    ReplyDelete