Monday, June 22, 2015

Vanaaegsete juures suitsusaunas

Vanaaegsetel oli saun juba eelmisel õdakul küdema pandud. Hommikul aeti veel mitu jagu puid alla ja pärastlõunal lasti suits välja, lava pesti ära ja siis oli valmis. Suur saunakeris oli nii kuum, et leili jagus hilise õdakuni. Leil oli mõõdukas, kuid ei "hammustanud" lavanurgas olijaid, jagunes ühtlaselt kõigi peale laiali.
Paargus rippus kõige jämedama tala otsas pada, paja all küdes kogu aeg vaikne tuli ja sealt said saunalised sooja vett. Leilivahe ajal oli sääl eesruumis mõnus istuda ja pillimängu kuulata. Oli väga vanaaegne tunne. Karmoska istus puuriida peal, Mandoliin otse leeaseme kõrval ja Torupill siivsalt pingil. Pink natuke küll logises, aga see tuli paepõrandast. Ega need plaadid siis mingid pitsballi põranda plaadid olnud, ikke "sannaesine wärk". Kui tuul keeras, siis pihkas lõkkest suitsu silma, aga ei olnd tost miskit, see käis asja juurde. Seinad olid küll ümber, aga need olid ülalt mitme unkaauguga, et suits välja pääseks. ja kust suits välja sai, sealt pääses ka tuul sisse.
Inimestel olid valged linased palakad üll, varnas rippus mitu paari arhailisi linaseid säärevarje ja paku peal seisis õllekannu kõrval ka kopsik halja kaevuveega. Pillid mängisid, saunaviht latsus ja vaikne vihm sahises õues rohtu. Õli mõnusa päeva mõnus õhtu.

5 comments:

  1. Oo, milline pööripäev! Nii mõnusalt kirja pandud, ainult lugemisest on tunne, nagu oleks ise kohal olnud ja suitsu-ning kasevihalõhn ei taha enam ninast välja minna :)

    ReplyDelete
  2. Oo, milline pööripäev! Nii mõnusalt kirja pandud, ainult lugemisest on tunne, nagu oleks ise kohal olnud ja suitsu-ning kasevihalõhn ei taha enam ninast välja minna :)

    ReplyDelete
  3. Nagu lugeda, täisvärk. Isegi keelepruuk on muutunud vanaaegseks :D

    ReplyDelete
  4. Wärk jah, ja ma saan täitsa aru, mis mõnu inimesed sellisel ilusal õhtul tunnevad ja mida naudivad. Aga mina vaatan sauna kaugelt :)

    ReplyDelete
  5. Suitsutatud karmoska nagu suitsusink, ihihii...
    Haruldane ätituud, see maasauna värk. Uued materjalid ja plaaditud pesuruumid saunas on nagu liiga 21. sajand :) kestku teie saun veel kaua.

    ReplyDelete