Monday, December 12, 2011

Jalgratta avastamine

Kõik algas tegelikult Punsli elist.

Kõik teavad Lutsu "Kevade" Paunvere vana apteekri nõrkust "punsli eli" vastu. Aga mis on Punsli eli, ehk millest koosneb, seda pole täpselt teada. Lutsu raamatust võis lugeda, et jook oli niikole kibe, et karmimatelgi vedas lõua viltu.

Punsli õli olla tegelikult endisaegse valmistaja järgi Kunzeli eli. Pärit Riiast. Algselt välispidiseks kasutamiseks mõeldud vürtsikas segu(võimalik, et see võis olla ka Riia palsami aluseks)on ammune apteekrite naps. Lätlased räägivad, et retsepti teadja suri ära ja peale seda olla algne palsam ära lörtsitud, et ehk siis tehakse nii nagu keegi oskab.
Millest koosneb? - Puhas piiritus + droogid. Väidetavalt oli 9 komponenti.

Minu elu esimene kokaraamat, millega suures lugemisnäljas (umbes 6 aastasena) kokku puutusin ja selle ka läbi lugesin, oli trükitud gooti kirjas, välja antud 20 sajandi alguses ja lausa kubises igasugustest põnevatest roogadest, millest kuuekümnendate lapsed undki polnud näinud.
Pooltest maitseainetest ega lisanditest loomulikult ka mitte.
Mul on meeles, et seal kasutati lõdval randmel selliseid väljendeid nagu kookoshelbed, mandlipiim, martsipanimass, tüümian, fenkool, pomerantsikoor, potas, põdrasarvesool jne
Nüüd ei ole kookoshelbed ega tüümian enam müstika, kuid pomerantsi kohta olen suhteliselt pealiskaudselt arvanud, et ju ta mingi apelsin on. Kui juba vanaaegsete raamatumõistatuste väljauurimiseks läks, siis ikka sama soojaga edasi...:)

Vikipedia ütleb, et:
Pomerants ehk mõruapelsin on pomerantsipuu (Citrus aurantium) vili.
Väikse apelsinitaolise ereda oranžikas-punase vilja liha on mõrkjashapu ja ei sobi töötlemata söömiseks. Mehhikos lõigatakse viljad pooleks, soolatakse, kaetakse terava tšillipastaga ja tarvitatakse lisandina liha kõrvale.
Mõruapelsinidest valmistatud marmelaad on eriti populaarne Inglismaal, Šotimaal ja Lõuna-Aafrikas.
Hispaanias maitsestatakse mõruapelsini mahlaga kalaroogasid. Yucatáni poolsaarel kasutatakse mahla veiniäädika asemel ja Egiptuses valmistatakse sellest veini.
Vaikse ookeani saartel kasutatakse purustatud vilju ja lehemassi seebi aseainena riiete ja juuste pesemisel. Sansibari ja Pemba saarel küüritakse mõruapelsinidega põrandaid ja metallnõusid.
Pomerantsi koorest pressitud pomerantsiõli sarnaneb apelsiniõliga, kuid on mõru ja seda kasutatakse kompvekkide, jäätise, küpsetiste, tarretiste, närimiskummi, limonaadide, likööride ja ravimite valmistamisel.
Pomerantsipuu puit on valkjas või kahvatukollane ja kõva. Seda kasutatakse mööbli valmistamiseks. Kuubal tehakse pomerantsipuust pesapallikurikaid[

Potas ehk kaaliumkarbonaat ehk tuhasool on kaaliumi ja süsihappe sool. Kasutatakse kohevates küpsetistes kergitusainena. Sobib mee- ja siirupikookide tainasse, mis sisaldavad kerkimiseks vajalikke happeid.
Potasega valmistatud tainad vajavad pikaajalist seismist ehk laagerdumist. 1 kg jahu kohta arvestatakse 1-2 tl potast. Potast on soovitatav lisada koos põdrasarvesoolaga, siis kerkivad mee- ja siirupikoogid paremini ja on maitsvamad.
Keemiline valem: K2CO3

Põdrasarvesool e. ammooniumkarbonaat (E 503)

keemiline valem (NH4)2CO3

Põdrasarvesool ehk ammooniumkarbonaat ehk süsihapuammoonium sobib eelkõige õhukeste/lamedamate küpsetiste valmistamiseks, mis küpsetamisel tugevasti läbi kuumutatakse. Lahustub küpsemisel süsihappegaasiks ja ammoniaagiks. Umbes 60C juures eraldub ammoniaak, mis paksudest kookidest hästi välja ei pääse ja jätab neile ebameeldiva maitse.
Varem tehtigi jahvatatud põdrasarvest, moodsa küpsetuspulbri eelkäija.
Enne kasutamist hõõrutakse põdrasarvesool peeneks, sõelutakse jahu hulka või leotatakse vedelikus.
ASENDAMISEKS: 1 tl põdrasarvesoola asemel 1 tl küpsetuspulbrit (sarnane, aga tulemus ei pruugi olla sama habras ja õhuline) või 1 tl küpsetuspulbrit ja 1 tl söögisoodat.

No comments:

Post a Comment