Monday, March 2, 2015

Hea soe märtsi algus.

Lähipäevade ilm on olnud suhteliselt ühtlane. Miinus 1 kuni pluss kolm. Püsivalt pilves. Lumekuppude õied on valmis, kuid suletud, sest nemad avanevad vaid päikesele. Ka peenardes ei toimu ninakeste osas erilist rüselust. Need, kes väljusid, pole rohkem pikkust visanud ja pilt on suhteliselt rahulik. Nartsissid, tulbid, võrkiirised ja krookused on ca 3 cm pikkused. Amuuri adoonis ajas ka lehekesed välja, torkav kivirik sätib õiepungi. Mägisibulad ja mättad on kõik talve kenasti üle elanud.
Maa on poole labida sügavuselt (kohati ka sügavamalt) sula, lund leidub veel kuuskede varjus ja jalgrattatee on jääst puhas.
Hea aeg mõttes aia väljanägemist kohendada, sest õisi, kõrsi, varsi pole meeli segamas. Kõigepealt peaks põõsaste harvenduslõikuse ette võtma. Siis tuleks teha üks väike mullahange (kuupmeetrist piisaks) ja edasi võib rahuliku südamega jääda aprilli ootama.
Kui tagasi minna eelmise aasta märtsikuusse, siis läks märtsi alguses kevadeks, kümnenda paiku olid krookused ja võrkiirised täies õies, mille peale tuli nädalake lund ja -10 kuni -14 kraadi külma. Krookused said külmast sasida, kuid võrkiiristele ei teinud külmad ja lumi midagi. Kuu viimane kolmandik oli jälle kevadine. Näis, mida toob tänavune märts...
Täna hommikul kuulsin linnas esimest korda musträstast laulmas. Küll oli see üks ilus hääl.:)

5 comments:

  1. lubavad pikka, rahulikku ja jahedat märtsi, ilmselt nii jahedat, et juba siiber saab ja tahaks äkilisemat :) rästalaul võis südame soojaks lüüa küll :D

    ReplyDelete
  2. On jah mõnus kevadine. Tore lugeda ärkajatest ülevaadet :), ise pole veel jõudnud aeda "kolama", aga loodan et varsti.

    ReplyDelete
  3. Et maa nii palju sula on, see küll üllatab. Liivasemates kohtades on ehk meilgi, savi õnneks magab veel.

    Koristan ka vaiksel sammul aeda.

    ReplyDelete
  4. Mina isegi ei oska öelda, kas maa on sula või mitte. Kui ilmad sunnivad taimi nii vara ärkama, oleks muidugi hädasti vaja, et nad saaksid endale vajaliku joogi kätte. Igihaljastele võib selliste plusskraadidega külmunud pinnas saatuslikuks saada.

    ReplyDelete
  5. Ma kahtlustan, et ehk maa ei saanudki nn täie rauaga ära külmuda. Lumi tuli sula maa peale ja sestap ka see talvel rõõmsalt vohama kippuv umbrohi sulade ajal.

    ReplyDelete