Friday, March 18, 2011

Kasside keel

Et kas räägivad? Üle ei maksa ka forseerida, aga, jah, võibolla teatud mõttes küll. Kassikeele peamiseks võtmeks võib pidada mõistet "rituaal". Kogu kasside päevakava on üsna kindlalt paika pandud. Tavaliselt näeb kassiomanik vaid tubast poolt, kuid ka väljas järgitakse tavapärast rutiini: kuuri alla plönn ja maja taha liiva sisse soristama (või vastupidi), siis vaadatakse mis naabri Pätu teeb või kas kuskil mingeid hiiri ei töllerda, ühesõnaga - vaba aeg. Mõnikord tullakse tuppa väga jämeda sabaga ja see ei lähe tükk aega normaalseks tagasi. See tähendab seda, et igapäevane rituaal on häiritud ja ilmselt tegi seda mingi reviire rikkunud uustulnuk, kellele kas anti peksa või ei antud. Viimase juures on väga oluline kehamass ja karisma. Meie aeda kaitseb tavaliselt väike ja kerge Muri ning ta teeb seda puhtalt karismale toetudes. Mõnikord aga on tegemist kombetu külakaklejaga ja Muri karisma "lastakse lihtsalt üle". Saba on suur ka põnevusest, näiteks kui ei viitsita piki ohutut maja tagust aia äärt turnida ning "tulistatakse" otse läbi koera territooriumi. Ülim ärritus on siis kui pea peal olev karv püsti tõuseb. See tähendab, et "seljaaju on juhtimise üle võtnud" ja teie ees on metsik raevunud loom. Oma kassidel pole olnud au nii tõsist olekut näha.
Kasside "sõnavara" ei ole suur, kuid erinevate märkide kombineerimisel suudavad nad ennast üsna hästi arusaadavaks teha.
Mõned tavapärased väljendid:
Ringutus - kass sirutab sinuga kohtudes pikalt esijalad välja, ringutab, sirutab tagujalad ka, ringutab.
See on tervitus bossile. Omavahel nad seda eriti ei kasuta. Tähendab midagi umbes sellist, et tere, boss, rõõm sind näha, mul on kõik hästi, näe keps ka käib. Seda žesti kasutavad samas kontekstis ka koerad (Kui meie koer ei ole seda äkki kassidelt õppinud?:)
Äkiline hellusehoog - Kass lendab diivanil lugevale perenaisele peale nagu vampiir: Nurrub valjult, teeb sada põsepaid, hammustab õrnalt kätt jne. Hetkel ei ole tegu üldsemitte piiritu inimesearmastusega vaid tal on kauss tühi. Või üldse midagi VAJA.
(Aga see võib olla ka soosinguavaldus.)
Soosinguavaldus.- Näugam tuleb, räntsatab peremehe selja taha maha, ning hakkab valjult nurru lüües oma kasukat küürima. Hetkel armastab ta sind tõepoolest natuke. Võib ju muidugi olla, et ka toas on veidi jahe ja sul on soe selg.
Mängi minuga. - Kass käib otsivalt toas ringi, katsub käpaga vaiba narmaid, väänutab mänguliselt pead ja räntsatab põrandapatja klammerdudes külili, kõrvad on taga. See "metsik" loom tellib nüüd, et keegi temaga mängult kakleks või miskit muud kometit teeks.
Tahan vetsu! - Kass on rahutu ja ronib mureliku näoga voodi alla, kapi taha ja muudesse pimedatesse nurkadesse kus ta tavaliselt ei käi. Küsimusele "Õue?" minnakse kohe rõduukse juurde. Nurkimööda luurimine võib viidata ka sellele, et avarii-liivakast on täis lastud. Kui keegi kodustest luurimisele peale ei sattu ja kass õue ei saa, siis võib nurgast lõpuks leida plönni.
Küünistus - Istud arvuti taga, tuleb kass, sirutab ennast välja, asetab oma jubedad küünised su kintsule, haagib need riidesse ja teeb kratsivaid liigutusi. See tegevus tuleks lõpetada, sest ta märgistab sind. Sa oled minu oma! Domineerima kippuvatel kassidel ei tohiks seda üldse lubada teha, sest see on natuke bossamise moodi asi. Hea läbisaamise korral annab kass niimoodi lihtsalt märku, et kaua võib oodata, tule nüüd ja pane mu kauss täis või lase mind õue. Tähendab kahte asja: märgistamist ja kannatamatult mõista andmist.
Mängureeglid - Hea kass ei kasuta müramisel küüsi ja te võite rahulikult oma kämbla talle kõhule panna, mida ta siis "murdma ja kratsima" kukub. Domineeriv kass küüsi sisse ei tõmba ja temaga mängida saab ainult kinnastega.
Vahel saab domineerivat kassi ka leebemaks dresseerida.
Kassilaul - Koosneb kudrutavatest meloodilistest helidest (nurrud, kruuksatused, poolnäud), millega emakass oma poegadega suhtleb. Sama "pudikeelt" kasutab ka isakass kurameerimise ajal.
Kädin. - Saaklooma märgates vajub kassi suu lahti ja ta hakkab tegema naljakat häält. Mõneti meenutab see isegi justnagu linnu matkimist ja kõlab umbes nagu "käk-käk-käk"
Harva nähtav ja naljakas väljendusviis. Ka gepardid, lõvid ja leopardid teevad seda.
Urin - Algab rinnakorvi sügavusest ja meenutab kaudselt töötava pesumasina häält. Kasutatakse koos sisinaga omavaheliste suhete klaarimisel hoiatuseks ja tähendab, et kao eemale, kops läheb kohe üle maksa.
Sisin - Mul on tõsi taga!
Tähelepanu otsimine - Kui ta midagi tahab (õue, mängida, süüa) ja sa temast IKKA välja ei tee, siis hakkab ta tegema neid asju mis on keelatud. Näiteks tallab ruuteri otsas, närib toalilli, kratsib kellegi kintse jne. Halloo, pane mind ometigi tähele, ma olen KA olemas!
Taktitundeline - Vesi on otsas. Kass istub kannatlikult tühja veekausi juures, selg ülimalt etteheitev. Sama situatsioon rõduukse juures. Vahel näib, et see on lausa mingi kassilõbu, näiteks, et ta testib sel moel teie märkamisvõimet.:)
Põtkimine
Udusel ilmel istutakse mingil pehmel asjal, näiteks lambanahal või täisvillasel kampsunil ning vajutatakse valju nurru saatel käppadega kordamööda justnagu sõtkuks tainast. Kass on õnnelik. Kõht on täis, kõik hästi ja kohe tuleb uni.
Kurrh? - Missa tahad? Kas su juures on koht vaba? Mis wärk on?
Kõikvõimaliku intonatsiooniga näud enese pererahvale paremini mõistetavaks tegemisel.- Kassid ei kasuta neid kunagi omavahel. Kahtlustan, et etteheitva tooniga kriunumine matkib inimest. Huvitav, kes meil kodus sellist häält teeb? Kas tõesti mina? Irw.:)
Kassi naljad - See väärikas loom väänutab peaga, teinekord isegi nii, et asetab pealae vastu maad ja vahib sulle sel äraspidisel moel otsa. Tal on hea tuju ja poleks paha "pisut pulli teha".
Jälestus. - Ebameeldiva lõhna või toidu puhul võdistatakse esimest käppa (erijuhtudel ka tagumist). Ülima jäletuse ilming on "peale kaapimine".
Hädanurr - Väga ebameeldivas ja abitus situatsioonis hakkab kass nurru lööma. Emakassid löövad nurru poegimise ajal. Nurrumine mõjub ilmselt ka nurrujale kuidagi rahustavalt või stressi maha võtvalt.
MÄUUUU!- see on häire. Tal on kohe vaja õue. Ära raiska aega susside otsimise peale.
Hoolitsus karja eest - Rõduukse taga on rõõmust särav kass, kes nõuab sisse. Tal on siputav hiir hammaste vahel. Sisse saades viskab ta hiire maha (tegele sellega nüüd ise) ja kappab kööki toidukausi juurde. Riielda ei tohi, ta on hea ja hoolitsev kass. Sina oled tema kari, tema tõi sulle süüa. Oma asi, mis sa sellega edasi teed. Teine variant on rõduukse taga vedelev hiirelaip. Ka see on sulle. Kui sa passiivseks jääd ja piisavat huvi ei ilmuta, siis panevad nad selle ise nahka, aga soovitav on vaikselt komposti visata, las näugamid püüavad uue. Muide, see on muljetavaldav, kui palju hiiri ja rotte liigub suvel alevikus ringi. Vähemalt kogu selle koju tassitud liha järgi otsustades.:)

No comments:

Post a Comment