Tuesday, March 29, 2011

Teisipäev

Miinus 9 (7). Lumepilvene külm taevas vähese päikeselubavusega. Puistasin Mauna Keale tuhka, et see kevadadooniste peenra kiiremini vabastaks. Jah, et paluks...
Vürtspeiulill idanes 100%, kõik muu ka. Peale purpur-siilkübarate. Pean ma nad tõesti mingiks ajaks sügavkülma panema, et nad idaneks? Mitte, et neid nüüd niiväga vaja oleks, aga teatud sportlik huvi tekkis küll. Ootan veel nädalakese, ehk idanevad niisamagi.
Vürtspeiulille üle on väga hea meel, sest selle taime lõhn on nagu ambroosia. Ostsin neli aastat tagasi laadalt ühe taime. Mingil põhjusel (tõenäoliselt kasvuhoonetaim)põdes ta ligi kuu aega peenras enne kui kasvama hakkas. Seetõttu seemned sügisel ei valminud ja ilma ma olingi. Kuni selle kevadeni Tagetes lucida seemneid ega taimi kuskil müüa pole olnud. Seekord rajan endale korraliku istanduse kust saab ka seemneid. Njah. Suvikute põlgur ka vahel komistab...:)
Ja on varemgi juhtunud, sest aeda ilma lillherneta ei kujuta ma samuti ette. Lillhernest on hea natuke toas ette kasvatada, siis hakkab varem õitsema. Kui mai keskel seemned kasti panna, on paras juuni algul taimed maha panna. Olen katsetanud ka varasemate taimedega, aga venisid kole pikaks. Ka otse maha külvatud lillherned läksid untsu, sest pika idanemisaja tõttu oli muu mudru endale juba kopsakad lehed ja varred kasvatanud ja lillhernel läks raskeks ennast teiste varjust välja vinnata.
Aga aeg lippab, juba kaheksa ja vaja tööle sibada.

No comments:

Post a Comment