Thursday, December 13, 2012

SOS aknalaud

Läksin eile linna loengule. Kappasime parajasti neljandale korrusele kui ühel trepimademel panin täiega pidurit...UHH! Ilmselt olid nad kõik erinevatel aegadel asutusele kingitud kuukingad. Kõik väärkoheldud 10 invaliidi kes seal vaikselt surid. Pandud uhketesse keraamilistesse pottidesse, jaksamata kasvatada uut lehte ja mitte iialgi ümber istutatud kängumas omaenda kuivanud õhujuurte kassikangasse. Ühel oli õievars kahe prognoositava kellukaga. Ptüi, ma ei saanud terve loengu vältel seda närust pilti eest.
Et kui teil on kuuking, mis pole peale kinkimist kordagi ümber istutatud, siis tehke oma lillele teene - ta on tänulik ja hakkab kohe õievart kasvatama.
Selleks on vaja tuua poest Keikkila (Eesti oma on odavam, kuid liiga turbapudine ja tuleb läbi sõeluda, kui ei sõelu, läheb juur märjas turbas mädanema) orhideesubstraati (läbi koti tundub kogu wärk tükiline olevat), mis koosnebki peamiselt männikoorest, kookoskiust jms. Sinna võib kodus juurde lisada shampa või veinipudelite purustatud korke (ainult korgipuust tehtuid), peoga kergkruusa või penoplastitükke, söetükikesi kaminast vastavalt fantaasiale, kogused ei ole üheski retseptis. Ikka peoga, eriti kergkruusa. Aga kui ei viitsi, siis pole vaja. Peenikese turbapuru võiks välja jätta, kuukinga kooresegust peab õhk läbi käima, niiske turbapudi ajab mädanema.
Tõstetagu kuuking oma pisiubrikust ettevaatlikult välja ja soputatagu vanast kõdumullast puhtaks. Kui juurte all on samblatutt, siis õngitsetagu see sealt välja - põhiline kurjajuur, mis taime ka vahel mädanema ajab. Seda pole enam vaja, teie lill on nüüd hea inimese hoole all. Need samblatutid pannakse müügitaimedele kaasa, et väike pott väga läbi ei kuivaks. Lõigatagu kõdunenud juured teravate kääridega ära. Lõikekoht tupsutatagu (desinfitseerimine)söepuru või kaneeliga ja pandagu vähemalt 15 cm-se diameetriga potti, uus istutussegu loomulikult ka, suuremal lillel võib poti diameeter olla 20cm või suuremgi. Suuremas potis ei kuiva koorepuru nii kergesti läbi ja  lill on õnnelik. Nüüd peaks potti ujutama. Paariks minutiks kaelani vette, aga mitte nii, et kuukinga lehekaenlasse või lehtedele vett satub. Kui see peaks siiski juhtuma, siis kuivatatagu salvrätikuga hoolikalt. Järgmine kastmine toimetatagu ALLES SIIS kui läbipaistva poti siseseinal ei ole enam sinna kondenseerunud "veehärmatist" näha. (Tavaliselt siis umbes nädala või pooleteise pärast uus kastmine. Talvel võib vabalt kasta pealt, hoolikalt vältides vee sattumist lehtedele. Kuuma ja kuiva suvega siis võiks ujutada, aga mitte kunagi üle 5 minuti.)
Kuukinga pott peaks asetsema laiemas anumas (õhu juurdepääs) kus on kivid ja vesi. Pott toetugu kividele, põhja kaudu saab taim siis anumast ja kividelt auruvat niiskust. Võib olla ka tavaline ümbrispott, kuid kivid põhjas, millele toetub pott. Otseselt veega juured kokku puutuda ei tohi, lähevad mädanema. Kuuking tahab valgust, aga see ei tohi olla otsene päike. Kui teil on ennast hästi tundev Aafrika kannike, siis samas valguses tunneb ennast hästi ka kuuking. Otsene päike on OUT!
Kui kuuking on uues mullasegus (mullaga on sel vähe pistmist, aga ok) juba kuu aega olnud ja kodunenud, siis võib väetada. Vedelväetist lisatagu kastmisveele täpselt mõõtes. Selles vees võiks siis ujutada 2-3 minutit.
Väetist üle doseerida ei tohi, pigem vähem kui rohkem.
Kuukingad on ülimalt lollikindlad ja igal aastal kaunilt õitsevad aknalaualilled, KUI neid ei kasteta üle, KUI neid ei jäeta aastateks oma müügipotti känguma, KUI mõne uue taimega ei tule poest taimekahjureid, KUI neil ei lasta liguneda "jalgupidi vees". Vaata oma kuukingale otsa ja tee see tükk ära. Usu, ta on sulle tänulik.:)

6 comments:

  1. Oi, suured tänud! Väga vajalik info, kas ma võin selle ablogisse lingiks panna?

    ReplyDelete
  2. Ei ma vastu pole, lihtsalt, et neid aknalauaorvukesi ei oleks.
    Kui keegi orhideeasjatundja leiab jutust mõne lillekäitlusvea, siis paluks ka sõna võtta, ma liigitaks enda orhideeasjas pigem edasijõudnud harrastajaks kui spetsialistiks.

    ReplyDelete
  3. Mul ununesid tööjuures phaled reedest esmaspäevani likku, õnneks ei juhtunud midagi hullu, sest substraadiks on jämedatükiline männikoor. Täna kõik korduvõitsevad. Kastmistihedus oleneb suuresti toa temperatuurist. Hea näitaja on ka juurte värvus - kui väga heledad võiks vees hoida juurte roheliseks tõmbumiseni. Hea on soe vesi!
    Enne ümberistutamist võiks juured puhtaks ka pesta

    ReplyDelete
  4. Tubli ja põhjalik õpetus. Lisaksin siiski, et enne kannatab kuuking välja mõne tunni päikest, aga töö juures põhjapoolsel aknal neile üldse ei sobinud, kasvatasid õievarre, siis kuivasid pungad ja kogu lugu. Tõin koju, kosusid imeväel.
    Äkki oskad ka vanda kohta nõu anda, mulle kingiti, aga põeb, loobib lehti maha. Kardan, et pime on tema jaoks, aga rohkem valgust pole mul talle praegu kuskilt võtta.

    ReplyDelete
  5. Vandakogemus puudub üldse. Tean ainult et tahab hullult niiskust ja toas kasvatada keerulisevõitu...minu jaoks liiga kõrge level

    ReplyDelete
  6. Puudub kogemus ka likku unustamise kohta. Enda omi üle viie minuti ei ujuta. Kui välja kannatas, siis see ainult kinnitab vastupidava taime kuulsust...kuid ainult teatud tingimuste täitmisel. Ilmselt, kui enamusi kuukingareegleid rikkuda, siis ta ikka ei kasva ka.

    ReplyDelete