Tuesday, September 17, 2013

Tehtud!:)

Lõpetasin eile meite pooleldi juba ajaloolise objekti - hostapeenra. Kuus tundi kive ja mulda võttis üsna võhmale. Tuiutasin süsimusta mullaga täidetud ristkülikut (kusjuures väga hea oli vaadata:)...ja tegin hostade istutamise asemel hoopis martagonide külvi, potistasin Heleni liiliad ning läksin ära õhtale. Istutamist peab mõttega tegema. Reede on ka päev.
Hostapeenrale kulus neli päeva. Kuna kõik on kõigega seotud, siis on peenrad nüüd hullult rohtus ja õunamoos endiselt tegemata.
Ilmad on endiselt imelised, suvepikendus kestab. Vahepeal õhus heljunud sügisene kargus on kadunud, täna hommikul verandaust avades tuli sealt hoopiski sooja kuiva seenemetsa hõngu.
Paistab, et täna tuleb kuivema aiaosa kastmine ette võtta. Krüsanteemid on pika vihmavahe tõttu välja kuulutanud "tööseisaku" ega mõtlegi õisi avada.


4 comments:

  1. Sul oleks justkui puhkus, et nii palju jõuad:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eimitte, võtsin kivi-mullatööde jaoks lihtsalt vaba päeva. Küll on hea tunne, et pooleli asi kaelast ära.:)

      Delete
  2. Hoi, kuhu sa martagonid külvasid ja mis martagonidega on tegemist? See ajas mu kohe ehevile :)

    No ja kade olen ka, tahaks ka pidulikult lõpetada, nt turbapeenart, aga eks ma olen sinnapoole teel.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Martagonid olid ka ise seemikud, kuid kenad värvid kõigil kolmel - valge, kollane, beebiroosa. Tegid korralikud kuprad peale. Võtsin ühest targast raamatust, mille ma raamatukogu ukse tagant leidsin ("Liiliad ja nende paljundamine") martagonikülvamise õpetuse: " Vastvalminud seemned segatakse niiske turba, liiva või perliidiga, pakitakse klasspurki või kilekotti. Läbipaistvat materjali kasutatakse sellepärast, et oleks näha idanemise algus. Seemneid hoitakse 15....21 temperatuuril (toas, köögis), septembrist kuni detsembri alguseni. See periood, olenevalt seemnete vanusest, võib kesta 3....6 kuud. Detsembri algul paigutame seemned samas pakendis jahedasse, 2...4 kraadi (kelder või külmik), kuni idusibulakeste moodustumiseni. Tavaliselt ilmuvad esimesed idusibulakesed juba jaanuari lõpus, massiliselt aga veebruaris-märtsis. Aprillis külvatakse. Enamikule seemnetest on ilmunud idusibulakesed. Selline seeme külvatakse koos substraadiga külvikasti, hoitakse soojas (18...22 kraadi) ja valgus. Peagi kasvab leht ja taim hakkab arenema ning kasvama. Sügiseni on pikk soodus kasvuaeg. Selle aja jooksul kasvavad taimed tugevaks, neid võib ümber istutada üksiktaimedena pottidesse või hoida külvikastis ületalve ja istutada alles järgmisel kevadel. Osa seemneid võib aga tärgata veel järgmisel aastal.Saades aga seemend hilja, on otstarbekas hoida neid varakevadeni külmikus ja alustada mais soojendusperioodiga, nii, et nad oleksid valmis kevadel pärislehte moodustama."

      Delete