Sunday, September 15, 2013

Võhma Juurikas on võrratu!:)

Mida teeb aiahoolik laupäeva hommikul? Tuhnib nimekirjades, vuhiseb aeda, kaevab välja üht koma teist, pakib sibulakesi kottidesse, varustab nimedega, põrnitseb hetke oma olematut maniküüri, topib siis sibulad koos pisikese nõmmkanni potiga ridiküli, haarab taimekoti ja kõnkab rongi peale.

Võhma Juurikas toob saabujale muheluse näole - taimemüüjaid on poole rohkem kui kaks aastat tagasi, silm fikseerib isegi paar-kolm harulduste pakkujat  ja mis peaasi - käib hoogne kauplemine liiliatega, kuid need ei ole kuivanud juurikatega pisikesed hollandi omad, vaid "pane mind maha ja ma õitsen nagu loom" sibulad.
Toimub varem kokku lepitud kohtumine salapärase liiliadiileriga. Kaup on aus. Saan enda valdusse kopsaka koti. Mälus rullub lahti konteksti sobiv tsitaat liiliaraamatust "Liiliasibul sisaldab palju tärklist ja muid toitaineid ning siberis kasvatakse neid toiduks. Liiliasibulatest valmistatud toitev roog meenutab kartuliputru." Need on pastelltoonilised LA hübriidid liiliakasvataja oma aiast ja selle kotiga Siberis nälja ei jääks.:)
Siis on mitu kohtumist heade sõpradega, taimevahetus, liiliasibulate jaotamine, peenrajutud.
Lõpuks panen pambud Kristiinemaa perenaise juurde raamatupoe "tagaruumi" ja lähen jahile.
BA letis on jälle "kõik hea juba ära olnud" (see rong tuleb ikka nii hilja sisse), aga teised teavad rääkida haruldasest epimeediumist, mis saadaval olevat olnud ja ühel isegi osta õnnestunud. Vähemasti on letile jäänud mõned potid seda huvitavat rootsi kullerkuppu, kelle lehed oleks nagu plastikust pressitud.
Lätlaselt ostan kaheeurose hiigelsuure potsaka sibullooma (Aasia liilia), kelle nimi on `Eyridike`, teised liiliad on kõik kirjud või kahevärvilised, huvitavaid puhtaid toone peale valge ei esine.
Taimetalude uhkete väljapanekute ääre peal on üks pealtnäha "ohutu" väljanägemisega müügiplats, kuid järgmisel hetkel oiman, et see aednik kasvatab sarnaseid taimi, mis minagi. Sealt ostan kaks põnevat kolmeeurost epimeediumi. Siis lähen uurin Aavikuemanda uhket väljapanekut, kuid minu miniaia huvigrupist jäävad kõik need suured taimed väljaspoole.
Kolm tundi kaovad nagu mutiurgu, isegi kirbukale ei jõua. Juba on aeg rongi peale minna. Mul on vaguni kõige ilusam ja väärtuslikum pagas, pealt paistavad uhkelt välja hostade `Paul`s Glory`, `Liberty` ja `Paradigm` lehed ja koti põhjas on liiliate ja muu hää kõrval ka Hansoni liilia, pisike punane martagon ja `Krasnaja Shapotška`.:)

3 comments:

  1. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  2. Seda minagi, et võrratu ja seda räägin ma kõigile, et Võhmata ei saa kuidagi. Aga näe, millega ise hakkama sain. Hea vähemalt, et ta Sinu lootusi ei petnud.

    ReplyDelete
  3. Ma jõudsin ka ringi käima alles siis, kui kõik põnev vist otsa saanud oli. Igatahes peale kotitäie nartsissisibulate ja Järvseljalt tellitud asjade ei ostnudki eriti midagi. Ahjaa, punane merikann Hannustilt ja kanada vesileht sellelt lätlaselt.

    ReplyDelete