Thursday, October 10, 2013

Sügise kuldkollane palg...

Eriti vahtrad ja tammed. Kodutänavat mööda promeneerida on lausa pidu - nii mitmevärviliseks on maailm järsku saanud. Eile tibutas küll vihma ja hallid taevad jne, kuid õues on veel mõnusalt soe.
Aias hakkab vaikselt värvuma karvane viirpuu. Eks osalt marjade ja osalt ka sügisvärvi pärast sai tema just aiavärava kõrvale istutatud. Noor veel alles (marju netu), aga hakkab ka juba põõsa mõõte võtma. Kaselehine enelas leegib nädalapäevad kõrgpeenras ja näeb väga kaunis välja, tanaka pärgenelas alles sätib värve. Tema pole veel päris õiget leidnud.
Ja kui muul ajal on peenardel palju kõikvõimalikke õisi, ning lehtne kraam jääb tagaplaanile, siis oktoobris võtavad teatepulga üle krüsanteemid, astrid ja helmikpöörised.
Helmikpööriste lehed muutuvad peale külmanäpistust eriti erksavärviliseks. Azuuraster näitas esimesena õisi, imeline helesinine habraste õite puhmik, nüüd avanevad ka madalad astrid. Jätsin neist aeda vaid kaks varasemat, sest teistega juhtus pahatihti nii, et enne tuli lumi maha kui nad õitsema jõudsid hakata.
Üleeile käisime pankranniku serva peal ühte imekaunist aeda vaatamas. Tiigivees peegelduv lõputult pikkade okstega halapaju, vanad uhked okaspuud, muljetavaldavalt mitmekesine kooslus istutusaladel, alpitaimede peenar, kust ma pooli nimesid üldse kuulnudki polnud ja rosinaks sillake üle stiliseeritud oja teemajakese juurde. Teemaja oli ehe (aknast sai natuke piiluda:).
Õhtul pugesin raamatuga põhku. Sopsti! - varsti tuli ka Härra Tibu ja hakkas unetualetirituaaliga tegelema. Kuna kassiisand selle püha tegevuse juures nii koomiliselt tõsine on ja üldteada on fakt, et  teda sel ajal mitte segada ei tohi, siis tekkib pahatihti kiusatus natuke narrida. Minul vähemalt küll. "Tibu, missa teed seal?". Ta lingutas kõrvu, tegi nagu ei kuuleks ja poleeris ennast edasi. "Tiburull, tupsununnuke-ene, tibu-tibu-tibu!", kasutasin ma eriti kiusakat moosihäält. Ta katkestas kõik tegevused, keeras hästi konkreetselt selja ja istus sel moel minutikese. Siis poleeris ennast edasi. Nujaa, või ma teda üldse kiusaks kui ta sellest välja ei teeks.:)
Kass kiusatud, päev korda läinud, nüüd võis jälle raamatusse tagasi kukkuda.:)

No comments:

Post a Comment