Tuesday, December 31, 2013

Aastalõpu inventuur

Pluss kolm, mahe lõunatuul ja täitsa elus aed hingamas äraootaval aeglasel rütmil kuigi... mingi sügav talveuni see nüüd ka ei olnud. Sügiseste ümberistutuste jäljed olid tasaseks vajunud, täitsin lohke, et muhkudel kasvavad aarded väga ilmastiku hooleks ei jääks, rohisin, muldasin ja uurisin niisama olukorda. Massilisi ninade väljapistmisi näha polnud, krookused olid veidi kärsitud, kuid tulpe ega nartsisse polnud ühtegi näha. Kummaline on see, et sellel soojal talvel pole täielikult uinunud kõik hostad. Vedasin peenardele päris palju mulda, et liiga avalikud pungad kenasti ära katta. Üllatuslik oli ka see, et ahtalehine pojeng, mõned epimeediumid ja osa kullerkuppe näitas samuti pungi. Tõmbasin jälle kõigile "teki peale". Kena soe on praegu küll, aga külm võib tulla ette hoiatamata. Positiivseid elamusi pakkus sinilillenurk, kus avastasin, et valgel Transilvaania sinilillel on pontsakas õienupp ja suvel veidi muret teinud topeltõieline roosa sinilill on ka täitsa hea tervise juures. Üle tasub vaadata eriti hilissügisesed istutused. Kui maapind piisavalt ära ei jõua vajuda, siis surub külmunud muld taime maa seest välja. Nii oli juhtunud meite minikuusega selle lühikese külmaperioodi jooksul. Külili ja juured puhta paljad...Jälle, ikka tekk peale.
Toas õitseb dendrobium kingianum ja valge väikeseõieline kuuking. Olen loobunud katsetamast igasuguste imekaunitega ja jäänud rahule nendega kes minu juures vastu on pidanud. Need on kuukingad, sinikäpp, dendroobiumid, paar kattleiat ja mõned cambrialaadsed lõhnavate õitega tegelased. Värske uustulnukana troonib kummutil väike ja metsikult veatu välimusega araukaaria. Mmmh!...sellistest kuuskedest mets võib olla eraldi vaatamisväärsus:)...Aga muidu on maailm täitsa valmis tehtud ja uus aasta võib tulla.:)

7 comments:

  1. Tegin ka üle tüki aja tiiru, meil küll sinililled ei kavatse õitsema hakata. Kaua väljas olema ka ei kippunud, kõle tuul tahtis kõrvad küljest tirida. Head minekut vanale ja ilusat uut!

    ReplyDelete
  2. mina elan mingis kummalises kohas, mitte ühtegi ninaotsakest ega liigset punga, väga stabiilne keskkond, täna on külm ka, ainult 1 kraad sooja :D ja veelkord head aasta vahetamist :D

    ReplyDelete
  3. Head Uut Aastat! Hea blogi Sul!
    Naljakas, lähed 31.detsembril kesköösel õue ja isegi mütsi pole vaja, mõnus. Loomadel ja taimedel on ilmselt lund ja mingit külma siiski vaja, kuid ise küll ei tahaks.

    ReplyDelete
  4. Tänan, heade soovide eest. Kaunist ja õnnelikku uut soovides.:)

    ReplyDelete
  5. Head ja heade taimeuudiste rohket uut aastat!

    ReplyDelete
  6. Olen alati arukaariaid imetlenud. Nüüd siin, Floridas, olen pettunud neis. Nad on pikad, kõverad ja kuidagi nirud. Niipalju siis soojst kliimast!

    ReplyDelete
  7. Hilissügiste istutuste tähelepanek oli küll hea. Vaatan enda omad ka üle.
    Minu aias on pungad puispojengil, see on ilmselt halb. Saabus mulle ootamatu kingitusena. Nartsissid on otsad välja ajanud. Muud magavad.

    ReplyDelete