Friday, September 26, 2014

Hea raamat.

Diane Setterfield "Kolmeteistkümnes lugu".
Kui tavaliselt on raamat lihtsalt raamat...ja selles jutustatud lugu on lihtsalt veel üks stoori, siis vahel on mõnega teisiti. "Kolmeteistkümnes lugu" võiks alata pealtnäha surmigavalt, kui ta poleks nii pagana hästi kirjutatud. Bibliofiilist isa raamatute keskel üles kasvanud tütreke vaimustub biograafiatest. Noor daam on üleni raamatumaailmale pühendunud ja kirjutanud ise juba nii mõnegi elulooraamatu. Ühtäkki saab ta pakkumise, millest on raske ära öelda. Tuntud menukirjanik, kelle päritolu ümber on mähkunud sadu müstifikatsioone, palub Margaretil kirjutada üles tema perekonna lugu. Ekstsentriline vana daam peab rasket võitlust surmatõvega ja teab, et pääsu ei ole. Seekord lubab paadunud väljamõtleja rääkida tõtt ja ainult tõtt. Margaret võtab väljakutse vastu. Vana kirjanik alustab oma jutustust. Mida edasi, seda kummalisemaks see lugu läheb ja Margaret tunneb, et ta peab vastu astuma ka omaenda deemonitele. Olen poole peale jõudnud ja söandan tunnistada, et aasta jooksul loetud raamatute hulgas paigutaksin esikümnesse...kui mitte esikolmikusse. Soovitan soojalt.

6 comments:

  1. Võtsin terve eelmise talve hoogu, et end lõpuks kohalikusraamatukogus lugejaks vormistada. Vahepeal kolis raamatukogu teise kohta ja ma ei tea, kuhu täpselt. Peab rahulikumate aegade saabudes uuesti käsile võtma, sest kõike ometi ei jõua endale koju soetada.

    ReplyDelete
  2. Meie oma on õnneks ühe koha peal, aga rahastatus näikse viimasel ajal vist kehvapoolne olevat, sest viimasle aastal on kogu aeg nn järelnoppimise tunne ja hea raamatu peale sattumine on tõeliselt terav elamus.

    ReplyDelete
  3. Aitäh viite eest. Meie kohalik raamatukogu on päris hea varustatusega, ehk leian ta üles.

    ReplyDelete
  4. Ma ei tea nüüd täpselt kas Futu raamatukogu kasutab tarkvara RIKS või URRAMit, aga enamasti peaks neil olema ka maakondlik RVL s.t. raamatukogudevaheline laenutus. Teil peaks seal äkki tellida ka saama, üle veebi?

    Igatahes väga tore, et Futu on hooaja avanud. Muide, meie raamatukogul on päris hea soovitusblogi http://lugemissoovitus.wordpress.com/ mõnikord on sellest lugemisvara valimisel abi.

    ReplyDelete
  5. Mul ei olegi hooaega, loen kogu aeg kui mahti saan. Suvel vähem, talvel maniakaalselt.:)

    ReplyDelete