Saturday, November 17, 2012

Hämar vaikne laupäev

Kuus kraadi plussis, tuuletu - just paras mõnus ilm, et aias veidi siblida. Liiatigi, et pervo minus on juba kaks nädalat aknast õue vaadanud ja mõelnud, et mis nipiga saaks küll Futu õue peenraid korrastama, sest seda on LIHTSALT JÄLE VAADATA ju. Ok, täna ma siis läksin, tegin ära. Riisusin peenardelt lehed, näpsisin umbrohtu ja lõikasin hiliseid pealseid.
Kalendris eksinud liilia läks aeda tagasi. Pokumehe päiksekollase krüsanteemi kaevasin koos potiga maasse ja katsin tammelehtedega. Kevadel peaks temast palju ilusat istutusmaterjali saama. Sidusin ebakorrapäraseks muutunud Hollandi jalaka Wredei uuesti kenasti kokku ja aia külge kinni, et ta enam ei tuigerdaks ning võtsin kuusehekil ladvad maha.
Ladvad ja muud kuusepuru läks budleiade, parukliilia ja viali priimulate katteks. Ühe Viali priimula jätsin täitsa katmata. Kui katse, siis katse.
Peenarde siblimise käigus hakkas silma igasuguseid nähtusi. Vaieldamatult KÕIGE hilisem õitseja aias on sügiskrookus. Muidugi, selleks, et tema täit ilu näha, tuleb õied lõikelillena tuppa tuua. Soojas lähevad nad lahti.
Pakane ja lumi ei olnud silostanud püsik-lobeeliat ning hakka või vaikselt uskuma, et kuuldused tema talvekindlusest võivad tõeks osutuda.
Mesitähe ninaotsakesed olid mullast väljas. On see hea või halb? Ja endiselt näitas ligi 5 cm pikkuses pealseid üks kobarhüatsindi sort. Sama küsimus. Eks kevadel ole näha...



3 comments:

  1. Suur osa uuematest kobarhüatsintidest ongi sellised, et kasvatavad sügisel suure lehepuhma, mis kevadel üsna räsituna lume alt väljub. Siis tahaks kohe välja visata need sasitekitajad - kuni puhkevad õied jälle lepitavad. Olen palju erinevaid prooviks soetanud, kuid nimed sassis ning nüüd ei oskagi kindlalt pakkuda mis nime all võib osta neid "ilusaid sügavsiniseid, mis sügisel lehti ei kasvata". Vana-aja siniseid paar tükki aias oli, kuid nelja aastaga ei ole nad veel arvestusväärselt peljuneda jõudnud. Kindlalt kasvavad sügislehed armeenia kobarhüatsindile "Blue Spike".

    ReplyDelete
  2. Minul on see ainuke, kellel pealsed väljas, nime päris täpselt ei tea, aga välimuselt tegu hüper-super-topeltõielisega. Kõik teised kobarhütsindid (tavaline, laialehine, kollase otsaga, roosa ja valge) ei ole pealseid kasvatanud.

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete