Tuesday, May 14, 2013

Mida tehakse laias maailmas, ehk teised aiad on ka huvitavad.

Eile läksime liikvele, käisime külas. Oli hulganisti uusi huvitavaid sorte, liike ja palju kauneid vaateid. Kevad on võrratu! Kevadel kohtab ka udupehme karvaga suuri armsaid kutsikaid. Tõesti, üks imeline loomake. Hästi rahuliku olemisega juba omamoodi vaikselt väärikas, toredate heade rumalate silmadega...ja see võrratu paks pehme kasukas. Ma ei saa väita, et Himaalaja mastfil pole oma võlu, ohjah, hakka või vanuigi veel koerainimeseks...:)
Taimepoode sai ka korralikult traalitud ja kummaline küll, et kevad juba täies vinnas, koduaias taimed ammu maa seest väljas, kuid kaupmehed (JP ja Bauhof) ei kauple. Meiesugused ju ostaksid igasuguseid põnevaid taimi, näiteks neid, mida kahes külastatud aias hulganisti näha võis ja kõigil ammugi veel pole:), kuid taimepoed müüsid hoopis võõrasemasid(!), maasikataimi ja eelmiste aastate klassikat nagu kukeharjad, viis-kuus sorti paljunähtud helmikpööriseid, päevaliilia `Frans Hals`ning veel paar kulunud nime ja natuke uskumatu oli paadunud püsilillefännina neis suhteliselt püsilillevabades saalides ringi jalutada.
Aavikuemanda taimepoe kohta seda öelda ei saa, sääl pakuti küll seninägematuid asju (huvitavad hortensiad, pojengid, roosid ja teised püsikud), kuid kuna mu suurte lillede limiit aias on niigi kuhjaga ületatud, siis hoidsin sedakorda madalat profiili ja nuumasin lihtsalt ainult silma.
Ja kahetine on see mu ruumimõõtmete ihalus (seal on hea, kus meid ei ole:) - Suuri aedu nähes tahaks niiväga, et oleks võimalik produtseerida tõelisi vaateid, tõelistele maastikele, teisalt aga...kust võtaksin ma selle aja? Nii, et peab ikka oma väikse aiaga rahul olema ja pole siin miskit...:)
Eile tuli lõpuks ometi veidi ka vihma.

6 comments:

  1. Noh, kus on pildid neist taimedest, mida "kõigil veel ammugi pole" või vähemalt nimi.

    Ülejäänud nurinast võib järeldada vaid seda, et sina ise oled oma taimeharrastuses järgmisele astmele jõudnud :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fotosid pole, on vaid vaimustus hinges.
      Peab ise teiste aedu vaatama minema, liigirikkus oli muljetavaldav tõesti.:)
      Aga minu vaikne nurin suurte taimekaubamajade suunas puudutab täitsa lihtsaid asju...müügile ootaks kõikvõimalikes värvides ja vormides priimulaid, kes praegu täies õies võiks olla ja ostjaid ahvatleda, kõrvikpriimulate värvikirevaid sorte, aubrieetasid, uute helmikpööriste sorte, alpimättaid, epimeediume jne.

      Delete
    2. Suurtel kasvatajatel on oma plaan - kasvuhooned peavad olema kogu aeg täis just seda kaupa, mis antud aastaajal on soodne kasvatada ja mida massiliselt ostetakse. Parem ongi, kui ainult ühekordseks kasutamiseks nagu enamasti talviseid priimulaid. Praegu osta karbiroose, võõrasemasid ja kui oled veidi kokkuhoidlikum ja hakkajam, siis suvelillede beebitaimi. Veel osta tomatitaimi ja kurgitaimi ning viljapuid. Soovitav on ka suvelilleampleid osta. Olgu, siin sulle mõned armsad karukellad täitsa pealekauba.

      Püsikuid saab rohkem juuni algusest. Siis esimene suvelillelahing möödas. Müüja seisukohast pole vähetähtis ka see, et püsikute õitseaeg on enamasti lühikesevõitu ning soodsat müügiaega seega vähem. Mida sa hakkaksid peale oma aiapoe riiuleid täitvate õitsemise lõpetnud priimulatega, ah? Talvel aga läksid nagu soojad saiad, tassi ainult ette.

      Delete
    3. Jah, mõistetav, kuid alati on kaks poolt. Või lausa kolm. Kaupmees, ühesugused kliendid...ja need teistsugused kliendid. Õietuid priimulaid ostan heameelega kui on kenasti nimi ja õievärv juures. Praegugi mul mitu pimeostu kõrvikut ja kerapriimulat aias. Hind võiks natuke madalam olla, et siiski väike risk, et ühesugused sattuvad.

      Delete
  2. Kevad kisub tõesti maailmas, olgu siis või siinsamas kodupaigas, ringi rändama, naabrid, puukoolid ja aiaärid üle vaatama. saama-või uudishimu, ei saagi aru.
    Kutsikaid ei tohi kuskil lähemalt silmitseda, siis käib alati kuskilt mingi jõnks läbi:) Ehk aitab kändudest, kividest ja taimehullusestki:D
    Sügisel virisesime saju üle, nüüd oleme õnnelikud kui paar piiskagi kuskilt poetatakse:D Inimene on alati olnud uurimist väärt olevus

    ReplyDelete
  3. Inimene on väike, soovid alati suuremad...:)
    Aga see kutsik oli nii paduarmas olevus.

    ReplyDelete