Tuesday, August 20, 2013

Vaiksete augustiõhtute õunahõng...

Vaikus, õunalõhn, astelpajumarjade aina märgatavamaks muutuv puna ja viimse rohutirtsu kulunud viiuli kähedad viisid - tüüpiline augusti eelviimane nädal.
Nagistasin terve hommikupooliku pealseid lõigata ja sättisin veidi ka aiamustreid ringi. Rohida suurt enam vaja ei ole, ka umbrohi on aru saanud, et kõik head ajad on juba ära olnud.

Istutasin veidi iiriseid ümber, lõviosa jääb siiski nädalavahetuseks. Nagu ka piltide plõksutamine, mis täiesti unarusse on jäänud. `Skinwalker`õitseb ikka veel. On veel massiliselt sügisheleeniumi ja naabri aiast paistvaid flokse. Siilkübarad ja päevakübarad on imekaunid. Hiljuti läks õitsema  mandžuuria kivirik ja nimetu lõhnav hosta. Krüsanteemid ei ole veel alustanud.
Karvane kõreliilia seab õiepungi valmis, aga teise kõreliiliaga on veidi veel aega, tema alustab hiljem.
Toas on kolm luksuslikku õit avanud kevadel halastusostuna tulnud kattleia. Ei mingit suurejoonelisust a la "ma õitsen üks kord kahe aasta jooksul ja te näete mu õiepungi kaks kuud kasvamas ja kasvamas ja kasvamas...". Ta lihtsalt sebis endale nädalaga pungad, sirutas need teise nädalaga üle laua serva ja tegi kolmanda nädala alguses lahti. Lihtsalt. Muidugi lõhnab see õnnistus väga peenelt nagu kattleiadel ikka kombeks.


5 comments:

  1. Mu eelmisel aastal lätlaste käest sebitud neljast krüsanteemist ei elanud ükski talve üle. Olen nii urr selle peale, sest mulle krüsanteemid jubedalt meeldivad, aga pidama ei saa ühtegi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kui mu noorukesed paljunevad, ei ma kade ole, saad minu käest uued. Praegu ei tea veel kõigi värvegi, marupõnev on oodata, et millal ometi ja miuksed ometi.:)
      Krüsanteemid olen sedasi pidama saanud, et põuaga vaatan, et kastetud saaks ja istutatud on täispäike, liivasem muld. Kuigi ta peaks olema kuivema koha taim, siis kui põuaga omapead jätsin, siis oli talvitumine väga kehva.

      Delete
  2. Sa oled lihtsalt rohenäpp ja ükski kattleia ei suudaks sellele vastu panna :)

    Saaks minu umbrohi ka aru, et ei ole siin miskit kasvamist enam. August on mõnus

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ei see näpuvärv loe miskit...:) Teine kattleia suudab jääda endale kindlaks ja õitsebki ainult kahe aasta peale korra. Siis on kohe suursündmus, jah.

      Delete
  3. EEeee....näpuvärvist vist ikka oleneb ka miski, mõne käes ei õitse taimed ka kahe aasta peale korra.

    Lugesin kuskilt eestpoolt, et teed juba kokkuvõtteid, mu meelest on hooaeg alles poole peal. Küllap jõuad Sa ka veel ühtteist puhkemas näha, juurde muretsemisest rääkimata:D

    ReplyDelete