Friday, May 2, 2014

Aasta kõige ilusam aeg.

Puude võrades on juba paar päeva heljunud roheline vine, veel nädalake ning metsad saavad kahiseva lehekuue ning see on nii tavaline kuni sügiseni välja. Kuid praegu...Maailm on nii uus, kõik lõhnab ja võiks ehk ka lokata kui niiskust rohkem oleks. Vihma järgi on juba pikemat aega küsinud ühteviisi nii priimulad kui alpitaimed.
Loodus on kalendrist hetkel 10 päeva ees. Tavaliselt lehtivad metsad meite kandis umbes kümnenda mai paiku.
Eile oli tormiline päev kahe aiaekskursiooniga imelistes aedades, mis lõppes tänumeeles kiviktaimlataimede istutamisega. Tõelist aiahoolikut ei sega isegi vihmad-tuuled kui nupsikud on vaja mulda saada.:)
Õnneks algab järgmisest nädalast puhkus. Hädasti oleks ka oma aias tekitada mõni vaade.:)
Külas nägi neid lausa igal sammul.
Kevad lihtsalt on niisugune istutamise aeg - isegi e tegi algust pisikese maitsetaimepeenraga rõdukastis. Panime sinna kasvama aedmaasika, kuumaasika, murulauku, õunmünti, suureõielist kivikressi ja kanget piparmünti. Sai üks kena kooslus. Kujutasin ette kuidas ka e aiapisikuga nakatub ja oma rõdust kõigest paari aastaga silmipimestava konteineraia teeb. Klaasiga rõdu maja sooja külje all on ju nagu botaaniline kängurutasku, kus saaks kasvatada viinamarju ja suuri lopsakaid eksootilisi õisi.
Miinus neli koma viis, aed on vihmast kastetud, vihmaveetünnid täis ja päike hakkab tõusma.
Aga eraldi teema on aiavaatamine. See lihtsalt ON selline nähtus, millest peab kirjutama.:) Korralik aiavaatamine võtab aega umbes kaks tundi ning see ei olene üldse aia suurusest või õitsevate taksonite hulgast (normaalse aiahooliku aias õitseb tegelikult alati midagi, küsige talt kontrolli mõttes näiteks detsembris õistaimede kohta - ta lippab aeda, siblib lume pealt ära ja voila! seal need õied ongi:). Aga sellest ei tahtnud ma rääkida...niisiis, asjassepühendatud isikud imetlevad ühte mätast teise järel ja räägivad kivirikest, nõmmkannidest, mägikannidest, kukeharjadest, priimulatest ja lumekuppudest ning neile endile on see kõik nii huvitav, et nad ei tajugi aja kulgu. Ja kui aiale ring peale tehtud, siis selgub, et ikka läks ca 2 tundi.:)

5 comments:

  1. ilus on praegu tõesti ja eilne vihm muutis tänase aia, kõik on saanud topeltkõrguse :D

    ReplyDelete
  2. Paistab, et kui teie poole jagatakse topelt öökülmasid, siis lohutuseks saadetakse korralikumaid vihmapilvi. Meil tünnides heal juhul 5 cm lisa tekkinud ööga.

    ReplyDelete
  3. Eilne vihm tegi tõesti imet, värvid on kirkad ja taimed viskasid suure mürinaga pool kasvu juurde. Mets on õnneks veel heleroheline, aga mitte enam hiirekõrvul, vaid täies lehes.
    Mina saan Sinu lubatud 2 tunniga vaid piskukese oma aiast vaadatud :D

    Istutamine on tõesti üks suur nauding, jätkugu Sul teda pikaks.

    Meil on järg üksikute lumehelveste käes.

    ReplyDelete
  4. Eriti head kasvu on ilmutanud võililled ja naadid. Kohutav, ma enda arust üleeelmisel nädalavahetusel rohisin kõik ära :(, Aga aiavaatamine on ajamahukas tõesti. Isegi omaenda aias on lihtne tunniks-paariks kaotsi minna.

    ReplyDelete
  5. Vaadete loomiseks läheb? Põnev. Sa oled ilmselt loomingulises palangus, nii mõnus aeg, eriti kui juba tead, mida tahaks teistmoodi näitama hakata.

    Oleks vaja ka mõnd inspireerivat retke ette võtta, aga kesknädalal juba paistabki.

    P S pahaaimamatu nakatamine aiapisikuga on omaette lõbu :D

    ReplyDelete