Friday, May 16, 2014

Aia eraelu.

Aednik planeerib, ehitab, istutab ja saavutab enda jaoks justnagu mingeid töövõite, puhkab kujutletavatel loorberitel, kuid aiandus on tegelikult paljupalju mitmetasandilisem. Sel ajal kui emand aia teises otsas kiviktaimlaga puskleb, ilmuvad astilbede vahel mullast pisikesed kolmetised lehed. Need on ideaalsed ja veatud oma miniatuurses ilus. Tema on sinililletaim. Kas tõi tuul või putukad või leevike, vahet ei ole. Selise "umbrohu" vastu pole mul kunagi midagi.:)...ja see on ka peamine põhjus, miks ma taimede vahel multši ei kasuta. Isetekkelised on aia eraelu ja see on väegade põnev..:)
Vihmane maikuu on äratanud metsikud martagoniseemikud jugapuu all. Liiga temperamentse ümberistutusega õnnestus paar aastat tagasi oma tavalistest roosadest martagonidest peaaegu lahti saada. Viimane, kes kolis koos jugapuuga ja elabki põõsas sees, jäi alles ja on ilmselt endale järelkasvu külvanud. Luban, et ei sega rohkem vahele. Martagon on mõnes mõttes nagu kass, kes kõnnib omapead - kui teda ei puutu, siis kõige kaunimad ongi need omatahtsi kasvanud kolooniad. Eriti kui ma mõtlen mesilamaa talu martagonidele...
Isetekkelised on ka puuriida külje all kasvama hakanud tumeroosa madal priimula, kümned nurmenukud, jaapani enela pojuke emapõõsast 3 meetri kaugusel jne.
Tänaseks sai kiviktaimla põhijoontes püsti pandud, jääb vaid kruusaga ümbritseda ja veel mõned taimed istutada, aga see loksub alles ajapikka paika. Kuskile kiiret pole. Ka majaäärne kiviala saavutas oma lõpliku välimuse alles järgmisel suvel.
Siin on aiapäkapiku portree.

Ja siin paar päeva hiljem...


Minu jaoks uued ja huvitavad õied. Kõrge priimula

Veel üks imeilus kõrge priimula

Ja valgeõieline kõrge priimula.

Anemonella elas talve väga kenasti üle. Õis on beebiroosa.


Kass keset tallermaad "Ma jõuan alati selja keerata kui sa mu sihikule võtad!":)


Alpinupsikud ootavad oma aega.

Aia eraelu - jaapani enela taim keraslille kõrval

Kiviktaimla teine ots - pooltöine vaade kahe murulaugu, kolme elupuu ja kadakarohelise pingiga

 Vaated vaadeteks, kuid võimatu on mööda vaadata kui tihe bellevaalia valmistub õitsema. :)



10 comments:

  1. Oi, küll Sul on seal ilus! Kui Sa esialgu aiapäkapikust kirjutasid, siis ma ei osanud sellest midagi mõelda aga vot sellised päkapikud mulle juba meeldivad. Ma olen Su kiviktaimlast juba praegu täiesti vaimustuses ja see pole isegi mitte valmis veel mitte :D

    ReplyDelete
  2. päkapikk on igatahes aus :D ja see aia salaelu on põnev, minul hakkab see juba tormiliseks muutuma tänu turbamultšile ja sellel, et ma eelmine aasta ei raatsinud seda mullaga segi kõblata :D

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  4. Halleluuja, pildid! Ja kui huvitavad! Üks väegade peenike werk on seal sündimas! Ja juba olen ärevil, mu 225 mägisibulast ei paista ükski selline, kui Sul seal pildi peal on!

    ReplyDelete
  5. Oooo, see on juba praegu sõnatuks võttev ja mis sealt kõik veel tulemas on :)
    Salaelu on tõesti põnev, ma leian kõikjalt üllatuskülalisi, mitte ainult neid, mida oma taimed külvavad, vaid ka kuskilt mujalt saabunuid. Kui nad külvata tahavad, siis mults neid küll ei sega, täidisõelise sinilille leidsin kivide kaenlast ja täisiõielise võsaülase krgkruusalt.

    ReplyDelete
  6. Nojah, eks ta üks poolik asi ole. Aga ega üks aed ei saagi kunagi päris valmis.:)
    Tistoule: Mägisibula nimi on `Sioux` ja kui ma ta ükskord maha istutan, eks panen siis paar tykki potti ka.:)

    ReplyDelete
  7. Nii põnev on jälgida neid sündimislugusid ja siis arenemist ja siis kõike seda rõõmu mis inimene tunneb koos loomisega ja kogemistega. Jõudu ja kauneid hetki Sulle. Väga põnev igatahes. Mul on see kiviktaimlalisus veel kusagil kaugetes plaanides,aga olemas. seni vaatlen teiste kätetööd ja loomisi.

    ReplyDelete
  8. Imeilus! Ja mis lahe viis võrratut murulauku eksponeerida.
    Mina harrastan ka väga palju just isetekkelist aia eraelu.

    ReplyDelete
  9. See 'Sioux' on mul puudu küll! :)

    ReplyDelete
  10. Tegelikult ma nautisin seda momenti!!!:)...see on see, kui keegi ütleb, et tal on mitusada, aga just seda ei ole.:D
    Valisin ta ise ka teiste hulgast välja just selle kreisi värvi pärast. Kuid nüüd kummitab mind hoopis üks teine kooslus kus tume maohabe `Nigrescens`oli kokku pandud väga helerohelise mägisibulaga. Kui sul juhuslikult peaks sellist (kõige helerohelisem peenral) mägisibulat leiduma, siis on kaup täitsa koos.:)

    ReplyDelete