Tuesday, July 24, 2012

Vihmase puhkuse teine päev.

Seekord täiesti ilma imelike äratusteta hommik. Kohvihetk verandal, rahutu viiekilone krae, astilbed ja liiliad õitsevad nagu jaksavad, elu on lill.
Ehk õnnestub täna alustada uue peenraaluse rajamist. Hetkel ei saja ja eilse tiheda vihmapladina kordumist justnagu kah ei lubatud. Mullahunnik on märg, tuleb porine päev.:)
Imetlen liiliaid. Nõnda palju erinevaid värve ja vorme. Ja lõhnu....eriti kuningliiliad, kes lõhnavad lausa unustamatult, suure maheoranzi liilia nõrk värske aroom meenutab kaudselt shampooni ja tumeda `Night Flyer`i oma mingit peent tundmatut parfüümi. Astilbed ruulivad kolmes värvitoonis - vana lõheroosa, tumeroosa ja lumivalge. Muus mõttes on aed nagu dzungel. Meeletu lopsakus, uskumatud kõrgused, määratud lehemassid...
Ootan päevaliiliate avanemist. Kõigil on õienupud peal kuid õiteni jõuavad mõned vist alles paari nädala pärast. Peale õitsemist hakkan neist vaikselt loobuma. Liiga palju silo...või siis lihtsalt pole minu ja paljukiidetud päevaliiliate vahel erilist tõmmet.
Ka piredavõitu `Skinwalker` ehitas endale õievarre. Ilmselt puhkeb augustis.
Eile õhtul sai läbiligunenud metsas kah üks tiir tehtud. Seeni polnud, rohi oli kõrge ja ehk oleks päevavalgust veelgi jätkunud, kuid pilvealune õhtu kiskus üsna vara videvikuks.

4 comments:

  1. Kui päevaliiliaid välja viskama hakatakse, panen end järjekorda :). Mitte et ma neid väga fännaksin, aga mul üks plats vajab hädasti seda tüüpi taimi. Isegi sordil ja õievärvil pole suuremat tähtsust.

    ReplyDelete
  2. Järjekorda pandud.:)
    Ega tavalist siberi võhumõõka ei taha? Sidrunkollane päevaliilia on ka saadaval. See mis natuke peale Middendorffi päevaliiliat õitseb (tugeva lõhnaga).

    ReplyDelete
  3. Kui Sa mõtled tavalist pseudacorust (mitte sibiricat), siis tahan küll. Mul küll nats on teda, aga 70m2 tiigil on ikka sigapalju kaldajoont, ei jõua oodata, millal paljuneb. Sidrunkollast päevaliiliat tahan ka, ruuge kasvab mul endal umbrohu eest, seda võin laialt teistele jagada.

    ReplyDelete