Wednesday, June 9, 2010

Taimevahetus on lahe!:)

Ma ei väsi märkimast, et teiste aiad on huvitavad. Nii põnev on tõdeda kuidas või mis. Kuidas mõni taim seal ennast parimas konditsioonis välja on sirutanud, aga minul ei lähe ta mitte või vastupidi. Valgusolud on olulised, aga mitte vähem oluline pole ka mulla koostis. Maadlen siin moosesepõõsaga ja mitte ei lähe. Juba kolmandat aastat on ta väike ja väeti. Mine või alvarilt prooviks lubjarikast pinnast tooma.
Niiske ja rammusa mulla peal tundis ta ennast pahasti. Kuivema liivmulla peal lasi üldse suled maha. Panin lubjakivitolmu, ikka ei meeldinud. Poolvarjus rammusa kuiva mulla peal oli ka hale vaadata. Nüüd on keskpäeva päike ja kuivem rammus muld. Oops, äkki talle ei meeldi kui teda aias edasi-tagasi tassitakse?
Aga eile õhtul tõime Suvelillekese kollektsioonaiast palju huvitavaid taimi. Suvelillekese aed oli liigirohkuses muljetavaldav. Istutasin taimevahetuse tulemit kodus hilisõhtuni.
Minu aeda tulid juurde Kemularia kellukas, Mittendorfi päevaliilia, ümaralehine kivirik, ruljas helmikpööris, jumalatelill, hall käokann, waldsteinia, naistenõges (algliik), kõrreliselehine iiris, sinilatv (valge), sile (või noollehine) aster, korea kitseenelas, aed-kõrvikpriimula (pruun, kollase äärega), metsülane `Elise Fellmann`, nurmnelk `Brilliant`, võsu-liivsibul (algliik), Forsteri kukehari, liblikjas kannike `Freckles`, padjandfloks `Calvides white`, kõrge punane kukehari, kirjulehine kukehari, kevadadoonis ja veel kaks kivirikku, kelle liiki täpselt ei tea.
Vajan ühte koormat mulda, kõdusõnnikut ja suuremat aeda.

1 comment:

  1. Lubatud kukeharja sort Sedum forsterianum 'Silver Stone' , forsteri kukehari

    Rulja helmikpöörise pähe ma selle lille aeda sain, kuid tegelikkuses osutus lill hoopis muuks ja kahjuks ma pean tunnistama, et hetkel õiget nime öelda ei oska, loodan vaid, et õige nimi koos vana arvutiga õhtule ei läinud.
    Näen, et suutsid eile mu mõistatusliku kannikese ära tuvastada! Aitäh sulle!

    Aga mooosesepõõsas kasvab mul meie liivases pinnases, hirmkuivas, täispäikeses, ja muld pigem liiga happeline kui leeliseline. Seega mida ta tegelikult tahab, ma ei teagi, ma pole teda kunagi pidanud poputama.

    ReplyDelete