Saturday, August 25, 2012

Vihmapiiskade pladina saatel

Pokumees pani eile hommikul mesilastele sööta. See käib lihtsalt -  tarukatus tõstetakse üles, asetatakse siirupiämber pesakärgede peale ja tarukatus jälle tagasi. Ämbrisse on pandud puhtaid õlgi ronimiseks (et mummid siirupisse ära ei upuks). Lilledelt nektari ammutamise aeg on läbi, kuid toiduvarumise instinkt on praegu meemesilaste tugevaim sund. Kohalikud hakkavad muidugi õnnelikult muheledes siirupit kärjekannudesse vedama, kuid siirupi lõhn venib õuelt tänavale nagu kiusatus. Sulnid lõhnamolekulid võtavad rajalt maha iga viimsegi kui möödalendava mummi kellel parasjagu muud targemat teha pole ning veavad selle lõhnaallika juurde. Olgu öeldud, et haistmine on neil...nagu mesilastel. Seega, üliterav.
Tarusuus on vastas turvamehed, kellega magusa lõhnast segamini läinud sissetungijad kähmlusse asuvad. Tulemuseks on hull lament taru ümber. Vahepeal ujutab vihm lahingupaiga üle, padukaga võõraid sel ajal juurde ei lenda, aga tarusuust kostab sõimlemist ja ärritatud hääli ka läbi vihmapladina. Kannan õhtul toimunust Mesinikule ette ja ta paneb tarusuud poolenisti kinni, et siirupiomanikel oleks lihtsam oma varandust kaitsta.
Eile õhtul oli tore kohtumine Kadaka ja Köögikataga. Takseerisime mu miniaeda, rääkisime taimedest, taimedest, taimedest ning aeg lippas möödutundetult kiiresti. Peale selle sadas peaaegu kogu aeg, nagu tahaks ilmataat rannikurahvale Sakust ühe häbemata pilvealuse paiga mulje jätta. Meil on vahel siin ikka päikest ka. Ausõna. :)
Muidugi läks rajuks taimevahetuseks, sest külalised ei tulnud mitte tühja käega ja minul oli jälle omakorda miniaeda vaja ruumi teha jne jne.
Täna hakkan siis uusi aardeid maha istutama. Väikseõieline tamarisk peab saama parima päikselise koha, kuid maakeelset internetti uurides oli siuke huumorisegune tõdemus, et vist on tegu haruldusega - ainukesed kirjed tamariski kohta eesti keeles olid internetis kellegi vastuseta jäänud küsimus tamariskuse kasvutingimuste  kohta ja teises kohas figureeris ta ühe noore tulevase tippbotaaniku unistuste nimekirjas.
Endal assotseerub taimega seoses kusagil mägikõrbes tamariskivõsasse takerdunud punt maadeavastajaid, mis vihjaks justnagu vähenõudlikkusele ja eeldustele kasvada (loe: vohada) täiesti võimatu kliimaga kohtades. Sellest lähtudes peaks Eesti ju talle sobima...
Igaks juhuks peab Kadakalt endalt üle küsima, et kuda ja mis.  
Väga tänan ka võrkiiriste sortide ja Shuberti laugu eest, kellede õisi ma varem ühtegi reaalis näinud ei ole.
Kui nädalavahetusel ometi ei sajaks...

 

4 comments:

  1. Tore, kui ilma eelneva maakuulamiseta toodud võrkiirised ja lauk õnneliku kodu leidsid. Tänud ka sulle väga toreda kohtumise ja taimede eest! Valgeõieline lumilauk on allium zebdanense. Tamarisk on tamarix parviflora, vaatasin järgi, et olen tamariskitaimed soetanud kevadel 2009, seega on nad kolm talve meie kliimas tuultele avatud ja lahja pinnasega kivipeenras üle elanud.

    ReplyDelete
  2. Võibolla tõesti, et mingi mägitaim, kes näeb kodumaal hullemat vett ja vilet, kui meil siin üldse kunagi...peaks olema ju lõunamaalasega tegemist, ok panen ka kivipeenrasse...ilmselt on kuivalemb.

    ReplyDelete
  3. Suur tänu ka minu poolt, oli tõesti imetore ja vihma ei pannud tähelegi õieti. Kahju ainult, et minu toodu huvi ei pakkunud. :)

    ReplyDelete
  4. Jumakene, sellest pole nüüd küll midagi...iga taim leiab oma kodu...juba ongi uues kohas ja maha ka juba pandud.:)
    Eks sellepärast ju ongi aiad omanäolised, et üks armastab ühtesid ja teised teisi asju.

    ReplyDelete