Wednesday, August 15, 2012

Mesi

Eile oli "tibude lugemine" ja mesindusaastale kriipsu alla tõmbamine. Mee sees just supelda ei saa, aga päris ilma ka ei jäänud. Metsamaalt tuli jälle seda aromaatset erilise maitsega mett nagu iga aasta. Ega me polegi välja mõelnud millistelt taimedelt see võiks pärit olla. Viimane võimalik variant oleks ehk valge ristik tembituna pärnaõitega.  Igatahes see on miski mis kasvab ainult sealkandis ja metsades, sest aia mesipuust sellist kunagi ei saa.
Huvitav oli see, et kahel päikseküllasel suvel oli too teatud aroomiga mesi hele ja mahe, sellel suvel on tume ja mõrkab kurgus, ainult see äratuntav domineeriv maitse on sama.
Kasutan seda metsamaa mett tavaliselt nende kodanike rajalt maha võtmiseks kes teavad kindlalt, et mesi maitseb nagu mesi ja teisi variante ei ole olemas. Siis nad maitsevad järjest võilille, metsamaa mett, veel paari ja veel kanarbiku oma ja imestavad, et kuidas ikka nii erinev. No miks ei ole siis.:)
Võilillemesi oli ainuke, mis  maitselt kattus, aga koostiselt oli ka see erinev, sest Metsamaa võilillemesi suhkrustus varsti, kuid aia oma on siiamaani vedel.
Ühte Metsamaalt toodud kärjekasti oli ka noori töölisi sattunud. Mesilastel kipub nii olema, et kohe kui noored ilmavalgust näevad, siis wuh-wuh kohe tööle. Noored tunneb ära selle erilise totu oleku järgi, nad on niisugused aeglased ja lihtsameelsed. Üks ronis kärjelt käe peale, tundis võõrast lõhna ja ajas kohe nõela välja. Patseeris niimoodi seal, tagumik püsti ja nõel hakkamas. "Ta on närvis, ei saa aru millega või kellega tegu", ütles Pokumees. Tänan väga, nad kõik ei kujuta ette KUI NÄRVI võin mina minna kui mu nina all nõeltega vehitakse.:)
Igatahes sai lõpuks ka need totud kokku korjatud ja aiataru astmelauale viidud. Tunnimehed on hilisõhtuni ukse juures hakkamas, kuid lapsed lastakse ilma probleemita sisse, olgu neil kasvõi võõra taru lõhn juures või mis iganes. Samas on tore vaadata kuidas "totud" taru lõhna tundes käbedaks ja asjalikuks muutuvad ning kähku ukseavast sisse vudivad. Neid nuusutatakse, mõnda kobatakse käppadega ka, kuid lastakse läbi.
Õuesoojuse järgi otsustades oleks nagu suvi jälle ümber mõelnud ja uuesti maarjamaale maha istunud.
Eilne tagantlükkav tuul oli lausa soe.Tunnel ei ole ikka veel avatud. Huvitav, kauaks seda pärituult ka jagub?:)

No comments:

Post a Comment