Saturday, July 9, 2011

Raudne reegel ehk kuidas kujuneb arvamus

Võiksin nüüd naiivselt ripsmeid plagistada ja küsida, et ei tea küll kuskohast need aianduspoe lille- ja ilupõõsad küll tulevad (loomulikult Poolast ja Hollandist), et nad nii palju aega aias aklimatiseerumiseks vajavad? Muig. Ma ju tean kust nad tulevad, mis oludes hoitud ja mis neil potis on. Enam-vähem raudne reegel (muidugi väheste eranditega), et kui ostad poest taime, siis esimene suvi on ta vilets, teisel suvel kasvatab juuri ja massi ning alles kolmandal aastal puhkeb täies ilus õitsele või misiganes.
Kui tood taime sõbra juurest, siis olenevalt taime suurusest ja istutusajast ta kas ei märkagi ümberistutust või tegeleb esimene suvi juurdumisega ja on järgmisel aastal juba täies elujõus.
Põhjused, miks aiakaubamajade kaup nii pikka aiaeluga kohanemist vajab:
1. Suure aiapoe taim on pahatihti ülekasvanud (juur moodustab seespool monoliidi, kus vahel mulda peaaegu polegi) ja selleks, et taimest saaks elujõuline puhmik, ei tohi seda kängart niisama lihtsalt "auku ajada" vaid monoliidistunud juurepusar tuleb lahti harutada, kohati ka kärpida. Mis te arvate, kas see taimele meeldib? Vaevalt küll.
2. Potti on pandud aeglaselt sulavat väetist (väikesed kollased terad). See tuleb välja pesta. Kui jätate terakesed taime juurte vahele, siis kas ta viitsib endale kasvatada korralikud juured ja siirduda teie märksa lahjemast aiamullast toitaineid ammutama? Vaevalt küll. Kuid shokk väetiskülluse ja normaalse aiamullaga kohanemisel on selgesti märgatav.
3. Suure poe kaup on kõik päiksepaistelisel platsil. Seal on kõik varjulembesed ja päikselembesed koos. Kui tahad varjulembest taime osta, siis pead täie hinna eest (mis ei ole sugugi tagasihoidlik)mingi rääbakaga leppima, sest lauspäikse käes saavad varjutaimed kohe stressi ja mida kauem nad oma ostjat ootavad, seda viletsamad nad on.
(Oma viimast ostu, kõreliiliat, vaadates)
Ja umbes kahe nädala pärast on mul uue objekti jaoks jälle suuremas koguses taimi vaja. Kas ma lähen neid jälle suurest poest ostma (kolmandat suve järjest kehva kaupa)? Vaevalt küll.:)

No comments:

Post a Comment